ΣΠΟΡ

Αυτό είναι το τημ των συνεργατών, που ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν αποχωρίζεται ποτέ από δίπλα του

Αυτό είναι το τημ των συνεργατών, που ο Πεπ Γκουαρντιόλα δεν αποχωρίζεται ποτέ από δίπλα του
Reuters / MICHAELA REHLE

Είναι και με την βούλα ο πιο ακριβοπληρωμένος προπονητής του κόσμου. Μετά την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν, η επόμενη πρόκληση του Πεπ Γκουαρντιόλα είναι η Μάντσεστερ Σίτυ, την οποία καλείται να καθιερώσει στην ελίτ του παγκόσμιου ποδοσφαίρου.

Στις πολυτελείς εγκαταστάσεις του Etihad Campus (κόστισαν πάνω από 250 εκατ. €) όμως δεν θα είναι μόνος του. Υπάρχουν «τέσσερεις» άνθρωποι, που σχηματίζουν την ομάδα της επιτυχίας του Πεπ Γκουαρντιόλα και όπως όλα δείχνουν θα τον ακολουθήσουν και στο Μάντσεστερ.

Ο «Ολυμπιονίκης»

pep estiarte


(Πηγή: TWITTER)

Το όνομα Manuel Estiarte είναι θρύλος για τον Ισπανικό αθλητισμό. Ίσως ο κορυφαίος πολίστας που ανέδειξε η Ισπανία, με συμμετοχή σε 6 Ολυμπιακούς αγώνες και ένα χρυσό μετάλλιο. Τον άνθρωπο αυτό έχει δίπλα του σαν συνεργάτη και σύμβουλο ο Γκουαρντιόλα. Οι πατεράδες τους συνδέονταν με ισχυρή φιλία, όμως ο δικός τους δεσμός έγινε ακόμη πιο ισχυρός το 2001, όταν ο Εστιάρτε στήριξε τον Γκουαρντιόλα, που είχε βρεθεί θετικός σε χρήση ναδρολόνης αγωνιζόμενος στην Μπρέσια και αγωνίστηκε στο πλευρό του για την τελική αθώωσή του. Από το 2008 είναι μαζί στην Μπαρτσελόνα και η «νοοτροπία νικητή» και οι γνώσεις του από πρωταθλητισμό στο τοπ επίπεδο βοηθά τον Γκουαρντιόλα, όπως παραδέχεται ο ίδιος.

Στο πλευρό του Πεπ

13550332


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / KRUGPHOTO)

Χωρίς τον κατάλληλο βοηθό, δεν μπορεί κανείς προπονητής να σταθεί. Το ίδιο και ο Γκουαρντιόλα. Ο Domenec Torrent κάθεται δίπλα του στον πάγκο από το 2007 και την Μπαρτσελόνα Β. Ήταν στο τημ της μαγικής Μπάρτσα και μαζί με τον Χέρμαν Γκέρλαντ (που θα παραμείνει στο Μόναχο κοντά στον Αντσελότι) τώρα στην Μπάγερν. Ειδικότητα του ήταν οι νεαροί ποδοσφαιριστές (8 απόφοιτοι της Masia ήταν στην πρώτη χρονιά τους στους μπλαουγκράνα) και σίγουρα θα έχει λόγο για την Ακαδημία της Σίτυ.

Η «βρώμικη δουλειά»

12913037


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / MARC MUELLER)

Εκτός από την τακτική και το ταλέντο, χρειάζεται και η άψογη φυσική κατάσταση. Ο γυμναστής Lorenzo Buenaventura ήταν αυτός που μεταμόρφωσε την soft Barca του Ράικαρτ σε μια ομάδα που πρέσαρε και «έσκαγε» τον αντίπαλο, ενώ στην Μπάγερν διατήρησε το μύθο της ασταμάτητης Γερμανικής μηχανής. Μπορεί να γίνεται «αντιπαθής» στους παίκτες, μόνον όμως την ώρα της προπόνησης (αφού τους βγάζει το λάδι), καθώς όλοι αναγνωρίζουν μετά ότι πρόκειται για έναν από τους κορυφαίους στο είδος του.

Το «μυστικό όπλο»

carles planchart


(Πηγή: TWITTER)

Ίσως όμως αυτός που κάνει την διαφορά, είναι ο «κατάσκοπος και αναλυτής» της ομάδας, ο Carles Planchart. Μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας είναι ο άνθρωπος που καταγράφει τα πάντα για την ομάδα του Γκουαρντιόλα. Κυρίως όμως για τον αντίπαλο της. Καταγράφει την τακτική της, την ατομική απόδοση παικτών και τα στημένα της, προσφέροντας την στο πιάτο στον Καταλανό τεχνικό, που αναλαμβάνει να καταστρώσει την στρατηγική. Παράλληλα καταγράφει σε βίντεο και το ματς της ομάδας του Πεπ, και λίγα λεπτά μετά το σφύριγμα της λήξης αυτός έχει την δυνατότητα να αναλύσει τι πήγε καλά και τι όχι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ