ΣΠΟΡ

Ελλάδα - Βουλγαρία 73-63: Πρεμιέρα με το «δεξί»

Ελλάδα - Βουλγαρία 73-63: Πρεμιέρα με το «δεξί»
Intime.gr

Η Εθνική ομάδα παίζοντας πολύ καλά ανά διαστήματα επικράτησε 73-63 της Βουλγαρίας για τα προκριματικά του Ευρωμπάσκετ 2021. 

Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα μπορεί να ήταν άστοχο από τη γραμμή των 6μ75 έχοντας 9/29 τρίποντα όμως αυτό δεν το πτόησε να πάρει τη νίκη.

Πλέον επόμενο ματς για την ομάδα του Θανάση Σκουρτόπουλου είναι αυτό της Δευτέρας με την Βοσνία Ερζεγοβίνη εκτός έδρας στις 9μ.μ.

Κορυφαίος της «γαλανόλευκης» ο Λευτέρης Μποχωρίδης με 19 πόντους, με τον φόργουορντ της ΑΕΚ Λίνο Χρυσικόπουλο να τον ακολουθεί με 13 πόντους.

Ο Ομοσπονδιακής προπονητής, Θανάσης Σκουρτόπουλος, άφησε εκτός αποστολής τους νεαρούς Γιάννη Αγραβάνη και Γιώργο Καλαϊτζάκη. Εκτός λόγω προβλήματος τραυματισμού έμεινε και ο Μιχάλης Τσαϊρέλης.

Τους Μάντζαρη, Μποχωρίδη, Κασελάκη, Αγραβάνη και Καββαδά ξεκίνησε στην αρχική πεντάδα ο Θανάσης Σκουρτόπουλος, ενώ οι πέντε πρώτοι της Βουλγαρίας ήταν οι Μποστ, Μίντσεφ, Κοστόφ, Ζαχάριεφ και Βακλίνοφ. Η Βουλγαρία έδειξε νωρίς τις προθέσεις της να βασιστεί στην περιφέρεια, εκτελώντας σουτ τριών πόντων. Μίντσεφ και Μποστ ήταν εύστοχοι έξω από τα 6.75 για το 5-8 υπέρ των φιλοξενούμενων. Η εθνική ισοφάρισε με τρίποντο του Λεωνίδα Κασελάκη, αλλά οι παίκτες του Σκουρτόπουλου ήταν άστοχοι επιτρέποντας στη Βουλγαρία να διατηρεί πρωτοπορία με βραχεία κεφαλή.

Με νέο τρίποντο αυτή τη φορά από τον Στάνιμιρ Μαρίνοφ, οι Βούλγαροι προσπέρασαν 11-15. Κάθε φορά όμως που η Βουλγαρία ξέφευγε ο Λευτέρης Μποχωρίδης φώναζε «παρών» πετυχαίνοντας την ισοφάριση. Ο διεθνής γκαρντ ήταν αυτός που «έγραψε» το 17-17 για να κερδίσει το φάουλ ο Λίνος Χρυσικόπουλος και με 2/2 βολές να διαμορφώσει το σκορ της 1ης περιόδου, 19-17.

Με την επανέναρξη, η εθνική ακολουθούσε εκ νέου, προσπέρασε προσωρινά 23-22 με λέι απ του Χάρη Γιαννόπουλου, αλλά οι Ντιμίτροφ και Κοστόφ έπιασαν πάλι... αδιάβαστη την περιφερειακή άμυνα της Ελλάδας, ευστοχώντας σε δύο ακόμη τρίποντα, 26-28. Ο παίκτης που έκανε τη διαφορά για την «επίσημη αγαπημένη» ήταν ο Βασίλης Καβαδδάς. Με 1:37'' για το ημίχρονο, η εθνική ξέφυγε για πρώτη φορά με +5 (37-32), όταν άρχισε να τροφοδοτεί τον διεθνή σέντερ και αυτός τελείωνε τις φάσεις.

Το τρίποντο του πρώτου σκόρερ της εθνικής, Λευτέρη Μποχωρίδη (11π. στο α΄ μέρος) έφερε στο +6 την Ελλάδα (40-34) με 15,9'' μέχρι το ημίχρονο. Εκτός από την θετική παρουσία του Μποχωρίδη, από 7 πόντους μετρούσαν οι Χρυσικόπουλος, Καββαδάς, ενώ από 5 πόντους είχαν σημειώσει οι Γιαννόπουλος, Αγραβάνης. Στον αντίποδα, η Βουλγαρία είχε πάρει 8 πόντους από τους Ντιμιτάρ Ντιμίτροφ και Στάνιμιρ Μαρίνοφ, ενώ 7 πόντους μετρούσε ο Γιόρνταν Μίντσεφ.

Δύο λεπτά χρειάστηκε στην 3η περίοδο η εθνική για να πετύχει το πρώτο της καλάθι... δια χειρός Γιαννόπουλου, 42-37. Το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα έκανε ένα ξέσπασμα, ξέφυγε με +9, 49-40. Η Βουλγαρία παρέμεινε απειλητική, κυρίως λόγω της αστοχίας των παικτών του Σκουρτόπουλου, αλλά οι Μποχωρίδης και Λαρεντζάκης έδωσαν λύσεις για το 54-46 στο 30ο λεπτό.

Η Βουλγαρία όμως δεν είχε σκοπό να παραδώσει τα «όπλα». Αν και η «γαλανόλευκη» ξέφυγε με +10, 62-52, με 6:23΄΄ εναπομείναντα χρόνο, εν συνεχεία είδε τους Βούλγαρους να κάνουν επιμέρους σκορ 2-10 μειώνοντας στο καλάθι (64-62), 3:05΄΄ πριν τη λήξη. Ο Ντίμιταρ Ντιμιτρόφ με λέι απ ήταν αυτός που μείωσε στους 2 πόντους. Ο Βαγγέλης Μαργαρίτης ήταν καταλυτικός, αφού πρώτα ευστοχώντας σε 1/2 βολές (65-62) και εν συνεχεία με δικό του κλέψιμο έβαλε σε θέση ισχύος την εθνική. Ο Μποχωρίδης πήρε το φάουλ από τον Ντιμιτρόφ, πέτυχε μία βολή (66-62), για να ακολουθήσει λάθος του Ζαχαρίεφ. Ο Λίνος Χρυσικόπουλος με ντράιβ έκανε το 68-62, ο Μποχωρίδης είχε 2/2 από τη γραμμή των βολών (70-62) και πλέον όλα είχαν κριθεί, αφού οι παίκτες του Σκουρτόπουλου έδειξαν τη δέουσα σοβαρότητα στο τελευταίο λεπτό. Μάλιστα, ο Κατσίβελης με τρίποντο σήκωσε όρθιο το κοινό της Πάτρας στις κερκίδες του «Δημήτρης Τόφαλος».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ