ΣΠΟΡ

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Βασιλειάδη - Για κρατικό παρεμβατισμό κάνει λόγο η αντιπολίτευση

Ψηφίστηκε το νομοσχέδιο Βασιλειάδη  - Για κρατικό παρεμβατισμό κάνει λόγο η αντιπολίτευση
EUROKINISSI/ ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Από την κυβερνητική πλειοψηφία υπερψηφίστηκε στην Ολομέλεια της Βουλής το νομοσχέδιο του υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού για την Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού.

Τα κόμματα της αντιπολίτευσης εξαπέλυσαν επίθεση κατά της κυβερνητικής επιλογής κάνοντας λόγο για κρατικό παρεμβατισμό και κομματικοποίηση του επαγγελματικού και ερασιτεχνικού αθλητισμού την ώρα που ο Γιώργος Βασιλειάδης υποστήριξε πως ο νέος -πια- νόμος αποτελεί τομή που βάζει τέλος στα φαινόμενα διαφθοράς, διαπλοκής και δικαστικών διενέξεων και διώξεων.

«Στην Ελλάδα, την περίοδο της ευμάρειας όταν δαπανούσαμε εκατομμύρια επί εκατομμυρίων, είτε από τον Κρατικό προϋπολογισμό είτε από τους ειδικούς λογαριασμούς του τότε κρατικού ΟΠΑΠ, γίναμε μάρτυρες μιας όχι αντίστοιχης με τα χρήματα που δαπανούνταν, άνθησης του ελληνικού αθλητισμού, με πάρα πολλές παρατυπίες, πάρα πολλά προβλήματα στο σύνολο των εκφάνσεων της διοίκησης του αθλητισμού», υπογράμμισε υφυπουργός Αθλητισμού ενώ απαντώντας στην αντιπολίτευση υποστήριξε πως αυτό που γίνεται τώρα είναι ότι επιβάλλεται στον επαγγελματικό αθλητισμό ο οικονομικός έλεγχος.

Ο Γιώργος Βασιλειάδης έδωσε έμφαση στην Επιτροπή Επαγγελματικού Αθλητισμού, επισημαίνοντας ότι «παίρνει αρμοδιότητες και γίνεται μία ανεξάρτητη αρχή, η οποία διασφαλίζει την απαιτούμενη εξειδίκευση τη νομική, την επιστημονική και την επαγγελματική.

«Θεσπίζουμε σαφή ασυμβίβαστα, σαφή κολλήματα, ένα σαφές πλαίσιο τόσο σκληρό όσο όμως να είναι και χρηστικό δίνοντας εργαλεία ούτως ώστε να έχουμε έναν ενδελεχή και ουσιαστικό έλεγχο για να μη ζήσουμε τα φαινόμενα του παρελθόντος. Δημιουργείται ένα όργανο το οποίο θα λογοδοτεί και θα έχει την υποχρέωση να εκδίδει έκθεση πεπραγμένων. Ένα όργανο που θα εκδίδει πιστοποιητικό στις Α.Α.Ε», επεσήμανε.

«Η Δ.Ο.Ε θα σας το γυρίσει πίσω το νομοσχέδιο σας δεν θα δεχθεί τον κομματισμό στον αθλητισμό. Δεν λύνει αλλά δημιουργεί προβλήματα» ανέφερε από την πλευρά της η Ντόρα Μπακογιάννη. Ταυτόχρονα, εξέφρασε την αντίθεση της στο θέμα της ποσόστωσης.

«Αναμέναμε ένα ολοκληρωμένο νομοθετικό πλαίσιο που θα έθετε κανόνες διαφάνειας και αμεροληψίας αλλά άνθρακες ο θησαυρός. Περάσατε κάτω από τον πήχη. Αυτό το νομοσχέδιο είναι η ταφόπλακα του αθλητισμού», επεσήμανε η εισηγήτρια της ΝΔ Άννα Καραμανλή υποστηρίζοντας ότι η διάταξη για την μετοχική σύνθεση των Ομοσπονδιών διευκολύνει το ξέπλυμα μαύρου χρήματος ενώ επεσήμανε ότι «με το νέο εκλογικό σύστημα η κυβέρνηση επιδιώκει να στήσει κομματικά παραμάγαζα και καπετανάτα».

Η εισηγήτρια της ΔΗΣΥ Χαρά Κεφαλίδου, έκανε λόγο για προσπάθεια ελέγχου της Επιτροπής Επαγγελματικού Αθλητισμού με τον μανδύα δήθεν της Ανεξάρτητης Αρχής.

Ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης, υποστήριξε μεταξύ άλλων ότι το νομοσχέδιο δεν δίνει ουσιαστικές, ριζικές λύσεις στη πάταξη της διαφθοράς και της ανομίας στον επαγγελματικό αθλητισμό

Από την πλευρά του ο ανεξάρτητος βουλευτής Γιώργος Μαυρωτάς πρότεινε μεταξύ άλλων, να γίνεται η στελέχωση της ΕΕΑ με ανοικτή πρόσκληση στη Σούπερ Λίνγκ όπως και να υπάρχει χρονική προθεσμία για την εφαρμογή του νόμου.

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Αναστάσιος Μεγαλομύστακας, έκανε λόγο για προσπάθεια κομματικού και κρατικού παρεμβατισμού ενώ χαρακτήρισε αδιανόητο ο ελεγχόμενος να είναι και ελεγκτής.

Η εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ Ελένη Αυλωνίτου, τόνισε ότι με το νομοσχέδιο δίνεται χώρος στις μειοψηφίες ενώ για πρώτη φορά μπαίνει τέλος στα φαινόμενα διαπλοκής και διαφθοράς , επεσήμανε ότι γίνεται δικαιότερο και αντικειμενικότερο το εκλογικό σύστημα και χαρακτήρισε μεγάλη τομή το ποσόστωση φύλου στα ψηφοδέλτια.

Υπέρ της αρχής του νέου αθλητικού νομοσχέδιου τάχθηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ κατά ψήφισαν ΝΔ, ΔΗΣΥ και ΚΚΕ και η Ένωση Κεντρώων δήλωσε παρόν.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ