ΣΠΟΡ

Άγιαξ-Τότεναμ 2-3: Ο Μόουρα «ξέρανε» τα... μωρά του Αίαντα με επική ανατροπή!

Άγιαξ-Τότεναμ 2-3: Ο Μόουρα «ξέρανε» τα... μωρά του Αίαντα με επική ανατροπή!
UEFA.COM

Ο Άγιαξ βρέθηκε μια ανάσα από την πρόκριση στον τελικό, όμως ο Λούκας Μόουρα είχε άλλη άποψη και με χατ τρικ ολοκλήρωσε μια επική ανατροπή (3-2) σε... νεκρό χρόνο (96'), χαρίζοντας στην Τότεναμ το «εισιτήριο» για τη Μαδρίτη όπου θα διεκδικήσει το τρόπαιο του Champions League. 

Οι «πετεινοί», παρά την ήττα τους στο Λονδίνο στον πρώτο ημιτελικό (1-0) και παρότι βρέθηκαν να χάνουν 2-0 στο 35΄ στην αποψινή ρεβάνς, κατάφεραν με ένα απίστευτο come back στην επανάληψη και με απόλυτο πρωταγωνιστή τον Λούκας Μόουρα (χατ τρικ) να επικρατήσουν 3-2 του «Αίαντα» και να πάρουν μία μνημειώδη πρόκριση, μία από τις μεγαλύτερες στην Ιστορία της διοργάνωσης, στον τελικό του Champions League.

Εκεί, όπου την 1η Ιουνίου θα συναντήσουν τη Λίβερπουλ στο «Wanda Metropolitano» της Μαδρίτης, στον αγγλικό «εμφύλιο» που με βάση τα όσα έχουμε δει έως τώρα, είναι ανοιχτός σε κάθε αποτέλεσμα.

Ο Άγιαξ, 24 χρόνια μετά τον τελευταίο τίτλο που κατέκτησε και 23 μετά τον τελευταίο του τελικό στη διοργάνωση, δεν θα μπορέσει να διεκδικήσει το 5ο κορυφαίο τρόπαιο της «Γηραιάς Ηπείρου».

Η ομάδα που απέκλεισε την κάτοχο του τίτλου, Ρεάλ Μαδρίτης, και στη συνέχεια τη Γιουβέντους, άξιζε να φτάσει έως το τέλος, αλλά η έλλειψη εμπειρίας των νεαρών παικτών της δεν της το επέτρεψε. Αποχαιρέτησε, όμως, με «ψηλά το κεφάλι» και τους οπαδούς να αποθεώνουν τους παίκτες του Τεν Χαγκ, οι οποίοι ήταν πεσμένοι στον αγωνιστικό χώρο και δεν μπορούσαν να το πιστέψουν...

Ο Νέρες μπορεί να ήταν στο αρχικό σχήμα των Ολλανδών για το ματς με τους Άγγλους όμως δεν ξεκίνησε ποτέ, καθώς ο Βραζιλιάνος άσος είχε τραυματιστεί στο ματς με τη Βίλεμ για τον τελικό του Κυπέλλου Ολλανδίας το οποίο κατέκτησε ο Άγιαξ και κατά τη διάρκεια του ζεστάματος ένιωσε ξανά ενοχλήσεις. Τη θέση του στη βασική ενδεκάδα πήρε ο Ντόλμπεργκ, ενώ στον πάγκο επιστρατεύτηκε ο Λασινά Τραορέ.

Ο Άγιαξ ξεκίνησε πολύ καλύτερα το ματς και στο 4ο λεπτό ο Τάντιτς σούταρε, με τον Γιορίς να παραχωρεί κόρνερ, από το οποίο ο Ντε Λιχτ, κάνοντας του... κεφαλιού «έγραψε» το 1-0 για τους Ολλανδούς.



Στην αμέσως επόμενη φάση η Τότεναμ έφτασε κοντά στο 1-1, ωστόσο το σουτ του Σον βρήκε το δεξί δοκάρι του Ονανά. Η Τότεναμ συνέχισε να είναι απειλητική καθώς σε διάστημα ενός λεπτού έχασε δυο φάσεις, αρχικά στο 23ο λεπτό με τον Σον και στη συνέχεια με τον Έρικσεν, αλλά ο Ονανά είπε «όχι» και στις δυο φάσεις. Ο Άγιαξ απείλησε και αυτός με τη σειρά του στο 30ο λεπτό, όταν η μπάλα έφτασε αριστερά στον Τάντιτς ο οποίος μπήκε στην περιοχή, έκανε την ντρίμπλα, αλλά το σουτ με το αριστερό που επιχείρησε, πέρασε λίγο έξω από την εστία του Γιορίς.



Ό,τι δεν έκανε ο Τάντιτς, το έπραξε στο 36ο λεπτό ο Ζιγές. Ύστερα από επίθεση των Ολλανδών με την μπάλα να πηγαίνει στον Τάντιτς στα αριστερά, αυτός την κατάλληλη στιγμή τη γύρισε στον Ζιγές, ο οποίος με πανέμορφο πλασέ την έστειλε στα δίχτυα για το 2-0.



H Τότεναμ μπήκε πολύ καλύτερα ωστόσο στο δεύτερο ημίχρονο και στο 55ο λεπτό έκανε το 2-1, όταν ο Ρόουζ έδωσε στον Ντέλε Άλι ο οποίος προσπάθησε να μπει στην περιοχή, έκανε την ντρίμπλα με τον Λούκας Μόουρα να παίρνει την μπάλα, να μπαίνει στην περιοχή και από το ύψος του πέναλτι να κάνει το 2-1.Μάλιστα ο Βραζιλιάνος άσος της Τότεναμ, τρία λεπτά αργότερα έφερε το ματς στα ίσια (2-2).



Ο Τρίπιερ από δεξιά έκανε ωραία πάσα προς τον Γιορέντε ο οποίος πλάσαρε, με τον Ονάνα να διώχνει. Η μπάλα δεν απομακρύνθηκε και έφτασε στον Λούκας Μόουρα, ο οποίος έκανε το σουτ χωρίς να βλέπει ισοφαρίζοντας για την Τότεναμ.H αγγλική ομάδα συνέχισε να πιέζει αλλά ο Άγιαξ κρατούσε ως τις καθυστερήσεις, ωστόσο ο Λούκας Μόουρα ήταν αυτός που είπε την τελευταία λέξη, κάνοντας το 3-2 και δίνοντας την πρόκριση στον τελικό του Champions League στην Τότεναμ, για πρώτη φορά στην ιστορία της.



Άγιαξ (Ντε Χαγκ): Ονανά, Μαζραουί, Μπλιντ, Ντε Λιχτ, Ταγλιαφίκο, Ντε Γιόνγκ, Ζιγές, Σένε (60΄Βέλτμαν), Φαν ντε Μπέεκ, Τάνιτς, Ντόλμπεργκ (67΄Σινγκράβεν).

Τότεναμ (Ποκετίνο): Λιορίς, Τρίπιερ (81΄Λαμέλα), Αλντερβάιρελντ, Βερτόγκεν, Ρόουζ (82΄Ντέιβις), Γουνιάμα (46΄Γιορέντε), Σισοκό, Έρικσεν, Ντέλε Άλι, Λούκας, Σον.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ