ΣΠΟΡ

Γιατρός στην Αγγλία υποστηρίζει ότι έχει δώσει αναβολικά σε 150 ποδοσφαιριστές και αθλητές

Γιατρός στην Αγγλία υποστηρίζει ότι έχει δώσει αναβολικά σε 150 ποδοσφαιριστές και αθλητές
Τεστ για απαγορευμένες ουσίες Frederic T Stevens Getty Images/Ideal Images

Σαν βόμβα έχει πέσει στην Αγγλία και τον Βρετανικό αθλητισμό το πρωτοσέλιδο των Sunday Times, που αποκαλύπτει εκτεταμένη χρήση αναβολικών, κυρίως από ποδοσφαιριστές της Premier League, μέσα από παράνομο κύκλωμα, όπως το κατέγραψε η εφημερίδα με «κρυφή κάμερα».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα ο γιατρός Μαρκ Μπόναρ «αποκάλυψε» σε διαδοχικές συναντήσεις του με ρεπόρτερ και «κρυφή κάμερα», ότι έχει δώσει αναβολικά σε περισσότερους από 150 αθλητές στην Αγγλία και στο εξωτερικό από το 2010. Είχε ένα κρυφό δίκτυο και μεγάλο πελατολόγιο. Ανάμεσά τους ποδοσφαιριστές σε ομάδες της Premier League, ένας αθλητής του κρίκετ, ποδηλάτες που έχουν λάβει μέρος στο γύρο της Γαλλίας, ένας πρωταθλητής πυγμαχίας αλλά και πρωταθλητές του τέννις, χορεύτριες αλλά και celebrities που έπαιρναν μέρος σε τηλεοπτικά χορευτικά σόου. Φέρεται δε να υποστηρίζει, ότι όλα γίνονταν "στόμα με στόμα" και έτσι "έχτισε" το πελατολόγιό του.


(πατήστε το λινκ για να δείτε το βίντεο)

Οι «θεραπείες» ήταν πανάκριβες. Κυρίως ήταν σκευάσματα ερυθροποιητίνης, αυξητικής ορμόνης και στεροειδή. Η δικαιολογία του σε πιθανό έλεγχο, ότι ήταν για ιατρικούς λόγους και για να αντιμετωπίσει το «σύνδρομο ανεπάρκειας ανδρογόνων». Η εφημερίδα χρησιμοποίησε αθλητή σαν «κρυφό πράκτορα» για να συναντήσει τον γιατρό, στις 22/10/15 λέγοντας ότι έχει προβλήματα αποκατάστασης. Ο δρ Μπόναρ του μίλησε για θεραπείες με τεστοστερόνη, που είναι όμως απαγορευμένη, και τις οποίες υποστήριξε ότι έχει χρησιμοποιήσει σε άλλους αθλητές. Σε επόμενες συναντήσεις τους, φαίνεται να πρότεινε και άλλα αναβολικά και ερυθροποιητίνη στον αθλητή, μετά από εξετάσεις αίματος στις οποίες υποβλήθηκε.

Σε επόμενη επίσκεψη με ρεπόρτερ, που υποδύθηκε τον θειο του αθλητή, ο δρ Μπόναρ παραδέχθηκε ότι γίνεται συστηματική χρήση αναβολικών στον αθλητισμό και ο ίδιος προσπαθεί να «βοηθά» τους αθλητές με «λελογισμένη χρήση». Φαίνεται να του έδωσε συμβουλές πως να κάνει την χρήση των αναβολικών, τον κύκλο επίδρασης τους και πώς να ξεφεύγει από τους ελέγχους. Μάλιστα φέρεται να συμφώνησε να τον αναλάβει με στόχο τους Ολυμπιακούς και τους αγώνες πρόκρισης για συμμετοχή στην αποστολή τον Απρίλιο.

sunday times dopping

Ο καταγγέλλων γιατρός δεν δημοσιοποιεί ονόματα, στο άρθρο πάντως φέρεται να υποστηρίζει, ότι έχει «κουράρει» ποδοσφαιριστές της Άρσεναλ, της Τσέλσι, της Λέστερ και της Μπέρμιγχαμ (νυν και πρώην), χωρίς όμως εκείνες να έχουν την παραμικρή ιδέα για τους παίκτες. Μάλιστα η εφημερίδα σπεύδει να διευκρινήσει, ότι δεν έχει επιβεβαιώσει, ότι πράγματι υπήρξαν ποδοσφαιριστές στο πελατολόγιο του. Ούτε ότι οι σύλλογοι είχαν οποιαδήποτε γνώση για αυτούς τους παίκτες. Δυστυχώς όμως το άρθρο έχει πυροδοτήσει μια άνευ προηγουμένου ονοματολογία δίχως την παραμικρή απόδειξη στο Διαδίκτυο. Μόνο Τσέλσι και Άρσεναλ τοποθετήθηκαν επί του δημοσιέυματος.

«Η Άρσεναλ είναι εξαιρετικά απογοητευμένη για τη δημοσίευση αυτών των λανθασμένων ισχυρισμών που δεν έχουν βάση. Οι Sunday Times γνωρίζουν πως αυτές οι κατηγορίες δεν έχουν βάση και παρ’ όλα αυτά τις δημοσίευσε. Ο σύλλογός μας λαμβάνει πολύ σοβαρά υπόψη τις ευθύνες του απέναντι στον συγκεκριμένο τομέα και οι παίκτες μας γνωρίζουν πολύ καλά τι πρέπει να κάνουν. Υπακούμε αυστηρά σε όλες τις οδηγίες από την Παγκόσμια Υπηρεσία Αντιντόπινγκ», ανέφεραν οι «κανονιέρηδες».

«Οι ισχυρισμοί των Sunday Times που μας αφορούν είναι λανθασμένοι και αβάσιμοι. Η Τσέλσι δεν έχει ποτέ χρησιμοποιήσει τις υπηρεσίες του συγκεκριμένου γιατρού και δεν έχει γνώση ότι έχει κάνει κάτι τέτοιο κάποιος ποδοσφαιριστής μας. Αντιμετωπίζουμε πολύ σοβαρά τη χρήση τέτοιων ουσιών στον αθλητισμό και είμαστε πλήρως εναρμονισμένοι με όλους τους κανονισμούς αντιντόπινγκ. Οι παίκτες της Τσέλσι υποβάλλονται τακτικά και λεπτομερώς σε εξετάσεις από τις αρμόδιες αρχές» τόνισαν οι "μπλε".

Στο ρεπορτάζ αναφέρεται ότι η υπηρεσία αντι-ντόπινγκ της Βρετανίας είχε καταγγελίες για τον δρ Μπόναρ και τις μεθόδους του, όμως τον άφησε να ασκεί το επάγγελμα δίχως την παραμικρή έρευνα.

Η Κυβέρνηση διέταξε μάλιστα άμεση έρευνα για την ολιγωρία από την πλευρά της Υπηρεσίας. Βρετανός αθλητής, επιβεβαιώνει τις καταγγελίες, και αποκαλύπτει ότι έκανε «θεραπεία» με EPO με τον γιατρό για 12 μήνες χωρίς η Υπηρεσία Αντιντόπινγκ της Βρετανίας να κάνει το παραμικρό, παρότι τον είχε καταγγείλει.

Ήδη πάντως αμφισβητείται η αξιοπιστία του, αφού στις καταγεγραμμένες συνομιλίες υπάρχουν μόνον οι ισχυρισμοί του. Ο δρ Μπόναρ έχει κατηγορηθεί πρόσφατα (Δεκέμβριος 2015) ότι μαζί με τον συνεταίρο του, δρ. Σίγκφριντ Τρέφτζερ, απέκρυψαν από ασθενή σε ποιο στάδιο βρίσκεται ο καρκίνος του, ώστε να συνεχίσουν να του χορηγούν πανάκριβα φάρμακα, ενώ ήδη ήταν στο τελευταίο στάδιο. Επίσης εργάζεται σε ιδιωτική κλινική, σε πανάκριβη περιοχή του Λονδίνου που πρόσφερε κοκτέιλ αντι-γήρανσης σε πλούσιους και celebrities έναντι μεγάλων αμοιβών.

Όπως λέει η εφημερίδα, ο δρ Μπόναρ απάντησε επίσημα, ότι είναι «τυχαίο και συμπτωματικό», που κάποιοι ασθενείς του είναι αθλητές και ότι εφόσον αποφασίσουν να λάβουν την «θεραπεία» είναι δική τους ευθύνη να γνωρίζουν ότι παραβιάζουν την νομοθεσία και τους κανόνες για χρήση αναβολικών. Εκείνος ουδέποτε έκανε χρήση της «θεραπείας» για να αυξήσει την αθλητική τους ικανότητα, παρά μόνον για ιατρικους λόγους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ