ΣΠΟΡ

Copa Libertadores: Τα ντροπιαστικά επεισόδια που οδήγησαν στην αναβολή του Ρίβερ-Μπόκα

Copa Libertadores: Τα ντροπιαστικά επεισόδια που οδήγησαν στην αναβολή του Ρίβερ-Μπόκα
REUTERS/Alberto Raggio

Τα σοβαρά επεισόδια, που σημειώθηκαν λίγο πριν την προγραμματισμένη διεξαγωγή του δεύτερου τελικού του Copa Libertadores και είχαν σαν αποτέλεσμα να τραυματιστούν και κάποιοι από τους ποδοσφαιριστές της Μπόκα Τζούνιορς οδήγησαν τελικά στην αναβολή του.

Ο αγώνας αποφασίστηκε να διεξαχθεί στις 22:00 το βράδυ της Κυριακής, μία μέρα αργότερα από τον αρχικό προγραμματισμό, όπως είχε γίνει και στον πρώτο τελικό που διεξήχθη μία μέρα αργότερα λόγω κακοκαιρίας.

Όταν έφτασαν στον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες η Μπόκα Τζούνιορς και η Ρίβερ Πλέιτ, όλοι περίμεναν τα δυο ματς με μεγάλη ανυπομονησία. Μια ανυπομονησία που μεγάλωσε όταν ο πρώτος τελικός είχε αναβληθεί λόγω καιρικών συνθηκών, για να γίνει τελικά στο «Μπομπονέρα» και να χαρίσει ένα χορταστικό 2-2 στο πρώτο Superclasico που έγινε ποτέ για τον τελικό του Κόπα Λιμπερταδόρες.

Ο επαναληπτικός τελικός στο «Μονουμεντάλ» αναμενόταν με ενδιαφέρον και με φράσεις όπως «ο τελικός του αιώνα» να τον συνοδεύουν. Όλα αυτά πήγαν περίπατο, όταν άρχισαν να φτάνουν σε όλον τον κόσμο οι εικόνες από το «Μπουένος Άιρες». Το πούλμαν που μετέφερε την αποστολή της Μπόκα Τζούνιορς από ένα σημείο κι έπειτα έμεινε ουσιαστικά χωρίς αστυνομική συνοδεία, πέρασε μέσα από χιλιάδες οπαδούς της Ρίβερ Πλέιτ και δέχθηκε ανεξέλεγκτες επιθέσεις. Πέτρες, σίδερα και κάθε είδους αντικείμενα έφυγαν προς το μέρος του, με αποτέλεσμα να σπάσουν τα τζάμια και να υπάρξει χάος και τραυματισμοί παικτών!

Από τη στιγμή που διαλύθηκαν τα τζάμια, η πλευρά της Μπόκα Τζούνιορς κάνει λόγω για σπρέι πιπεριού που έπεσαν προς την πλευρά της αποστολής με αποτέλεσμα οι ποδοσφαιριστές και τα μέλη της ομάδας να μην μπορούν να αναπνεύσουν και να έχουν σοβαρά προβλήματα. Οι εικόνες μέσα από τα αποδυτήρια της Μπόκα έδειχναν τους παίκτες του Γκιγιέρμο Σελότο σε πολύ άσχημη κατάσταση, κυρίως ψυχολογικά. Οι Πάμπλο Πέρες και Γκονσάλο Λαμάρδο είχαν τραυματιστεί και διακομίστηκαν σε νοσοκομείο για τις πρώτες βοήθειες, με το ασθενοφόρο να δέχεται επίσης επίθεση με πέτρες και μπουκάλια από οπαδούς της Ρίβερ. Ο γιατρός της Μπόκα, ανέβασε σχετικές φωτογραφίες όμως την ίδια ώρα είχαν ήδη αρχίσει οι συσκέψεις για το τι θα γίνει τελικά με το παιχνίδι.

Οι πρόεδροι των δυο ομάδων, Ντανιέλ Ανχελίσι (Μπόκα) και Ροδόλφο Ντονόφριο (Ρίβερ), μίλησαν με τον πρόεδρο της συνομοσπονδίας της Νοτίου Αμερικής (CONMEBOL), Αλεχάντρο Ντομίνγκεζ. Οι δυο ομάδες ζήτησαν να μην γίνει αγώνας, όμως, τόσο η CONMEBOL όσο και η FIFA, ήταν εντελώς αντίθετες και επέμεναν να γίνει παιχνίδι. Η σέντρα μετατέθηκε για μια ώρα, όμως, φαινόταν πως δεν γίνεται να γίνει παιχνίδι. Η ένταση στο «Μονουμεντάλ» άρχισε να κορυφώνεται με την πλευρά της Μπόκα να αναφέρει πως εκβιάζεται από τη FIFA για να παίξει και πληροφορίες να θέλουν τον πρόεδρο της τελευταίας, Τζάνι Ινφαντίνο να έχει πει «βρείτε μου έναν υπεύθυνο, αλλά ο αγώνας πρέπει να γίνει». Την ίδια ώρα η CONMEBOL αμφισβητούσε τους τραυματίες της Μπόκα και ήθελε να στείλει δικούς της γιατρούς να εξετάσουν τους Πέρες και Λαμάρδο.

Λίγη ώρα αργότερα, αποφασίστηκε να αρχίσει ο αγώνας στις 00:15 ώρα Ελλάδας, με τους δυο ποδοσφαιριστές της Μπόκα Τζούνιορς να έχουν επιστρέψει από το νοσοκομείο. Μάλιστα ο Πέρες ζήτησε να είναι στο αρχικό σχήμα και ο Σελότο του είπε πως θα τον ξεκινήσει, αν γίνει τελικά αγώνας.

Εν τω μεταξύ, όσο υπήρχαν οι διαβουλεύσεις, τα επεισόδια έξω από το «Μονουμεντάλ» συνεχίζονταν. Αποφασίστηκε, έτσι, πως δεν γίνεται να διεξαχθεί ποδοσφαιρικός αγώνας μέσα σε τέτοια κατάσταση… πολέμου.

Η σέντρα ορίστηκε για την Κυριακή (25/11) στις 22:00 ώρα Ελλάδας. Το χειρότερο είναι πως συνεχίστηκαν οι συγκρούσεις έξω από το γήπεδο ακόμα και μετά την ανακοίνωση της αναβολής. Υπήρξαν πληροφορίες ακόμα και για ληστεία οπαδών της Ρίβερ από τους ίδιους τους συνοπαδούς τους, ενώ οι συγκρούσεις με την αστυνομία συνεχίστηκαν στους δρόμους του Μπουένος Άιρες.

Όσο συνέβαιναν όλα αυτά, προσωπικότητες του αθλητισμού – και όχι μόνο – τόσο από την Αργεντινή όσο και από τον υπόλοιπο κόσμο, καταδίκασαν τα θλιβερά και βίαια επεισόδια. Από τους πρώτους που πήρε θέση ήταν ο Γκαμπριέλ Μπατιστούτα που έχει παίξει τόσο στη Μπόκα όσο και στη Ρίβερ, αλλά και μπασκετμπολίστες όπως ο Αντρές Νοτσιόνι. Το πόσο… εκτός ελέγχου ήταν η κατάσταση, φάνηκε και από το βίντεο – σοκ την ώρα που πρόεδρος της Ρίβερ Πλέιτ, Ροδόλφο Ντονόφριο έκανε δηλώσεις στις κάμερες κι αναγκάστηκε να τραπεί σε φυγή λόγω των όσων έγιναν στο γήπεδο της ομάδας του! Εξίσου σοκαριστικό ήταν και το βίντεο με μητέρα να κρύβει κάτω από τα ρούχα του παιδιού της φωτοβολίδες για να καταφέρει να τις περάσει μέσα στο γήπεδο για το Ρίβερ – Μπόκα…

ΔΗΜΟΦΙΛΗ