ΣΠΟΡ

Η Φενέρ πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της Euroleague στην παράταση κόντρα στην Λαμποράλ

Η Φενέρ πήρε το εισιτήριο για τον τελικό της Euroleague στην παράταση κόντρα στην Λαμποράλ
ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / SOEREN STACHE

Η Φενέρμπαχτσε θα αντιμετωπίσει την ΤΣΣΚΑ Μ. στον τελικό της Euroleague αφού χρειάστηκε όμως να καταβάλει την αντίσταση της Λαμποράλ στην παράταση με 88-77. Μυθική εμφάνιση από τον Μπουρούση, ενώ καθοριστικός στο τέλος για την Φενέρ ήταν ο Σλούκας.

Η Λαμποράλ πήγε να αγγίξει την μεγάλη έκπληξη, αλλά τις κρίσιμες στιγμές το «τρελό παιχνίδι» τριπόντων των Αμερικανών της, την «κρέμασε» στο τέλος, αν και δικαιολογημένα απέσπασε τα συγχαρητήρια όλων στο γήπεδο, παρότι η πρόκριση πήγε στην Τουρκική ομάδα, για πρώτη φορά στην ιστορία της και για το Τουρκικό μπάσκετ, αφού οι λεπτομέρειες στη κανονική διάρκεια του παιχνιδιού (και τα λάθη του Άνταμς) ήταν τελικά υπέρ της. Και στον καλύτερο ίσως ημιτελικό των τελευταίων χρόνων, το Ελληνικό στοιχείο ξεχώρισε, αφού ο Γιάννης Μπουρούσης έκανε συγκλονιστική εμφάνιση, ενώ ο Κώστας Σλούκας αποδείχθηκε κομβικός.

Η Φενέρ μπήκε με τρομερή δυναμική στο γήπεδο και έκανε ένα γρήγορο 13-0 δίνοντας την εντύπωση ότι θα κυριαρχήσει εύκολα στον 2ο ημιτελικό, αλλά δεν είχαν υπολογίσει τον Γιάννη Μπουρούση.

Με το που μπήκε ο Έλληνας σέντερ στο ματς η Λαμποράλ βρήκε τις λύσεις, μάζεψε την διαφορά και με τον Άνταμς να αρχίζει να έχει επαφή με το καλάθι, ο ημιτελικός εξελίχθηκε σε καταπληκτικό ντέρμπυ και το ημίχρονο 41-40 για την Φενέρ.

Στο β μέρος η Λαμποράλ πήρε διαφορά ακόμη και 7 πόντων, αφού ο Μπορούσης έκανε απίστευτα πράγματα, ενώ Άνταμς και Τίλι πρόσθεταν σκορ. Όμως το κρυφό χαρτί του Ομπράντοβιτς ήταν ο Σλούκας, που έπαιξε άμυνα, οργάνωσε και με δικούς του πόντους ισοφάρισε σε 72-72, 25’’ πριν το τέλος, ενώ η Κάχα έχασε κρίσιμες βολές στο τελευταίο δίλεπτο.

Ο Άνταμς πήρε την τελευταία επίθεση (και όχι ο Μπουρούσης, που είχε πει στην συνέντευξη Τύπου, ότι θα σουτάρει εκείνος αν χρειαστεί τελευταίος) αλλά αστόχησε και το ματς πήγε στην παράταση. Η ψυχολογία ήταν με το μέρος της Φενέρ, που σκόραρε με άνεση, πήγε στο +9 την διαφορά ενώ η Λαμποράλ είχε συνεχείς άστοχες προσπάθειες των Άνταμς και Τζέιμς.

Τα δεκάλεπτα (με πρώτη τη Φενέρ): 23-15, 18-25 (41-40), 14-17 (55-57), 17-15 (72-72) / 16-5 (88-77)

Ο Μπουρούσης είχε 22 πόντους με 10 ριμπάουντς, ενώ ο Σλούκας είχε 13 καθοριστικούς πόντους (4 στις 4 βολές), 5 ριμπάουντς και 7 ασσίστ. Ο Μπογκντάνοβιτς ήταν πρώτος σκόρερ με 18 για την Φενέρ, ενώ ο Άνταμς έβαλε 19 με 4 όμως στα 13 τρίποντα.

16603596


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / SOEREN STACHE)

Στον τελικό της Κυριακής (21.00) ΤΣΣΚΑ-Φενέρ θα βρεθούν έτσι αντιμέτωποι οι δύο «κουμπάροι», Ομπράντοβιτς και Ιτούδης, που μαζί κέρδισαν τον τίτλο στο ίδιο γήπεδο το 2009 με τον Παναθηναϊκό. Νωρίτερα (18.00) ο "τελικός της παρηγοριάς" Λαμποράλ-Λοκομοτίβ.

Ευτυχισμένος για την 4η συνεχόμενη παρουσία του σε τελικό ήταν ο Κώστας Σλούκας: είμαι πολύ χαρούμενος, είναι πολύ μεγάλη επιτυχία. Η Φενέρ πάει πρώτη φορά σε τελικό της Euroleague. Πρέπει να το χαρούμε μέχρι την Κυριακή. Ήταν πολύ περίεργο παιχνίδι, δεν είχαμε το μομέντουμ στο τέλος της κανονικής περιόδου. Με δύο-τρεις καλές άμυνες και μερικά καλάθια αλλάξαμε την κατάσταση. Είμαι πολύ χαρούμενος και ευτυχισμένος που παίζω ακόμα ένα τελικό». Ο Σλούκας δεν θέλησε να πάρει όλα τα εύσημα για την επιστροφή της Φενέρ στο ματς: «δεν το βλέπω έτσι. Οι άμυνες αλλάξαν την εικόνα του παιχνιδιού. Εγώ βρήκα, απλά, χώρο σε κάποιες φάσεις και στείλαμε το ματς στην παράταση. Εκεί μίλησε η ποιότητα του Μπογκντάνοβιτς και κάποιων άλλων παικτών». Για τον τελικό τόνισε: «έχω πει πολλές φορές ότι σε τέτοια παιχνίδι παίζει ρόλο και η τύχη. Η ΤΣΣΚΑ είναι μία ομάδα με εξαιρετικούς παίκτες. Πρέπει να προσέξουμε το παιχνίδι και να δώσουμε την ψυχή μας», ενώ για τον αριθμό τίτλων που θέλει να φτάσει: «ας πάρω τον τίτλο και βλέπουμε».

16603588


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / SOEREN STACHE)

Την μεγάλη ευκαιρία να κερδίσει το ματς στη κανονική περίοδο έχασε σύμφωνα με τον Γιάννη Μπουρούση η ομάδα του: «όταν πήγαμε στην παράταση είχαμε ξεμείνει από δυνάμεις, λογικό είναι. Η Φενέρμπαχτσε έβαλε ένα μεγάλο τρίποντο στην αρχή της παράτασης. Πιστεύω ότι κάναμε λάθος επιλογή στο τέλος στην επίθεση, έπρεπε να είμαστε πιο συγκεντρωμένοι, να πάρουμε καλύτερη απόφαση. Από εκεί και πέρα, είμαστε ευχαριστημένοι με την πορεία της ομάδας και όλη την διάρκεια. Υπάρχει στενοχώρια, τουλάχιστον το παλέψαμε και πήγαμε το ματς στην παράταση. Αν μη τι άλλο μας είχαν όλους ξεγραμμένους ακόμα και σε αυτό το παιχνίδι και έλεγαν ότι θα χάσουμε με 30 πόντους». Για το σουτ του Άνταμς στο φινάλε τόνισε: «κουράστηκε, ήθελε να πάρει το σουτ, έγινε, τι να κάνουμε; Σίγουρα, εντάξει... Αλλά, με αυτά τα παιδιά και με αυτό το στυλ μπάσκετ ήρθαμε εδώ. Με αυτό το στυλ μπάσκετ πήγαμε στην παράταση. Θα μπορούσαμε να είχαμε πάει και στον τελικό. Αν μου πεις πώς αισθάνομαι, αισθάνομαι υπερήφανος για την ομάδα μου». Επιπλέον, σε ερωτήσεις για το γεγονός ότι το γήπεδο φώναζε μετά από καλάθια του MVP και τη διαιτησία, ο Έλληνας σέντερ: «τι να το κάνεις το MVP ρε παιδιά; Εντάξει, τώρα, τι διαιτησία; Άσ' την διαιτησία, τελείωσε».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ