ΣΠΟΡ

Παναθηναϊκός Superfoods - Ολυμπιακός 65-75: Έκαναν το «μπρέικ» οι «ερυθρόλευκοι»

Παναθηναϊκός Superfoods - Ολυμπιακός 65-75: Έκαναν το «μπρέικ» οι «ερυθρόλευκοι»
ΜΑΡΚΟΣ ΧΟΥΖΟΥΡΗΣ / EUROKINISSI

Ο Παναθηναϊκός Superfoods πραγματοποίησε τη χειρότερη εμφάνιση της χρονιάς στον πρώτο τελικό της Basket League με τον Ολυμπιακό και ηττήθηκε στο ΟΑΚΑ με 75-65.

Στο πιο ακατάλληλο σημείο έκανε την πιο άσχημη εμφάνιση ολόκληρης της χρονιάς η ομάδα του Τσάβι Πασκουάλ. Ολόκληρη τη σεζόν ήταν αήττητη στο πρωτάθλημα και έκανε την πρώτη της ήττα στη χειρότερη δυνατή στιγμή. Στον πρώτο τελικό,από έναν Ολυμπιακό ο οποίος απλά εκμεταλλεύτηκε την κάκιστη απόδοση που είχαν οι «πράσινοι» κι έκανε το «μπρέικ».

Πλην του Μάικ Τζέιμς και του Κρις Σίνγκλετον, κανείς άλλος παίκτης των γηπεδούχων δεν ήταν καλός. Τραγική εμφάνιση από τον Κέι Σι Ρίβερς, ενώ σε κακό βράδυ βρέθηκε και ο Νικ Καλάθης που δεν είχε τη συνηθισμένη απόδοση. Για τους νικητές σκόραραν έντεκα από τους δώδεκα παίκτες που έπαιξαν κι αυτό ήταν το στοιχείο που τους έδωσε τη νίκη.

Το «τριφύλλι» πλέον χάνει με 1-0 στη σειρά των τελικών και θα πρέπει να νικήσει στο ΣΕΦ, αν θέλει να κατακτήσει το πρωτάθλημα για δεύτερη διαδοχική σεζόν.

Η εξέλιξη του αγώνα

Νωθρά ξεκίνησε στον πρώτο τελικό ο Παναθηναϊκός Superfoods με αποτέλεσμα να μείνει πίσω με 5-0 στην αρχή. Ο Νικ Καλάθης πήρε πρωτοβουλίες και βοήθησε τους γηπεδούχους να βρουν έναν ρυθμό στην επίθεση, αλλά την ίδια ώρα, οι διαιτητές σφύριζαν με ευκολία φάουλ υπέρ της ομάδας του λιμανιού που με αυτόν τον τρόπο διατηρούσε το προβάδισμα. Ο Μάικ Τζέιμς χρεώθηκε νωρίς με δύο φάουλ και στο 6’ ο αγώνας διακόπηκε λόγω τηλεοπτικού τάιμ άουτ. Ο Αμερικανός δεν πήγε στον πάγκο και μάλιστα πήρε... φωτιά με διαδοχικά τρίποντα κατάφερε να δώσει προβάδισμα στο «τριφύλλι». Ένα χουκ του Βουγιούκα διαμόρφωσε το 21-16 στο 9’ και ο Σφαιρόπουλος πήρε αμέσως τάιμ άουτ. Οι «πράσινοι» κυριαρχούσαν στο παρκέ και το πρώτο δεκάλεπτο ολοκληρώθηκε με 26-19.

Στο 13’, ένα τρίποντο του Σίνγκλετον έφερε το ματς στο +10 (29-19), αλλά εκεί ανέλαβε δράση ο Πηλοΐδης με διαδοχικά σφυρίγματα υπέρ του Ολυμπιακού. Μάλιστα ο διαιτητής χρέωσε και τον Τσάβι Πασκουάλ με τεχνική ποινή, την ώρα που η συνεχής γκρίνια του Σφαιρόπουλου, παρά την εύνοια που είχε η ομάδα του, έμενε ατιμώρητη. Από εκείνο το σημείο το «τριφύλλι» δεν έπαιξε καθόλου καλά και μάλιστα οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν με 31-30 στο 19’, με τον Καταλανό τεχνικό να καλεί εσπευσμένα τάιμ άουτ. Η εικόνα του Παναθηναϊκού στη δεύτερη περίοδο ήταν πολύ κακή και το ημίχρονο έκλεισε με 35-32 υπέρ των αντιπάλων του.

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον Παναθηναϊκό να συνεχίζει να παίζει άσχημα και οι φιλοξενούμενοι εκμεταλλευόμενοι τα λάθη που έγιναν ξέφυγαν 39-32 αλλά και 45-38 λίγο αργότερα, πριν διακοπεί η αναμέτρηση για τηλεοπτικό τάιμ άουτ στο 26’. Μέσα σ’ ένα δίλεπτο και με τρίποντο του Μάικ Τζέιμς οι «πράσινοι» παρά το γεγονός ότι δεν απέδιδαν όπως συνήθως, μείωσαν 45-47 και ο Σφαιρόπουλος κάλεσε τάιμ άουτ εσπευσμένα βλέποντας ότι το «τριφύλλι» μείωνε. Ο Παπαπέτρου έβαλε ένα δύσκολο σουτ για το 45-50, αλλά ο Παναθηναϊκός μ’ επιμέρους 4-2 στο τελευταίο δίλεπτο μείωσε σε 49-52 που ήταν και το σκορ που έγραφε ο φωτεινός πίνακας του ΟΑΚΑ στο 30’.

Στο πρώτο δίλεπτο της τελευταίας περιόδου η ομάδα του λιμανιού έκανε ένα σερί 5-0 με όλους τους πόντους από τον Στρέλνιεκς και ξέφυγε 57-49, με τον Πασκουάλ να παίρνει τάιμ άουτ για να ξυπνήσει τους παίκτες του. Τίποτα δεν πήγαινε καλά σε άμυνα κι επίθεση για τους «πράσινους» οι οποίοι έπαιζαν σταθερά κάκιστα και όταν πλησίαζαν επέτρεπαν στους αντιπάλους τους να ξεφύγουν ξανά παίζοντας άθλια άμυνα. Για μία ακόμα στο 59-63, ο Παπανικολάου έμεινε ελεύθερος και έγραψε 66-59 στο 36’. Τίποτα δεν άλλαξε μέχρι το τέλος και ο Παναθηναϊκός ηττήθηκε με 75-65.

Δεκάλεπτα: 26-19, 32-35, 49-52, 65-75

Παναθηναϊκός Superfoods (Τσάβι Πασκουάλ): Σίνγκλετον 18 (1), Τζέιμς 23 (3), Γκιστ 4, Καλάθης 8, Αντετοκούνμπο 4 (1), Ρίβερς 2, Παππάς 1, Βουγιούκας 5, Λεκαβίτσιους, Λοτζέσκι, Μήτογλου

Ολυμπιακός (Γιάννης Σφαιρόπουλος): Σπανούλης 4, Μιλουτίνοφ 4, Πρίντεζης 2, Παπανικολάου 14 (1), Ρόμπερτς 12 (2), Μακ Λιν 7, Παπαπέτρου 10 (2), Στρέλνιεκς 7 (1), Μάντζαρης 11 (3), Μπόγρης 2, Ουίλτζερ 2

ΔΗΜΟΦΙΛΗ