ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Δυνατή αρχή για τη Γαλλία που επικράτησε 2-1 της Αυστραλίας

Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018: Δυνατή αρχή για τη Γαλλία που επικράτησε 2-1 της Αυστραλίας
REUTERS/Toru Hanai

Με τον καλύτερο τρόπο ξεκίνησε τις υποχρεώσεις της στο Παγκόσμιο Κύπελλο Ποδοσφαίρου 2018 η Γαλλία επικρατώντας 2-1 της Αυστραλίας.

Οι «μπλε» του Ντιντιέ Ντεσάν μπορεί να μην ικανοποίησαν με την εμφάνισή τους, ωστόσο, κατάφεραν να ξεκινήσουν με το… δεξί στο 21ο Μουντιάλ στην πρώτη αγωνιστική του 3ου ομίλου. Ο Γκριεζμάν με πέναλτι στο 58’ έπειτα από την χρήση του VAR και ο Πογκμπά στο 81’ ήταν οι σκόρερ για τους Γάλλους, ενώ στο 62’ ο Γιέντινακ είχε ισοφαρίσει προσωρινά με το δεύτερο πέναλτι στο ματς.

Η εξέλιξη του αγώνα

Στα πρώτα λεπτά της αναμέτρησης, η Γαλλία μπήκε πιο δυνατά και προσπάθησε να προκαλέσει προβλήματα στην άμυνα της Αυστραλίας, θέλοντας να εκμεταλλευτεί την ταχύτητα του Εμπαπέ που αγωνίστηκε στην κορυφή της επίθεσης. Μάλιστα, μόλις στο 2ο λεπτό ο επιθετικός της Παρί Σεν Ζερμέν… εξαπέλυσε την πρώτη απειλή, αλλά ο Ράιαν αντέδρασε σωστά και έδιωξε σε κόρνερ.

Τρία λεπτά αργότερα, ο τερματοφύλακας των «καγκουρό» ήταν και πάλι στη σωστή θέση και μπλόκαρε το απ’ ευθείας φάουλ του Πογκμπά, ενώ κάτι ανάλογο έκανε και στο 6’ σε σουτ του Γκριεζμάν έξω από την περιοχή. Στα επόμενα λεπτά, οι τυπικά φιλοξενούμενοι ισορρόπησαν τον αγώνα και στο 17’ έχασαν μεγάλη ευκαιρία να ανοίξουν το σκορ, όταν ο Μόι εκτέλεσε το φάουλ, ο Λέκι πήρε την κεφαλιά, η μπάλα κόντραρε σε αμυντικό και ο Γιορίς με υπερένταση έδιωξε σε κόρνερ.

Μετά την συμπλήρωση 20 λεπτών αγώνα, ο ρυθμός έπεσε αισθητά. Η Αυστραλία κατάφερε να «κλείσει» τους διαδρόμους προς την εστία του Ράιαν, την στιγμή που η Γαλλία δεν μπορούσε να μετουσιώσει την υπεροχή της σε προϋποθέσεις για γκολ. Μάλιστα, η τελευταία καλή στιγμή του πρώτου μέρους άνηκε στην ομάδα από την Ωκεανία, όταν στο 45’ ο Μπέχιτς έκανε το πλασέ από πλάγια θέση, αλλά η μπάλα πέρασε άουτ.

Δύο πέναλτι και το VAR

Το δεύτερο ημίχρονο ξεκίνησε με τον ίδιο τρόπο που άρχισε και το ματς. Ήτοι με την Γαλλία να έχει την πρωτοβουλία των κινήσεων και να αναζητά τους διαδρόμους προς την εστία της Αυστραλίας. Στο 53’ έγινε η φάση του αγώνα, όταν οι «μπλε» ζήτησαν πέναλτι σε μαρκάρισμα Ρίσντον στον Γκριεζμάν, ο διαιτητής έδειξε να συνεχιστεί το ματς, αλλά δύο λεπτά αργότερα συμβουλεύτηκε το VAR. Εκεί είδε την παράβαση και υπέδειξε το σημείο του πέναλτι. Το… θύμα έγινε… θύτης, μια και ο άσος της Ατλέτικο Μαδρίτης δεν αστόχησε από τα 11… βήματα και έκανε το 1-0.

Όμως, η αντίδραση των «καγκουρό» ήταν άμεση και με τον ίδιο τρόπο. Στο 61’ έπειτα από σέντρα στην περιοχή της Γαλλίας, ο Ουμτιτί ήρθε σε επαφή με την μπάλα με το χέρι και ο διαιτητής έδειξε την άσπρη βούλα. Την εσχάτη των ποινών ανέλαβε να εκτελέσει ο Γιέντινακ, ο οποίος απέναντι από τον Γιορίς σημάδεψε σωστά και έγραψε το 1-1.

Στα επόμενα λεπτά, οι Γάλλοι προσπάθησαν να ανεβάσουν την πίεσή τους στα καρέ του Ράιαν, αναζητώντας το δεύτερο τέρμα. Η υπεροχή τους καρποφόρησε στο 81ο λεπτό, όταν ο Πογκμπά άλλαξε ωραία με τον Ζιρού, ο μέσος της Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ έκανε το σουτ, η μπάλα χτύπησε στο οριζόντιο δοκάρι, στην συνέχεια πέρασε την γραμμή και ο διαιτητής έδειξε σέντρα.

Γαλλία (Ντιντιέ Ντεσάν): Γιορίς, Παβάρ, Βαράν, Ουμτιτί, Ερνάντεθ, Πογκμπά, Τολισό (78' Ματουιντί), Καντέ, Γκριζμάν (70' Ζιρού), Εμπαπέ, Ντεμπελέ (70' Φεκίρ).

Αυστραλία (Μπετρ φαν Μάρβαϊκ): Ράιαν, Μίλιγκαν, Μπέχιτς, Ρισντόν, Σένσμπερι, Μόι, Γιέντινακ, Ρόγκιτς (72' Ίρβαϊν), Λέκι, Κρούζε (84' Αρζάνι), Ναμπούτ (64' Τζούριτς).

ΔΗΜΟΦΙΛΗ