ΣΠΟΡ

Ζινεντίν Ζιντάν: Από τις Ακαδημίες των Καννών στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης

Ζινεντίν Ζιντάν: Από τις Ακαδημίες των Καννών στον πάγκο της Ρεάλ Μαδρίτης
Reuters / Juan Medina

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι έτοιμος για τον πάγκο της Ρεάλ, σε μία κρίσιμη καμπή για την ομάδα. Η πορεία του Ζινεντίν Ζιντάν από τις ακαδημίες της Καν έως την κορυφή του κόσμου ως ποδοσφαιριστής και από το πλευρό του Ζοσέ Μουρίνιο μέχρι τον πάγκο της Ρεάλ είναι μια διαρκής πορεία θριάμβου. 

Για έναν παίκτη που σηματοδοτεί μια ολόκληρη εποχή, ευρηματικό και προκλητικό με μία προσωπικότητα επιβλητική, όπου και αν αγωνίστηκε. Για έναν "θρύλο" που μπορεί να κοιτάξει στα μάτια τον Μέσι και τον Κριστιάνο και που δεν διστάζει να συγκρουστεί, ακόμη και... μετωπικά. Για έναν άνθρωπο του ποδοσφαίρου που θέλει να κερδίζει και εμπνέει τον απόλυτο σεβασμό. Όπως στην πρώτη του είσοδο στα αποδυτήρια της Ρεάλ Μαδρίτης, όταν ο Ζινεντίν Ζιντάν χαιρέτησε έναν προς έναν τους παίκτες του. Ο σεβασμός τους, δεδομένος, απέναντι σε έναν πραγματικό θρύο του ποδοσφαίρου. Μπορεί να του λείπει η εμπειρία, όμως το ειδικό βάρος του ανδρός είναι αρκετό για να τους "κερδίσει".

Αυτά είναι τα βήματα ενός παιδιού Αλγερινών μεταναστών προς την δόξα και την καταξίωση.

Η πορεία προς την κορυφή

1986-ταπεινό ξεκίνημα. Ο σκάουτερ των Καννών Ζαν Βαρό, θα πει ότι ο 14χρονος Ζιντάν έχει το "πνεύμα του πολεμιστή". Διψάει για επιτυχία και "μιλάει" της μπάλας. Δυο χρόνια αργότερα, σε ηλικία 16 χρόνων θα κάνει το ντεμπούτο του εναντίον της Ναντ.

1986-βήμα εμπρός στην Μπορντό. Οι "γιρονδίνοι" είναι σε πτωτική πορεία. Την 3η χρονιά μαζί τους θα αναδειχθεί παίκτης του πρωταθλήματος και θα οδηγήσει την Μπορντό στον τελικό του UEFA όπου θα χάσει (σε 2 ματς) με συνολικό σκορ 5-1 από την Μπάγερν.

1996-ένας σταρ στην Γιουβέντους. Η "βέκια σινιόρα" είναι η κάτοχος του Champions League και θα προσθέσει στην ομάδα της τον Ζιζού. Παρότι δεν θα κερδίσει στους δύο Ευρωπαϊκούς τελικούς (1997-98) που θα φτάσει με την Ιταλική ομάδα, θα μεταμορφωθεί σε σταρ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου κερδίζοντας 2 πρωταθλήματα.

1998-στην κορυφή του κόσμου. Είναι ο αδιαφιλονίκητος ηγέτης της εθνικής Γαλλίας που θα σηκώσει το Παγκόσμιο Κύπελλο. Στον τελικό είναι ο MVP και την ίδια χρονιά θα κερδίσει την Χρυσή Μπάλα.

2001-ρεκόρ μετεγγραφής στην Ρεάλ. Είναι η εποχή των "γκαλάκτικος". Θα γίνει η ακριβότερη μετεγγραφή στην ιστορία με 63 εκατομμύρια €. Ο Φλορεντίνο Πέρεθ θα πει στην παρουσίασή του: "κάποιοι παίκτες γεννιούνται για να παίξουν στην Ρεάλ και ο Ζιντάν είναι ένας από αυτούς. Ταιριάζει απόλυτα στην φιλοσοφία του συλλόγου".

2002-γκολ ποίημα στην Γλασκώβη. Το γκολ του στον τελικό του Champions League με την Λεβερκούζεν είναι ένα από τα πιο χαρακτηριστικά στην ιστορία του θεσμού. 4ος τελικός για τον Ζιντάν και επιτέλους τρόπαιο.

2005-σταρ του σινεμά. Ο Σκωτσέζος κινηματογραφιστής Ντάγκλας Γκόρντον και ο Γάλλος Φιλίπ Παρενό θα κυκλοφορήσουν την ταινία "Ζιντάν, ένα πορτραίτο του 21ου αιώνα". Μια ταινία αφιερωμένη στον Ζιντάν και σε ένα ματς με την Βιγιαρεάλ, όπου μάλιστα θα αποβληθεί.

2006-δόξα και "έγκλημα". Το Παγκόσμιο Κύπελλο της Γερμανίας είναι το κύκνειο άσμα του. Μέχρι τον τελικό με την Ιταλία είναι ο απόλυτος ήρωας της διοργάνωσης, οδηγώντας με μαεστρία τους τρικολόρ, κόντρα σε όλα τα προγνωστικά. Η κεφαλιά στον Ματεράτσι και η αποβολή του θα είναι η τελευταία εικόνα του Ζιζού...

Ο νέος ρόλος του Ζιντάν

Στα γήπεδα της Γερμανίας αποχαιρετούμε τον ποδοσφαιριστή Ζιντάν. Ο ίδιος όμως δεν θα πει αντίο στο ποδόσφαιρο. Θα ξεκινήσει μια δεύτερη μοναχική και δύσκολη πορεία για να γίνει προπονητής. Θα αφοσιωθεί απόλυτα στο εγχείρημα. Και όταν θα μπει το πρωί της Τρίτης 7 Ιανουαρίου στο προπονητικό κέντρο Αλφρέντο Ντι Στέφανο, σαν πρώτος προπονητής πια της Ρεάλ Μαδρίτης ξέρει ότι φτάνει στον στόχο του. Οι 6 χιλιάδες φίλοι των Μαδριλένων θα του δώσουν απλόχερα το χειροκρότημα. Μένει να αποδείξει και στην πράξη ότι το αξίζει.

2007-2009 τα χρόνια της "περιπλάνησης". Αρχικά θα κάνει ένα μεγάλο διάλειμμα από το ποδόσφαιρο. Θα συνεχίσει να ζει στην αγαπημένη του Μαδρίτη και θα αφοσιωθεί σε φιλανθρωπικό έργο. Θα επιστρέψει στα του ποδοσφαίρου σταδιακά, σαν σύμβουλος αρχικά του Πέρεθ, πρεσβευτής της Ρεάλ και αθλητικός διευθυντής του συλλόγου την εποχή Μουρίνιο.

2013-πρότζεκτ "προπονητής". Θα ολοκληρώσει τον απαραίτητο κύκλο μαθημάτων, θα πάρει τα απαραίτητα διπλώματα και θα ενταχθεί στο τημ του Κάρλο Αντσελότι (τον οποίο είχε προπονητή και στην Γιουβέντους). Η Ρεάλ Μαδρίτης θα κατακτήσει το Κύπελλο και το Champions League. Όμως το καλοκαίρι του 2014 θα ανοίξει μόνος του φτερά.

2014-το "αγροτικό" στην Castilla. Θα αναλάβει την β ομάδα της Ρεάλ Μαδρίτης, που μόλις υποβιβάστηκε στην Segunda B. Στόχος η άνοδος. Δεν θα τα καταφέρει την πρώτη χρονιά. Θα τερματίσει 6η, όμως η ομάδα θα έχει την σφραγίδα του Ζιντάν. Δεν θα διστάσει να πετάξει εκτός ομάδας το "χρυσό παιδί", το Νορβηγό Οντεγκαρντ, που ήθελε η μισή Ευρώπη και τελικά κατέληξε στην Μαδρίτη με 3 εκατομμύρια €. Ή θα κάνει προπονήσεις με τους υπόλοιπους παίκτες της ομάδας, αλλιώς αν συνεχίσει να προπονείται 3 μέρες με τους "μεγάλους", δεν έχει θέση στην 11άδα. Ο νόμος του Ζιζού.

2015-η "μεγάλη ώρα". Η Castilla δείχνει έτοιμη για την άνοδο. 19 αγώνες και 2η θέση με σχήμα επιθετικό από τον Ζιντάν (4-2-3-1 χωρίς καθαρό αμυντικό χαφ). Ξεσπάει η κρίση Μπενίτεθ και ο Φλορεντίνο Πέρεθ παίρνει την μεγάλη απόφαση. Ο Ζιντάν είναι πλέον ο νέος προπονητής της Ρεάλ Μαδρίτης. Τα υπόλοιπα είναι ιστορία.

Διαβάστε και αυτό

Ενθουσιασμός 6 χιλιάδων φίλων της Ρεάλ Μαδρίτης στην "πρώτη" του Ζιντάν

ΔΗΜΟΦΙΛΗ