ΣΠΟΡ

Ο Ζίκα οδηγεί σε σκέψεις μη συμμετοχής στους Ολυμπιακούς του Ρίο

Ο Ζίκα οδηγεί σε σκέψεις μη συμμετοχής στους Ολυμπιακούς του Ρίο
Andy Lyons/Getty Images/Ideal Images

Σοβαρά προβλήματα σε ό,τι αφορά στην ομαλή διεξαγωγή των Ολυμπιακών Αγώνων του Ρίο, προκαλεί η έξαρση του ιού Ζίκα στη Βραζιλία.

 

Οι βραζιλιάνικες Αρχές έδωσαν μεγάλη μάχη για να μπορέσουν να εκτονώσουν την κατάσταση και να περιορίσουν τις αντιδράσεις των πολιτών που εξέφραζαν την αντίθεσή τους στη διεξαγωγή Ολυμπιακών Αγώνων, καθότι γι αυτούς προτεραιότητα αποτελούσαν η οργάνωση της υγείας και της εκπαίδευσης και όχι η διοργάνωση μιας κοστοβόρας αθλητικής γιορτής.

Εκεί, όμως, που θεώρησαν ότι τα δύσκολα πέρασαν, ήρθε το απροσδόκητο πρόβλημα που ακούει στο όνομα «Ιός Ζίκα» να προκαλέσει ανυπολόγιστη ζημιά.

Μόλις χθες, οι ΗΠΑ εξέφρασαν ανοιχτά την ανησυχία τους για την κατάσταση που επικρατεί στη Βραζιλία με τον Ζίκα και την αδυναμία των Αρχών να την ελέγξουν. Δεν έκρυψαν μάλιστα ότι λίγο καιρό πριν την προγραμματισμένη ημερομηνία έναρξης των αγώνων, θα εκτιμήσουν την κατάσταση και θα πάρουν τις αποφάσεις τους σχετικά με τη συμμετοχή Αμερικανών αθλητών στην Ολυμπιάδα.

Σήμερα ήταν η σειρά της Κένυας να αφήσει να εννοηθεί ότι αν η κατάσταση με τον Ζίκα παραμείνει ανεξέλεγκτη, το πιθανότερο είναι ότι οι Κενυάτες αθλητές δεν θα ταξιδέψουν στο Ρίο.

«Δεν πρόκειται να ρισκάρουμε με τη συμμετοχή αθλητών μας δεν είμαστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται να κινδυνέψουν από πιθανή επιδημία», δήλωσε σε Μέσα ενημέρωσης της πατρίδας του ο Κιπτσόγκε Κέινο, διευθυντής της Ολυμπιακής Επιτροπής της Κένυας.

Ενδεχόμενη «αποχή» των Κενυατών από τους Ολυμπιακούς θα αποτελέσει σοβαρό πλήγμα, δεδομένης της παραδοσιακής ικανότητας τους κυρίως στα αγωνίσματα αντοχής.

Διαβάστε επίσης:

Ιός Ζίκα: Προβληματισμός για τη συμμετοχή αθλητών στους Ολυμπιακούς του Ρίο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ