ΣΠΟΡ

Προβλήματα με το νόμο θα έχουν οι γιατροί της Τότεναμ λόγω του Βερτόνγκεν

Προβλήματα με το νόμο θα έχουν οι γιατροί της Τότεναμ λόγω του Βερτόνγκεν
AP Photo/Frank Augstein

Πολλά μπλεξίματα αναμένεται να έχουν οι γιατροί της Τότεναμ που επέτρεψαν στον Γιαν Βερτόνγκεν να συνεχίσει στο ματς με τον Άγιαξ για τα ημιτελικά του Champions League, πάρα τον τραυματισμό του στο κεφάλι. 

Σε μια σύγκρουση, ο Βέλγος αμυντικός της Τότεναμ χτύπησε αρκετά σκληρά, αιμορραγούσε και ήταν ζαλισμένος. Παρ' όλα αυτά, επέστρεψε στο παιχνίδι μετά τις πρώτες βοήθειες - αλλά όχι για πολύ. Η κριτική κατά των γιατρών της Τότεναμ είναι μεγάλη, γράφει η γερμανική FAZ.

Ο Ισπανός διαιτητής Λαόθ το κατάλαβε αμέσως και διέκοψε τον αγώνα μόλις είδε τον Βερτόνγκεν αιμόφυρτο. Για τρία λεπτά, τρεις γιατροί φρόντισαν τον παίκτη, ο οποίος καθόταν στο γρασίδι. Όταν σηκώθηκε και συνοδεύτηκε πίσω από τη γραμμή τέρματος, υπήρξαν ενθαρρυντικά χειροκροτήματα από τους θεατές.

Όποιοι σκέφτηκαν ότι ο παίκτης θα αντικατασταθεί μετά από τον τραυματισμό του έκαναν λάθος. Χρειάστηκαν λίγα λεπτά μέχρις ότου είχε αλλάξει παντελόνι και φανέλα στο διάδρομο με τις καμπίνες, γιατί είχαν αίματα. Στη συνέχεια ο Βερτόνγκεν στάθηκε και πάλι στην άκρη του γηπέδου και ήθελε να επιστρέψει στον αγώνα.

Ο διαιτητής σταμάτησε το παιχνίδι ξανά - ένα ασυνήθιστο γεγονός. Αλλά ο Ισπανός ήθελε να πάρει μια ιδέα για την κατάσταση του παίκτη και μίλησε με τον προπονητή της Τότεναμ και τους γιατρούς. Του είπαν ότι είναι εντάξει και ο παίκτης επέστρεψε.

Αλλά όχι για πολύ. Τριάντα δευτερόλεπτα αργότερα, ο 32χρονος ποδοσφαιριστής σήκωσε το χέρι του και επέστρεψε στη γραμμή. Δεν μπορούσε να σταθεί στα πόδια του και χρειάστηκε να υποστηριχθεί από δύο φροντιστές και να πέσει στο έδαφος. Ήταν προφανές ότι δεν ήταν σε θέση να παίξει ποδόσφαιρο.



«Είμαι καλά», έγραψε στο Twitter ο παίκτης, ενώ οι γιατροί του επέτρεψαν να περάσει τη νύχτα στο σπίτι.

Σήμερα, ο Τύπος ασκεί κριτική στους γιατρούς που έδωσαν το "πράσινο" φως για να επιστρέψει ο παίκτης στο γήπεδο. Ο Taylor Twellman, ειδικός στο τηλεοπτικό κανάλι ESPN έκανε λόγο για εσφαλμένη διάγνωση. «Ο Βερτόνγκεν σε καμία περίπτωση δεν έπρεπε να γυρίσει στο γήπεδο. Είναι μια απαράδεκτη και κρίσιμη απόφαση του ιατρικού τμήματος της Τότεναμ», είπε με θλίψη. Αργότερα, αναφέρθηκε στο ερωτηματολόγιο το οποίο θα έπρεπε να διεξαχθεί σε περίπτωση υποψίας διάσεισης.

Ο προπονητής της Τότεναμ, Ποτσετίνο, σχολίασε επίσης: «Ήταν απόφαση των γιατρών. Παρακολουθήσατε το πρωτόκολλο, δεν ασχολήθηκα», δήλωσε ο Αργεντινός μετά το παιχνίδι. «Δεν αισθάνθηκε καλά, αλλά είναι και πάλι εντάξει. Δεν είναι μεγάλο πρόβλημα. Θα τον παρακολουθήσουμε. Αυτό θα είναι απαραίτητο. Μετά από όλα, μερικές συνέπειες ενός τέτοιου τραυματισμού συμβαίνουν μόνο με καθυστέρηση και δεν είναι πάντα εύκολο να αναγνωριστούν, όπως ένας σκισμένος μυς ή κάταγμα οστού».

Είναι κοινή συνείδηση στο ποδόσφαιρο, πόσο κρίσιμοι είναι οι τραυματισμοί στο κεφάλι. Οι ποδοσφαιριστές στο αμερικανικό επαγγελματικό πρωτάθλημα NFL, οι οποίοι επηρεάζονται ακόμη περισσότερο από τέτοιες συγκρούσεις, τώρα απομακρύνονται από το παιχνίδι πολύ πιο γρήγορα από ό,τι προβλέπει το πρωτόκολλο των γιατρών. Στην περίπτωση του ποδοσφαίρου, όπως αποδεικνύει η περίπτωση του Βερτόνγκεν αυτό δεν συνέβη, γράφει η FAZ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ