ΣΠΟΡ

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: «Άγγιξε» το τέλειο η διαιτησία στους ομίλους

Παγκόσμιο Κύπελλο 2018: «Άγγιξε» το τέλειο η διαιτησία στους ομίλους
REUTERS/Murad Sezer

Οι επικεφαλής διαιτησίας της FIFA γιόρτασαν αυτό που περιγράφουν ως «Παγκόσμιο Κύπελλο χωρίς σκάνδαλα για τους διαιτητές των αγώνων», λέγοντας ότι ο νέος κανονισμός VAR βοήθησε να επιτευχθεί ποσοστό ακρίβειας 99,3% για τις αποφάσεις τους στην πρώτη φάση των ομίλων της διοργάνωσης.

«Μετά από 48 αγώνες, δεν είχαμε κανένα σκάνδαλο και αυτό είναι πολύ σημαντικό», δήλωσε στους δημοσιογράφους ο διευθυντής διαιτησίας της FIFA, Μάσιμο Μπουσάκα.

Το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία είναι το πρώτο που χρησιμοποιεί τους βοηθούς διαιτητή βίντεο (VAR) οι οποίοι παρακολουθούν το παιχνίδι σε οθόνες τηλεόρασης και επικοινωνούν με τον διαιτητή στον αγωνιστικό χώρο.

Ο νέος κανονισμός ελέγχει τις αποφάσεις που θα μπορούσαν ενδεχομένως να αλλάξουν το αποτέλεσμα ενός παιχνιδιού, αφού ο διαιτητής μπορεί να επανεξετάσει τη φάση μπροστά στην οθόνη του βίντεο.

Ο Πιερλουίτζι Κολίνα, επικεφαλής της διαιτητικής επιτροπής της FIFA, δήλωσε ότι το 95% των αποφάσεων που ελήφθησαν αρχικά από τους διαιτητές ήταν σωστές και αυτό αυξήθηκε στο 99,3% χάρη στην παρέμβαση του VAR.

Είπε επίσης ότι 335 αποφάσεις χρειάστηκε να ελεγχθούν και στους 48 αγώνες της φάσης των ομίλων. Ωστόσο, ο Ιταλός πρώην διεθνής ρέφερι δεν θέλησε να σχολιάσει μεμονωμένες αποφάσεις, όπως η αποτυχία να καταλογιστεί πέναλτι υπέρ της Σερβίας στο ματς με την Ελβετία, όταν ο Αλεξάντρ Μίτροβιτς φάνηκε να κρατείται από έναν αμυντικό.

«Είναι σημαντικό το γεγονός ότι ενδιαφέρεστε για το 0,7% (των λανθασμένων αποφάσεων) και όχι το 99,3%», ήταν η απάντηση του Κολίνα σε σχετική ερώτηση και πρόσθεσε: «Νομίζω ότι το 99,3% είναι ένα αποδεκτό ποσοστό μετά την ολοκλήρωση των 48 πρώτων αγώνων».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ