ΣΠΟΡ

ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 4-2: Ανατροπή… πρωταθλητή για νταμπλ στην παράταση!

ΠΑΟΚ – Πανιώνιος 4-2: Ανατροπή… πρωταθλητή για νταμπλ στην παράταση!
eurokinissi

Ο «δικέφαλος του Βορρά» κατάφερε να επικρατήσει 4-2 των «κυανέρυθρων» στην παράταση και να πάρει επική πρόκριση στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας!

«Αίμα και άμμος» το παιχνίδι στην Τούμπα, με τον ΠΑΟΚ να φτάνει σε μια απίστευτη πρόκριση κόντρα στον Πανιώνιο, κάνοντας το 4-2 στο 119’ της παράτασης με εύστοχο πέναλτι του Αντελίνο Βιεϊρίνια. «Φωτιά» στο ματς έβαλαν οι φιλοξενούμενοι μετά το γκολ πρόκρισης των γηπεδούχων, αφού δεν πήγαιναν να κάνουν σέντρα αντιδρώντας έτσι στο πέναλτι που καταλόγισε ο διαιτητής Σκουλάς, με αποτέλεσμα να σφυριχτεί η λήξη πριν καν συμπληρωθούν τα λεπτά των καθυστερήσεων! Τεράστια η ένταση στο τέλος, με τον Πανιώνιο να ωρύεται για τη διαιτησία, χωρίς όμως να δικαιώνεται από τα ριπλέις, και τον ΠΑΟΚ μέσα σε… έκσταση να πανηγυρίζει μια επική πρόκριση που του δίνει το δικαίωμα να στοχεύει στο πρώτο νταμπλ της ιστορίας του!

Απίθανες συγκινήσεις στην Τούμπα

Ένα ιστορικό παιχνίδι έγινε στην Τούμπα το βράδυ της Τετάρτης (27/02), καθώς το ΠΑΟΚ – Πανιώνιος για τα προημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας δεδομένα θα μείνει αξέχαστο, λόγω της τροπής και της εξέλιξής του. Μετά το 2-1 υπέρ των «κυανέρυθρων» στη Νέα Σμύρνη, ο «Δικέφαλος του Βορρά» ήθελε την ανατροπή στη Θεσσαλονίκη, όμως, όχι μόνο δεν είχε εύκολο έργο, αλλά είδε την ομάδα του Άκη Μάντζιου να κάνει εκπληκτική ματσάρα και να φτάνει μια ανάσα από την πρόκριση μετά από ένα συγκλονιστικό αγώνα. Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου πήρε προβάδισμα στο μισάωρο, όμως, αμέσως ισοφαρίστηκε και χρειάστηκε να φτάσει στο 83’ για να πετύχει και δεύτερο γκολ και να στείλει το ματς στην παράταση.

Εκεί, η πλειοψηφία περίμενε πως ο ΠΑΟΚ θα είναι… σαρωτικός απέναντι σε έναν κουρασμένο Πανιώνιο που ήδη είχε καταφέρει πάρα πολλά μέσα στην Τούμπα. Αντ’ αυτού, οι φιλοξενούμενοι ήταν αυτοί που έβγαλαν… τρέλα για την πρόκριση και σε μια πολύ επικίνδυνη αντεπίθεση στο 94’, κατάφεραν να πάρουν ξανά σκορ-πρόκρισης! Το – δεύτερο – «χρυσό» γκολ για τον Πανιώνιο έβαλε πάρα πολύ δύσκολα στον ΠΑΟΚ που πλέον ήθελε δυο τέρματα για να περάσει στην επόμενη φάση, πλην όμως αυτό δεν ήταν εύκολη υπόθεση κόντρα σε μια ομάδα που κατάφερε να οργανωθεί εξαιρετικά πίσω από την μπάλα, να κλείσει τους διαδρόμους και να πέφτει σαν… ταλιμπάν σε κάθε μπάλα, έτσι ώστε να καταφέρει να βρεθεί στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας. Η προσπάθεια αυτή, άρχισε να… χλωμιάζει, όμως, στο δεύτερο ημίχρονο της παράτασης.

Εκεί ο ΠΑΟΚ θυμήθηκε ότι είναι ο επόμενος πρωταθλητής Ελλάδας και άσκησε αφόρητη πίεση στον Πανιώνιο! Η ομάδα του Ραζβάν Λουτσέσκου κόλλησε στα… σχοινιά τους φιλοξενούμενους, καταφέρνοντας να φτάσει στο 3-2 στο 113’ και στο 119’ βρήκε και το γκολ της πρόκρισης. Ένα γκολ που έβαλε… φωτιά στην Τούμπα και έστειλε τον ΠΑΟΚ στα ημιτελικά του Κυπέλλου Ελλάδας έτσι ώστε να διεκδικήσει την παρουσία του στον τελικό, όχι μόνο για να διατηρήσει τα σκήπτρα του στο θεσμό, αλλά και για να κάνει το πρώτο νταμπλ της ιστορίας του!

Τεράστια μορφή σε ένα ακόμα παιχνίδι για τον «δικέφαλο του Βορρά», ο αρχηγός του Αντελίνο Βιεϊρίνια που κατάφερε να σκοράρει το καθοριστικό 4-2 με πέναλτι και να στείλει την ομάδα του στον ημιτελικό. Ηρωική η προσπάθεια του Πανιωνίου που όμως τα χάλασε στο φινάλε με τη συμπεριφορά των ποδοσφαιριστών του που δεν πήγαιναν μετά το γκολ να κάνουν τη σέντρα αντιδρώντας έτσι στον καταλογισμό του πέναλτι από τον Σκουλά…

Έτσι έπαιξαν…

Ο Λουτσέσκου έκανε πάρα πολλές αλλαγές στην ενδεκάδα του ΠΑΟΚ, έτσι ώστε να «φρεσκάρει» την ομάδα από το ντέρμπι με τον Άρη αλλά και να την έχει σε καλή κατάσταση ενόψει ΟΑΚΑ και Παναθηναϊκού. Κάτω από τα δοκάρια παρέμεινε ο Πασχαλάκης με τον Βιεϊρίνια δεξιά, τον Γιαννούλη αριστερά και τους Ίνγκασον και Κρέσπο στα στόπερ. Αμυντικά χαφ οι Σάκχοφ και Ολιβέιρα με τον Πέλκα σε ελεύθερο ρόλο. Δεξιά ο Λημνιός, αριστερά ο Ενρίκε πίσω από τον προωθημένο Σβιντέρσκι.

Στον αντίποδα ο Μάντζιος παρέταξε τον Πανιώνιο με εμφανής αμυντικούς προσανατολισμούς. Κάτω από τα δοκάρια ο Κότνικ με τον Παπαγεωργίου δεξιά, τον Κότσιτς αριστερά και τους Σταυρόπουλο και Ντομίνγκες στα στόπερ. Αμυντικά χαφ οι Κόρμπος και Μανιάτης με τον Μανθάτη σε ελεύθερο ρόλο. Αριστερά τοποθετήθηκε ο Μπουμάλ, δεξιά ο Τσιλούλης και μοναδικός προωθημένος ο Ντουρμισάι.

Έβαλε... φωτιά ο Ντουρμισάι

Το ματς στην Τούμπα ξεκίνησε με τον χειρότερο δυνατό τρόπο για τον ΠΑΟΚ, αφού μόλις στο 13’ έχασε τον Δημήτρη Πέλκα με τραυματισμό. Ο Λουτσέσκου αναγκάστηκε να βάλει τον Μπίσεσβαρ, που ήθελε να ξεκουράσει, στο ματς ενώ στο 25’ υπήρξε ένα πέναλτι που έγινε πάνω στον Κρέσπο το οποίο δεν καταλογίστηκε. Παρά τον εκνευρισμό, η ομάδα του Λουτσέσκου δεν σταμάτησε να προσπαθεί να βρει το γκολ που θα της έδινε προβάδισμα για την πρόκριση. Κόντρα σε έναν καλά οργανωμένο Πανιώνιο, ο ΠΑΟΚ βρήκε τον τρόπο να προηγηθεί στο 32’ με τον Ντιέγκο Μπίσεσβαρ, όμως, το προβάδισμά του δεν κράτησε για πολύ.

Μόλις στο 34’ σε μια αντεπίθεση, ο Φιορίν Ντουρμισάι κατάφερε να πάρει την κεφαλιά προς τα πίσω, ένα σουτ που έγινε βρήκε σε σώματα και κατέληξε ξανά σε αυτόν για να «γράψει» το 1-1. Ο πανηγυρισμός του, μάλιστα, μπροστά στη Θύρα 4 και η φημολογία ότι έχει κλείσει στον Ολυμπιακό, ήταν αρκετά για να φέρουν τεράστιο εκνευρισμό στην Τούμπα. Όλα αυτά, πάντως, δεν έφεραν και κάποια αλλαγή ως το τέλος του ημιχρόνου, όπου οι δυο ομάδες πήγαν στα αποδυτήρια ισόπαλες.

Ο Βιεϊρίνια των... τίτλων

Στο δεύτερο ημίχρονο, ο ΠΑΟΚ βγήκε με σκοπό να πάρει την πρόκριση από την κανονική διάρκεια του παιχνιδιού. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ήταν εύκολο απέναντι σε έναν πολύ καλά οργανωμένο Πανιώνιο. Οι παίκτες του Άκη Μάντζιου έκαναν τιτάνια προσπάθεια να κρατήσουν το αποτέλεσμα και να περάσουν αυτοί στον ημιτελικό, όμως, στο 83’ ο Σβιντέρσκι έδωσε για ακόμα μια φορά τη λύση στον ΠΑΟΚ. Οι Θεσσαλονικείς έκαναν το 2-1, είχαν και ευκαιρίες για τρίτο γκολ όμως τα πάντα κρίθηκαν στην παράταση.

Εκεί, ο Πανιώνιος βρήκε ξανά τρόπο να… σοκάρει την Τούμπα. Στο 104’ ο Καμαρά συνδυάστηκε με τον Ντουρμισάι, έκανε τρομερό σουτ και πέρασε τη μπάλα κάτω από τα πόδια του Πασχαλάκη για το 2-2 που έδινε πρόκριση στους «κυανέρυθρους». Όπως ήταν λογικό, η ένταση κορυφώθηκε στα τελευταία λεπτά του αγώνα. Ο ΠΑΟΚ… κόλλησε στον τοίχο τον Πανιώνιο και οι φιλοξενούμενοι προσπαθούσαν με κάθε τρόπο να κρατήσουν την πρόκριση. Στο 113’ ο Τσούπα Άκπομ ήταν αυτός που έκανε το 3-2 και έδωσε… πνοή στην Τούμπα και την ομάδα του, για να πιέσει ακόμα περισσότερο. Στο 118’, έγινε και η φάση που καθόρισε τον προημιτελικό. Σε σουτ που έγινε έξω από την περιοχή, ο Μανθάτης έδιωξε και ο Σκουλάς έδωσε πέναλτι αποβάλλοντας τον παίκτη του Πανιωνίου για χέρι μέσα στην περιοχή. Το ριπλέι δεν μπορεί να δώσει σαφή απάντηση, ωστόσο με τον πλέον… σαφή τρόπο ο Βιεϊρίνια ευστόχησε, έκανε το 4-2 και έστειλε τον ΠΑΟΚ στον ημιτελικό του Κυπέλλου Ελλάδας!

ΠΑΟΚ (Ραζβάν Λουτσέσκου): Πασχαλάκης, Γιαννούλης, Ίνγκασον, Κρέσπο, Βιεϊρίνια, Σάκχοφ (73' Μάτος), Ολιβέιρα, Πέλκας (14' Mπίσεσβαρ), Λημνιός (56' Ακπόμ), Ενρίκε (97'Μίσιτς) και Σφιντέρσκι

Πανιώνιος (Άκης Μάντζιος): Κότνικ, Κότσιτς, Σταυρόπουλος, Ντομίνγκες, Παπαγεωργίου (78' Αρτσε), Κόρμπος, Μανιάτης, Τσιλούλης (91' Καμαρά), Μπουμάλ (61' Μπανανά), Μανθάτης, Ντουρμισάι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ