ΣΠΟΡ

Το BBC υποστηρίζει ότι υπάρχουν υπόνοιες για στημένα ματς σε κορυφαία τουρνουά τένις

Το BBC υποστηρίζει ότι υπάρχουν υπόνοιες για στημένα ματς σε κορυφαία τουρνουά τένις
Reuters / Thomas Peter

Στοιχεία για χειραγώγηση αγώνων ακόμη και σε κορυφαία τουρνουά τέννις υποστηρίζει το BBC ότι έχουν έρθει στην επιφάνεια, με τον Τζόκοβιτς να επιβεβαιώνει ότι προσπάθησαν να τον πλησιάσουν στις αρχές της καριέρας του.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, μια έρευνα που ολοκληρώθηκε το 2007 και τα αποτελέσματά της έχουν τεθεί υπόψη της παγκόσμιας ομοσπονδίας, αποδεικνύει πως δίκτυα παράνομου στοιχήματος σε Ρωσία, βόρεια Ιταλία και Σικελία πόνταραν υπέρογκα ποσά και αποκόμιζαν ακόμη μεγαλύτερα κέρδη από αγώνες τένις που φέροναι να ήταν χειραγωγημένοι. Τρεις εξ αυτών των αγώνων, δε, ήταν για το φημισμένο τουρνουά Γουίμπλεντον! Μάλιστα γίνεται λόγος και για συγκεκριμένο αγώνα του Ρώσου Νταβιντένκο με τον Αργεντινό Βασάγιο, με τους δύο αθλητές πάντως να απαλλάσονται.

Η έρευνα καλούσε τις αρχές να προχωρήσουν σε περαιτέρω διερεύνηση αθλητών, χωρίς ωστόσο να υπάρχει συνέχεια στην υπόθεση, αφού δεν προέκυψε κάποιο επιβαρυντικό στοιχείο. Ονόματα δεν έγιναν γνωστά, παρά μόνο πως τους προσέγγιζαν σε μεγάλα ξενοδοχεία πριν από τουρνουά και τους πρόσφεραν 50.000 δολάρια και άνω για να "στήσουν" αγώνες τους. 16 δε από αυτούς ήταν πάνω από το νούμερο 50 της κατάταξης.

Τζόκοβιτς: Με έχουν πλησιάσει και μένα

Η έρευνα προκάλεσε σάλο στα μεγάλα ονόματα, που αγωνίζονται στο OPEN της Αυστραλίας από τα ξημερώματα. Το νούμερο 1 της παγκόσμιας κατάταξης, ο Νόβακ Τζόκοβιτς έχει παραδεχθεί ότι τον πλησίασαν μέσω συνεργάτη του σε τουρνουά στην Αγία Πετρούπολη το 2007 προσφέροντας του 150 χιλιάδες ευρώ.

Όπως ήταν φυσικό ο Τζόκοβιτς έδιωξε τον συνεργάτη του και υποστηρίζει ότι δεν υπάρχει δυνατότητα χειραγώγησης σε υψηλό επίπεδο. "Δεν μπορώ να αποκλείσω όμως να συμβαίνει κάτι σε χαμηλότερο επίπεδο. Δεν έχω όμως στοιχεία και απλά εκφράζω μια γνώμη".

Φέντερερ: Βγάλτε ονόματα

Ο Ρότζερ Φέντερερ ήταν πιο επιθετικός στις δηλώσεις του. "Θα ήθελα να βγουν ονόματα. Ποιοι αθλητές; Ήταν οι ίδιοι; Συνεργάτες τους; Πριν το ματς; Μετά; ποιος αγώνας Grand Slam; Λεπτομέρειες".

Το ίδιο δήλωσε και η Σερένα Ουίλιαμς, νούμερο 1 στις γυναίκες. "Εγώ μπορώ να μιλήσω για τον εαυτό μου. Σε κάθε παιχνίδι που δίνω αγωνίζομαι σκληρά και έχω την αίσθηση ότι όλες οι αντίπαλοί μου έκαναν το ίδιο.

Οι υπεύθυνοι πάντως της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Τέννις διαψεύδουν ότι προέκυψαν οποιαδήποτε στοιχεία. Ο Νάιτζελ Ουίλερτον, επικεφαλής της ομάδας έρευνας για πιθανή χειραγώγηση αγώνων (TIU) δήλωσε ότι έγινε σχολαστικός έλεγχος των καταγγελιών, δίχως το παραμικρό.Ο Κρις Κέρμοουντ, πρόεδρος της Ένωσης παικτών (ATP) πρόσθεσε ότι θα επαναληφθεί ο έλεγχος παρότι μιλάμε για μια υπόθεση της περασμένης 10ετίας, εφόσον προκύπτουν νέα στοιχεία.

Το θέμα έφτασε μέχρι τον Βρεττανό πρωθυπουργό Ντέιβιντ Κάμερον, που εξέφρασε την ανησυχία του για το γεγονός ότι ένα ακόμη άθλημα αντιμετωπίζει τέτοιες κατηγορίες.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ