ΣΠΟΡ

Σκάνδαλο διαφθοράς «αγγίζει» το νέο πρόεδρο της FIFA μέσω των Panama Papers-διαψεύδει ο Ινφαντίνο

Σκάνδαλο διαφθοράς «αγγίζει» το νέο πρόεδρο της FIFA μέσω των Panama Papers-διαψεύδει ο Ινφαντίνο
Reuters / Arnd Wiegmann

Σύμφωνα με έγγραφα που διέρρευσαν από το σκάνδαλο Panama Papers που έχει συγκλονίσει τον κόσμο, υπάρχει συμμετοχή του νέου προέδρου της FIFA Τζιάνι Ινφαντίνο σε υπογραφή τηλεοπτικών συμβολαίων με άτομα που κατηγορήθηκαν για δωροδοκίες και διαφθορά. Η αντίδραση του νέου προέδρου της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας ήταν οργισμένη.

Ο Τζιάνι Ινφαντίνο, ως διευθυντής των νομικών υπηρεσιών της UEFA, υπέγραψε το 2006 την συμφωνία για τα δικαιώματα του Champions League με εταιρία, που εκπροσωπούσαν οι Hugo και Mariano Jinkis, οι οποίοι στην συνέχεια την πούλησαν με την σειρά τους τα δικαιώματα σε τρίτους, για τριπλή από την αρχική τιμή.

Η offshore εταιρία Cross Trading είχε δοσοληψίες με χώρες της Λατινικής Αμερικής σε ό,τι αφορά τα τηλεοπτικά δικαιώματα αθλητικλων διοργανώσεων και αγόρασε έναντι 111.000 $ τα δικαιώματα του Champions League και τα πούλησε στο Εκουαδόρ έναντι 311.000$. Ο πατέρας και γιος Jinkis εκπροσωπούσαν την εταιρία και βρέθηκαν υπό τον έλεγχο του FBI για την διαφθορά στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο το 2015. Είχαν κατηγορηθεί για δωροδοκίες παραγόντων στη Νότιο Αμερική προκειμένου να αγοράσουν φτηνά, τηλεοπτικά δικαιώματα διοργανώσεων και στην συνέχεια να τα πουλήσουν με μεγάλο κέρδος. Εκκρεμεί μάλιστα έκδοσή τους από την Αργεντινή στις ΗΠΑ (είναι σε κατ οίκον περιορισμό), ενώ από τα έγγραφα φέρονται να έχουν σχέσεις και με τον Ουρουγουανό παράγοντα Χουάν Πέδρο Νταμιάνι, μέλος της επιτροπής ηθικής της FIFA και εμπλεκόμενο στο σκάνδαλο Panama Papers.

Κατά την διάρκεια των ερευνών του FBI, η UEFA είχε αρνηθεί ότι είχε δοσοληψίες με κάποιον από τους «υπόπτους», όμως τα έγγραφα τώρα την διαψεύδουν. Σε ό,τι αφορά την διαδικασία, η UEFA απάντησε ότι τα δικαιώματα πουλήθηκαν στον πλειοδότη, σε ανοικτή διαδικασία προσφορών. Και πως δεν θα μπορούσε να γνωρίζει η ΤΕΑΜ (εταιρία διαχείρισης των δικαιωμάτων του Champions League) ότι οι Τζίνκις θα ήταν εμπλεκόμενοι σε σκάνδαλο 10 χρόνια μετά. Και για την υπογραφή του Ινφαντίνο, ότι ήταν η στάνταρ διαδικασία, εκ της θέσεως του, για να υπογράφει τα συμβόλαια (όπως και άλλοι αρμόδιοι υπάλληλοι τότε της UEFA) και δεν υπάρχει καμμία απόδειξη για περίεργες δοσοληψίες του νέου προέδρου της FIFA στην τότε συμφωνία. Όμως η επιτροπή ηθικής της FIFA ανακοίνωσε ότι θα διεξάγει έρευνα για τους όρους σύναψης εκείνων των συμφωνιών.

Η απάντηση του προέδρου της FIFA

Άμεση ήταν η αντίδραση του Τζιάνι Ινφαντίνο, που απάντησε στα δημοσιεύματα με οργισμένο ύφος. «Είμαι απογοητευμένος και δεν θα δεχθώ ότι η ακεραιότητά μου αμφισβητείται από ορισμένα ΜΜΕ, ειδικά αν ληφθεί υπόψη ότι η UEFA έχει ήδη τοποθετηθεί λεπτομερώς για όλα τα γεγονότα σχετικά με αυτά τα συμβόλαια. Από τη στιγμή που ενημερώθηκα για τα τελευταία ρεπορτάζ πάνω στο θέμα, αμέσως επικοινώνησα με την UEFA για να ζητήσω σαφήνεια. Η UEFA έχει ανακοινώσει ότι κάνει μια ανασκόπηση των πολυάριθμων εμπορικών συμβολαίων και έχει απαντήσει εκτενώς σε όλες τις ερωτήσεις των ΜΜΕ που σχετίζονται με αυτά τα συγκεκριμένα συμβόλαια.

Όπως σημείωσα πριν, δεν είχα ποτέ επαφές προσωπικά με την Cross Trading, ούτε με τις ιδιοκτήτες της καθώς η διαδικασία του διαγωνισμού διεξήχθη από την ΤΕΑΜ για λογαριασμό της UEFA. Θα ήθελα να δηλώσω για την ιστορία πως ούτε η UEFA, ούτε εγώ έχω έρθει ποτέ σε επαφή από οποιεσδήποτε Αρχές σχετικά με τα συγκεκριμένα συμβόλαια. Επιπλέον, όπως αναφέρουν τα ίδια τα ΜΜΕ, δεν υπάρχει καμία απολύτως ένδειξη για τυχόν παρανομίες, ούτε από την UEFA, ούτε από μένα πάνω σε αυτό το ζήτημα».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ