ΣΠΟΡ

Κούρεψαν Αφροαμερικανό παλαιστή για να αγωνιστεί – Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ

Κούρεψαν Αφροαμερικανό παλαιστή για να αγωνιστεί – Θύελλα αντιδράσεων στις ΗΠΑ

«Χάνεις ή τα μαλλιά σου ή το δικαίωμα συμμετοχής σου»: Αυτό το δίλημμα έθεσε διαιτητής σε αφροαμερικανό αθλητή γυμνασίου στο Νιου Τζέρσεϊ, τον οποίο τελικά… κούρεψαν στον αγωνιστικό χώρο προκειμένου να αγωνιστεί.

Το βίντεο με τον Άντριου Τζόνσον που στέκεται στωικά ενώ μία γυναίκα τού κόβει τα ράστα μαλλιά του έκανε το γύρο του παγκόσμιου Ιστού και προκάλεσε θύελλα αντιδράσεων, με τους χρήστες να χαρακτηρίζουν το συμβάν «ρατσιστικό», «απαίσιο» και «ταπεινωτικό».

Ο ρεφερί Άλαν Μαλόνι έδωσε εντολή στον Τζόνσον, ο οποίος φορούσε κάλυμμα μαλλιών όπως ορίζει ο κανονισμός, να κουρευτεί, ειδάλλως θα τον απέβαλε.

Σύμφωνα με τους κανόνες της Εθνικής Ομοσπονδίας Σχολικών Πρωταθλημάτων, οι παλαιστές επιτρέπεται να αγωνίζονται με καλυμμένο το κεφάλι. Αν δε, τα μαλλιά κάποιου αθλητή είναι πιο μακριά από το ύψος του αυτιού, επιβάλλεται να φορά κάλυμμα μαλλιών.

Δεν είναι η πρώτη φορά που ο ρεφερί Μαλόνι βρίσκεται στο επίκεντρο επικρίσεων: Το 2016 είχε απασχολήσει τις τοπικές αθλητικές αρχές λόγω ρατσιστικής συμπεριφοράς απέναντι σε αφροαμερικανό συνάδελφό του.

H αθλητική ομοσπονδία διενεργεί έρευνα στο συμβάν ενώ οργανώσεις ισότητας και ανθρωπίνων δικαιωμάτων καταγγέλλουν τη ρατσιστική φύση του περιστατικού.

«Με πόσους διαφορετικούς τρόπους θα προσπαθήσουν οι άνθρωποι να αποκλείσουν τους μαύρους από τη δημόσια ζωή, χωρίς να δηλώσουν τη μισαλλοδοξία τους; Λυπόμαστε γι’αυτό που σου συνέβη, Άντριου. Πρόκειται για διάκριση και δεν είναι εντάξει», διαμηνύει μέσω Twitter η Αμερικανική Ένωση Πολιτικών Ελευθεριών (ACLU) του Νιου Τζέρσι.

Για την ιστορία, ο νεαρός παλαιστής αγωνίστηκε και κέρδισε τον αντίπαλό του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ