ΣΠΟΡ

Ντιναμό Βερολίνου: ο σύλλογος της Κρατικής Ασφαλείας της Αν. Γερμανίας

Ντιναμό Βερολίνου: ο σύλλογος της Κρατικής Ασφαλείας της Αν. Γερμανίας
ΑΠΕ ΜΜΕ/EPA/Erik Martensson

Λίγα μέτρα μακριά από την φυλακή που διατηρούσε η Στάζι πριν την πτώση του Τείχους, εκεί στο Ανατολικό Βερολίνο, έχει την έδρα της η Ντιναμό.

Φτάνοντας κανείς στο Sportsforum νιώθει ότι μεταφέρεται σε μια άλλη εποχή. Στα χρόνια της Ανατολικής Γερμανίας και την κυριαρχία του περιβόητου Υπουργείου Κρατικής Ασφαλείας του καθεστώτος. Το γήπεδο δεν έχει αλλάξει ιδιαίτερα από τότε. Περπατώντας στους στενούς διαδρόμους των γραφείων της Ντιναμό Βερολίνου, ο Ντέιβιντ Κρόσλαντ του CNN, ένιωσε σαν να βρίσκεται στην εποχή του Ψυχρού Πολέμου και η Στάζι να παρακολουθεί τα βήματά του.

160105112119 dynamo berlin club headquarters exlarge 169


(Πηγή: CNN/David Crossland)

Στις 15 Ιανουαρίου η Ντιναμό Βερολίνου έκλεισε 50 χρόνια ζωής. Μπορεί τώρα να βρίσκεται σε μια από τις δύο κατηγορίες της 4ης Εθνικής στην Γερμανία, όμως πριν την πτώση του Τείχους το 1989, ήταν η «Μπάγερν της Ανατολικής Γερμανίας». Αντιμετωπίζοντας μάλιστα ομάδες όπως η Λίβερπουλ και η Ρόμα για τα Ευρωπαϊκά Κύπελλα.

Πιο γνωστή ως BFC κατακτούσε την Ομπερλίγκα (η Μπουντεσλίγκα της Ανατολικής Γερμανίας) από το 1979 έως και το 1988. 10 χρόνια κυριαρχίας (ρεκόρ) επί ομάδων όπως η Καλτς Αις Ιένα, η Ντιναμό Δρέσδης, η Λοκομοτίβ Λειψίας και το Μαγδεμβούργο.

50!Gegründet am 15.01.1966, feiern wir HEUTE das 50-jährige Bestehen unseres BFC Dynamo! Auf weitere 50 und noch viel...

Δημοσιεύτηκε από BFC DYNAMO e.V. στις Παρασκευή, 15 Ιανουαρίου 2016


Σήμερα μια σειρά από πόστερ έξω από την καντίνα, θυμίζουν το ένδοξο παρελθόν του συλλόγου. Που μπορεί να πανηγυρίζει απλά για την πρόσφατη κατάκτηση του Κυπέλλου Βερολίνου πέρυσι την άνοιξη.

«Τα παιδιά μου»

Ήταν όμως και η πιο μισητή ομάδα της εποχής. Όλοι ήξεραν ότι η Stasi ουσιαστικά έκανε το κουμάντο του συλλόγου. Στα χιλιάδες θύματα της μυστικής Αστυνομίας, ήταν και το ποδόσφαιρο. Επίτιμος πρόεδρος της ομάδας ήταν ο Έρικ Μίλκε, αρχηγός της Στάζι, που καταδικάστηκε μετά την πτώση της Ανατολικής Γερμανίας και φυλακίστηκε. Παρακολουθούσε τα περισσότερα ματς του συλλόγου και το ξενοδοχείο Palast ήταν ο χώρος που έκανε τα πάρτυ για τις νίκες. Συχνά αναφερόταν στους ποδοσφαιριστές ως «τα παιδιά μου».

Το καθεστώς μετεγγράφων ήταν απλό: έλεγαν στους παίκτες σε ποιες ομάδες θα αγωνιστούν. Ο Μίλκε φρόντιζε όλα τα ταλέντα να καταλήγουν στο Βερολίνο. Επίσης ο σύλλογος είχε το καλύτερο αθλητικό υλικό, γήπεδα προπόνησης και τους κορυφαίους προπονητές. Το καθεστώς ήθελε μια ομάδα σύμβολο, που θα εκπροσωπούσε την χώρα στην Ευρώπη.

Unser BFC siegt im ersten Test der Winterpause mit 2:0 gegen den Berlin-Ligisten SV Empor.Die knapp 100 Zuschauer sahen...

Δημοσιεύτηκε από BFC DYNAMO e.V. στις Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 2016


Διαιτητική εύνοια

Δεν ήταν όμως μόνον η «νόμιμη ενίσχυση», που έφερνε τους τίτλους. Υπόνοιες για διαιτητική εύνοια υπάρχουν μέχρι σήμερα. Γκολ οφσάιντ, ανοχή στο σκληρό παιχνίδι, φάουλ και πέναλτυ, αποβολές αντιπάλων για να μην αγωνίζονται κόντρα στην Ντιναμό.

Ο Χανς Λέσκε, ιστορικός με ειδικότητα στην Stasi, υποστηρίζει ότι έχει δει σε φιλμ παιχνίδι της Ντιναμό στο οποίο μέτρησε γκολ τόσο πολύ οφσάιντ, που δεν περιλήφθηκε στα στιγμιότυπα που μετέδωσε η κρατική τηλεόραση. Ο πρώην Ανατολικογερμανός ρέφερι Μπερντ Χάινεμαν υποστήριξε σε εκδήλωση διαιτητών τον περασμένο Σεπτέμβριο, ότι «όλοι όσοι σφύριζαν ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία, κάτι που δεν πρέπει να συμβαίνει στις μέρες μας».

160105112125 dynamo berlin stadium exlarge 169


(Πηγή: CNN/David Crossland)

Ο Λέσκε μάλιστα αποκάλυψε στον Αμερικανό συνάδελφο, ότι το Πολιτικό Γραφείο της Ανατολικής Γερμανίας ασχολήθηκε με τα αποτελέσματα της σεζόν 1984-85, ενώ στα γήπεδα οι αντίπαλοι υποδέχονταν την ομάδα με το πανό, «καλωσορίζουμε την BFC Dynamo και τους διαιτητές».

Ο Φάλκο Γκετς, διεθνής Ανατολικογερμανός, που αγωνίστηκε με την φανέλα της Ντιναμό από το 1979 μέχρι το 1983 παραδέχθηκε ότι δίχως να έχει στοιχεία, πιστεύει πως υπήρχε μια διαιτητική βοήθεια: «νομίζω ότι εξηγείται από την έντονη πίεση που υπήρχε από την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Κρατικής Ασφαλείας. Κάποιοι διαιτητές προφανώς ήταν πιο νευρικοί και οι αποφάσεις τους επηρεάζονταν. Ήμασταν όμως η πιο δυνατή ομάδα εκείνη την εποχή, δεν είχαμε ανάγκη καμμιά βοήθεια». Ο Γκετς αυτομόλησε στην Δύση το Νοέμβριο του 1983 μαζί με τον συμπαίκτη του Ντιρκ Σλέγκελ, πριν από ένα Ευρωπαϊκό ματς στο Βελιγράδι.

Sieg im letzten Heimspiel des Jahres!Mit 2:1 bezwingt unser BFC den Tabellen-6. FC Oberlausitz im Jahn-Sportpark. Pröger und Rockenbach erzielten die weinroten Treffer des Abends.

Δημοσιεύτηκε από BFC DYNAMO e.V. στις Παρασκευή, 27 Νοεμβρίου 2015


Υποψίες ντοπαρίσματος

Παράλληλα υπήρξαν καταγγελίες για εκτεταμένη χρήση αναβολικών από τους παίκτες της. Ο Γκετς, που αργότερα φόρεσε την φανέλα της Λεβερκούζεν (πήρε το UEFA το 1988), της Κολονίας και της Γαλατασαράι μέχρι το 1997, παραδέχθηκε ότι εν αγνοία του είχε λάβει ένα «διεγερτικό φάρμακο». «Έχω βρεθεί θετικός σε χρήση διεγερτικής ουσίας σε ματς Ευρωπαϊκού Κυπέλλου, χωρίς εγώ να έχω πάρει κάτι. Σίγουρα μας τα έριχναν στα νερά ή τα αναψυκτικά, εν αγνοία μας».

Ουσιαστικά μιλάμε για ένα στρατιωτικό καθεστώς, με μέλη του συλλόγου να φορούν κανονικά τα διακριτικά και να επικρατεί τρομοκρατία. «Η Stasi ήλεγχε όλες τις κινήσεις μας, ιδιαίτερα στα ευρωπαϊκά ματς» λέει ο Γκετς. «Πετούσαμε με το προσωπικό τζετ του Μίλκε και μέσα υπήρχαν αστυνομικοί της Stasi, που δεν ήταν φυσικά φίλαθλοι. Το καταλάβαινες όταν έμενες στον 4ο όροφο του ξενοδοχείου και τους έβλεπες να κάθονται όλο το βράδυ στην άκρη της σκάλας, έξω από τα δωμάτια».

12976983


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΜΕ/EPA/Hannibal Hanschke)

Όμορφες εποχές

Υπάρχει και η άλλη πλευρά, η όμορφη. Αυτή που μεταφέρουν άνθρωποι, που ακόμη και σήμερα έχουν σχέση με την ομάδα. Δεν τους ενδιέφερε η πολιτική και αρνιούνται οποιαδήποτε διαιτητική εύνοια. «Δεν έχω την αίσθηση ότι ευνοηθήκαμε» λέει στο CNN ο Βαλντεμάρ Κσιένζικ, αμυντικός της ομάδας από το 1984 έως το 1991. «Ούτε μπορείς να ντοπαριστείς γιατί το ποδόσφαιρο είναι άθλημα δημιουργίας. Η BFC είναι η ωραιότερη εποχή της ζωής μου και της ποδοσφαιρικής μου καριέρας. Είχαμε μια καλή ομάδα και ήμασταν μια οικογένεια».

«Ίσως στο πίσω μέρος του μυαλού τους κάποιοι διαιτητές να είχαν την ομάδα», προσθέτει ο Γιερν Λενζ, πρώην μέσος και νυν τημ-μάνατζερ του συλλόγου. «Με την έννοια ότι αποφάσιζαν με μεγαλύτερη άνεση στα δικά μας παιχνίδια στις «κρίσιμες φάσεις». Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι κάποιος τους καθοδηγούσε. Δεν μπορείς να «στήσεις» 10 πρωταθλήματα. Είχαμε τη καλύτερη ομάδα, από άποψη φυσικής κατάστασης, ταλέντου και ψυχολογίας, με εκπληκτικούς παίκτες. Και βέβαια δεν ξέρω κάτι για αναβολικά. Βιταμίνες παίρναμε, όχι όμως κάτι παράνομο».

Και οι δύο δήλωσαν ότι δεν σκέφτηκαν ούτε στιγμή να αποδράσουν στην Δύση.«Εύκολα μπορούσα να φύγω, αλλά όλα ήταν καλά, το Βερολίνο ήταν το σπίτι μου» υποστήριξε ο Κσιένζικ.

12976984


(Πηγή: ΑΠΕ-ΜΜΕ/EPA/Hannibal Hanschke)

Τα «προνόμια του ποδοσφαιριστή»

Για τον δυτικό τρόπο ζωής, τα προνόμια που απολάμβαναν οι ποδοσφαιριστές της Ντινάμο, ίσως προκαλούν γέλιο. Για τις συνθήκες ζωής όμως στο Ανατολικό Βερολίνο ήταν μια πολυτέλεια.
• Οι ποδοσφαιριστές δεν έμπαιναν στην 10ετή λίστα αναμονής για να πάρουν αυτοκίνητο.
• Ο μισθός τους ήταν τόσο καλός που μπορούσαν να αγοράσουν ένα Ρωσικό Lada, που θεωρείτο πολυτελές αμάξι.
• Έμεναν σε καλύτερα σπίτια και τους επιτρεπόταν να ταξιδέψουν στο εξωτερικό.
• Στο μενού τους περιλαμβάνονταν και τα φρούτα, είδος που σπάνιζε για τον υπόλοιπο κόσμο. «Τους αντιμετώπιζαν με εχθρικότητα, μίσος, όταν έρχονταν στο γήπεδο και τους έβλεπαν να τρώνε μπανάνες» αναφέρει ο ιστορικός Λέσκε.
• Ο μισθός τους ήταν πλουσιοπάροχος. Ένας ποδοσφαιριστής έλεγε ότι πληρωνόταν τρεις φορές όσα έπαιρνε ο εργάτης.
• Όσοι ποδοσφαιριστές υπηρετούσαν και στον Στρατό, είχαν τον ανάλογο μισθό του βαθμού τους. Αν είχαν καλή απόδοση έπαιρναν προαγωγή και ανέβαινε παράλληλα και ο μισθός.

Am gestrigen Montag startete unser Team in die Rückrundenvorbereitung. Wir haben einige Impressionen vom heutigen Trainingstag für Euch gesammelt - die Stimmung im Team ist super.>> bfc.com/news.php?id=30

Δημοσιεύτηκε από BFC DYNAMO e.V. στις Τρίτη, 5 Ιανουαρίου 2016


«Γουρούνια της Στάζι»

Μπαίνοντας στην δεκαετία του 1980, με την κοινωνία να επιζητά περισσότερες ελευθερίες από το καταπιεστικό καθεστώς, οι παίκτες της Ντιναμό έγιναν το «κόκκινο πανί». Τους έβριζαν στα αντίπαλα γήπεδα και οι οπαδοί τραγουδούσαν «γουρούνια της Stasi» ή «γουρούνια του Μίλκε», παρότι μια τέτοια συμπεριφορά μπορούσε να οδηγήσει στην σύλληψή τους.

Η Πτώση του Τείχους έφερε και την παρακμή. Ο Μίλκε συνελήφθη και οι ομάδες της Μπουντεσλίγκα έκαναν ουσιαστικά «πλιάτσικο» στους καλύτερους παίκτες του συλλόγου. Χωρίς παίκτες και οικονομική στήριξη από επιχειρηματίες ήρθε η πτώση. Προσπάθησε να αποκοπεί από το παρελθόν της, αλλάζοντας την ονομασία σε FC Berlin, δεν μπόρεσε όμως να ανεβεί στην Β κατηγορία. Το 1999 ο σύλλογος ξαναπήρε το όνομα του, BFC Dynamo, και το 2000 πέφτοντας στην 5η κατηγορία, φλέρταρε με την διάλυση.

Einen kurzen Bericht vom Start der #Wintervorbereitung findet Ihr auf unserer Website. Das Team arbeitet hart für eine...

Δημοσιεύτηκε από BFC DYNAMO e.V. στις Τετάρτη, 6 Ιανουαρίου 2016


Το 2011 έγινε πρωτοσέλιδο για επεισόδια χούλιγκανς, που τα έσπασαν σε εκτός έδρας ματς με την Καϊζερσλάουτερν για το Κύπελλο. Κάποιοι από αυτούς, φανατικοί ακροδεξιοί, που σπίλωσαν και άλλο την φήμη του συλλόγου. Στην 4η κατηγορία επανήλθε μόλις το 2014. Επιχειρηματίες αποφάσισαν να την ενισχύσουν. Η ομάδα μετακομίζει στο Friedrich Ludwig Jahn Sportpark, έδρα της στα ευρωπαϊκά ματς της εποχής της δόξας της, αφού το δικό της γήπεδο δεν καλύπτει τις προδιαγραφές της κατηγορίας. Μάλιστα υπάρχει πλάνο ανακατασκευής του, κόστους 150 εκατομμυρίων € (τα έργα θα ξεκινήσουν το 2018 και θα ολοκληρωθούν το 2023).

Στόχος η άνοδος σε δύο χρόνια στην 3η κατηγορία. Και κάπου εδώ υπάρχει και ένας Έλληνας.

Ο Έλληνας καπετάνιος

Ο Θωμάς Στράτος είναι ο πρώτος από τους παίκτες, που μεγάλωσαν στην Γερμανία και έπαιξαν ποδόσφαιρο σε υψηλό επίπεδο. Η διετία 1990-92 στο Αμβούργο θα τον κάνει πρωτοσέλιδο και στην χώρα μας, με αρκετούς μεγάλους να σκέφτονται την απόκτηση του δυναμικού μέσου. Η μετεγγραφή δεν έγινε ποτέ και ο Στράτος ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική καριέρα του στην Σααρμπρίγκεν και την Αρμίνια Μπίλελφελντ, χωρίς ποτέ πάντως να φορέσει τα γαλανόλευκα. Δεν είχε έρθει ακόμη ο Ρεχάγκελ...

Genau ein Jahr ist es her: Am 13.11.2014 wurde Thomas Stratos offiziell als neuer Cheftrainer der...

Δημοσιεύτηκε από BFC DYNAMO e.V. στις Παρασκευή, 13 Νοεμβρίου 2015


Το Νοέμβριο του 2014 αναλαμβάνει τις τύχες της ομάδας και την άνοιξη την οδηγεί στον Κύπελλο Βερολίνου νικώντας 1-0 την Τασμανία Βερολίνου. Δουλεύει και με νέα παιδιά και αναπτύσσει τις Ακαδημίες. Όλοι πίνουν νερό στο όνομα του. Είναι ο άνθρωπος που μπορεί να ενσαρκώσει τα όνειρα των φίλων να ξαναζήσουν στιγμές χαράς και επιτυχιών.

Fans und Mannschaft feiern gemeinsam den 4:3-Erfolg über Hertha BSC II.Weiter geht es am Freitag (19 Uhr) im Jahn-Sportpark mit dem Topspiel gegen den Stadtrivalen BAK 07 Berliner Athletik Klub 07 e. V.

Δημοσιεύτηκε από BFC DYNAMO e.V. στις Κυριακή, 1 Νοεμβρίου 2015


Dynamo Berlin: The soccer club 'owned' by the Stasi
David Crossland, by CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ