ΣΠΟΡ

Brexit: Tα «πάνω - κάτω» στην Premier League – Πόσοι ξένοι παίκτες θα επιτρέπονται σε κάθε ομάδα

Brexit: Tα «πάνω - κάτω» στην Premier League – Πόσοι ξένοι παίκτες θα επιτρέπονται σε κάθε ομάδα
EPA/ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Premier League, το αγγλικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, αναμένεται να επηρεαστεί από την έξοδο της Μεγάλης Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς μετά το Brexit κάθε ομάδα θα μπορεί να έχει στο δυναμικό της έως και 12 ξένους παίκτες.

Πρόκειται για σχέδιο της Αγγλικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας (FA) το οποίο ορίζει πως κάθε ομάδα πρέπει να «κόψει» τον αριθμό των ξένων παικτών από τους 17, που ισχύει σήμερα, στους 12.

Το πλάνο αναμένεται να παρουσιαστεί αναλυτικά σήμερα, Πέμπτη, στους προέδρους των αγγλικών ομίλων. Όπως θα τους ανακοινωθεί, το 25μελες ρόστερ κάθε ομάδας θα πρέπει να αποτελείται κατά πλειονότητα από «ντόπιους».

Οι συζητήσεις για το πώς θα επηρεαστεί το αγγλικό ποδόσφαιρο από το Brexit και τους περιορισμούς που αυτό θα επιβάλει στις μετακινήσεις ευρωπαίων, είναι σε εξέλιξη εδώ και μήνες.

Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία και η Premier League επιχειρούν να επιλύσουν όλα τα προβλήματα άμεσα, ώστε να μπορέσουν οι ξένοι παίκτες να αποκτήσουν την απαραίτητή άδεια εργασίας και μετά το «διαζύγιο».

Αν τελικώς υιοθετηθεί το σχέδιο, αναμένεται να αλλάξει σημαντικά το δυναμικό πολλών ομάδων, συμπεριλαμβανομένων «μεγαθήριων» όπως η περσινή πρωταθλήτρια Μάντσεστερ Σίτι, η οποία έχει τους περισσότερους ξένους παίκτες από κάθε άλλη ομάδα. Ακόμη 4 ομάδες έχουν 16 ξένους παίκτες.

Η Αγγλική Ομοσπονδία εμφανίζεται – εδώ και μεγάλο διάστημα – έτοιμη να αξιοποιήσει στο έπακρο την ευκαιρία που της παρουσιάζει μέσω του Brexit για να δώσει την ευκαιρία σε περισσότερους νεαρούς Βρετανούς να παίξουν σε μεγάλες ομάδες.

Ο Gordon Taylor, επικεφαλής της Επαγγελματικής Ένωσης Ποδοσφαιριστών εκτίμησε μέσω του Sky News πως η πρωτοβουλία θα μπορούσε να βοηθήσει τους Βρετανούς παίκτες.

«Πρέπει να βρεθεί η σωστή ισορροπία. Νομίζω πως και η Premier League θα το εκτιμούσε», τόνισε και προσέθεσε: «Νομίζω πως θα τους ντρόπιαζε το να έχουν ένα από τα καλύτερα πρωταθλήματα στον κόσμο, αλλά να αποτυγχάνουν σε διεθνές επίπεδο (σ.σ. εθνικών ομάδων)».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ