ΣΠΟΡ

78 χρόνια από την πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση αγώνα ποδοσφαίρου για το FA Cup

78 χρόνια από την πρώτη ζωντανή τηλεοπτική μετάδοση αγώνα ποδοσφαίρου για το FA Cup
Οι παίκτες της Πρέστον πανηγυρίζουν με το Κύπελλο Αγγλίας του 1938 Facebook / Wembley Stadium

Η ζωντανή μετάδοση των κορυφαίων ποδοσφαιρικών διοργανώσεων αποτελεί ένα από τα τοπ τηλεοπτικά προγράμματα παγκοσμίως, με έσοδα εκατοντάδων εκατομμυρίων. Τα ξεκίνημα όμως ήταν «ταπεινό» και έγινε στο Wembley στις 30 Απριλίου του 1938.

Μέχρι τότε οι οπαδοί έβλεπαν στα επίκαιρα του κινηματογράφου, πριν τις ταινίες, τις καλύτερες στιγμές ποδοσφαιρικών αγώνων. Η πρώτη απόπειρα ζωντανής μετάδοσης έγινε το 1937, και ήταν ένα «διπλό» της Άρσεναλ με την αναπληρωματική της ομάδα στο Χάιμπουρι 9που διοργανώθηκε για αυτό τον λόγο), που όμως είδαν ελάχιστα σπίτια στην γύρω περιοχή (λόγω του σήματος).

Στις 9 Απριλίου του 1938 το BBC θα καλύψει ζωντανά την εθνική Αγγλίας σε φιλικό με την Σκωτία, όμως ο τελικός του Κυπέλλου Αγγλίας στις 30 Απριλίου του 1938 ήταν η πρώτη ποδοσφαιρική διοργάνωση παγκοσμίως, που είχε την δυνατότητα να δει κάποιος χωρίς να πάει στο γήπεδο.

Πρέστον εναντίον Χάντερσφιλντ στο Ουέμπλεϊ είναι ο πρώτος αγώνας συλλόγων, που θα καλύψει η τηλεόραση, αν και θα τον δουν πολλοί λιγότεροι από όσοι βρέθηκαν εκείνη την ημέρα στο γήπεδο: μόλις 10 χιλιάδες συσκευές είχαν πωληθεί στο Λονδίνο και στο στάδιο βρέθηκαν 93.497 φίλαθλοι.

Η πρώτη αυτή μετάδοση έχει ξεχωριστή ιστορία, αφού κρίθηκε με πέναλτυ στο τελευταίο λεπτό των καθυστερήσεων της παράτασης, με τον Τζορτζ Ματς να δίνει το τρόπαιο στην Πρέστον, αναγκάζοντας τον σχολιαστή του BBC, τον διάσημο εκείνη την εποχή Τόμας Γούντρουφ, να φάει...το καπέλο του (!): ελάχιστα λεπτά νωρίτερα είχε πει από μικροφώνου, «αν μπει γκολ, εγώ θα φάω το καπέλο μου...» (και κράτησε την υπόσχεση του).


(Πατήστε στο σύνδεσμο για να δείτε το βίντεο από τα επίκαιρα στο You Tube)

Αρχικά και για τεχνικούς λόγους, οι μεταδόσεις μπορούσαν να γίνουν μόνον από το Λονδίνο και το Ουέμπλεϊ, για αυτό και καλύπτονταν διεθνείς αγώνες και οι τελικοί του FA Cup. Τον Φεβρουάριο του 1947 μεταδόθηκε αναμέτρηση για τον 5ο γύρο του Κυπέλλου για πρώτη φορά, ενώ αγώνες πρωταθλήματος ζωντανά είδαν οι φίλαθλοι την σεζόν 1960-61: το ITV συμφώνησε να καλύψει 26 ματς της πρώτης κατηγορίας (σημερινής Premier) αφού οι υπεύθυνοι της Λίγκας φοβόντουσαν ότι θα μειωθεί ο αριθμός των εισιτηρίων στα γήπεδα, και το Μπλάκπουλ-Μπόλτον είναι ο πρώτος live τηλεοπτικά αγώνας του Αγγλικού πρωταθλήματος.

Το τελευταίο 3ήμερο του Απριλίου είναι έτσι κι αλλιώς άμεσα συνυφασμένο με την ιστορία του Κυπέλλου Αγγλίας και για δύο ακόμη ιστορικά γεγονότα. Στις 28 Απριλίου του 1923 το Ουέμπλεϊ φιλοξενεί για πρώτη φορά τελικό της διοργάνωσης (μέχρι τότε γινόταν κυρίως στην έδρα της Κρίσταλ Πάλας ή σε άλλες πόλεις), Μπόλτον-Γουέστ Χαμ 2-0.

Και στις 29 Απριλίου 1933 και τον τελικό Έβερτον Μάντσεστερ Σίτυ 3-0, οι ποδοσφαιριστές των δύο ομάδων, φορούν για πρώτη φορά νούμερα στις φανέλες τους: της Έβερτον από το 1 έως το 11 και της Σίτυ από το 12 έως το 22!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ