ΣΠΟΡ

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών του τελικού της Α1 μπάσκετ Διαμαντίδη και Σπανούλη

Οι δηλώσεις των πρωταγωνιστών του τελικού της Α1 μπάσκετ Διαμαντίδη και Σπανούλη
EUROKINISSI / ICONPRESS /ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ

Η είδηση της παραμονής ;ή όχι του Βασίλη Σπανούλη στον Ολυμπιακό τη νέα σεζόν και βέβαια οι τελευταίες δηλώσεις του Δημήτρη Διαμαντίδη στο αντίο του στα γήπεδα μονοπώλησαν το ενδιαφέρον από το 3ο ημίχρονο στο κλειστό των Ολυμπιακών Εγκαταστάσεων (στο τέλος μπορείτε να δείτε όλη την συνέντευξη).

Το «αντίο» του Διαμαντίδη

Οι δημοσιογράφοι χειροκρότησαν τον Δημήτρη Διαμαντίδη, που ήταν απολαυστικός στην τελευταία του συνέντευξη Τύπου. «Είναι μία περίεργη βραδιά για εμένα και την ομάδα. Από την μία χάσαμε ένα παιχνίδι και έναν τίτλο. Συγγνώμη. Θέλω να δώσω συγχαρητήρια στον Ολυμπιακό για την κατάκτηση του πρωταθλήματος. Για την ομάδα είναι μια δύσκολη στιγμή. Για εμένα τα συναισθήματα είναι ανάμεικτα. Ο τρόπος που χάθηκε το παιχνίδι με στενοχωρεί. Από την άλλη, όταν σκέφτομαι ότι τόσα χρόνια που έπαιξα μπάσκετ και ήμουν σε αυτή την ομάδα δεν περίμενα ποτέ ότι θα ζήσω όσα έχω ζήσει μέχρι τώρα. Πραγματικά, είμαι ευλογημένος. Ήταν απίστευτο αυτό που έζησα στον Ηρακλή, μου έδωσε την ευκαιρία. Είναι άνθρωποι που με έχουν βοηθήσει. Τους ευχαριστώ όλους. Αυτά τα 12 χρόνια στον Παναθηναϊκό έζησα απίστευτες στιγμές, εύχομαι να τις ζήσει κάθε αθλητής. Ευχαριστώ τον κόσμο του Παναθηναϊκού για την αγάπη που μου έχει δείξει. Τον ευχαριστούμε ως ομάδα για την προσήλωσή του. Ο Παναθηναϊκός είναι μια ομάδα, συνεχίζει. Έτσι είναι ο αθλητισμός είτε μας αρέσει είτε όχι. Μας κακοφαίνεται, αλλά έτσι είναι. Ξέρω ότι δεν ήμουν ο καλύτερος συνομιλητής των δημοσιογράφων, αλλά έχω μια φιλοσοφία στο μυαλό μου για το ποια είναι η σχέση δημοσιογράφου αθλητή. Σας ευχαριστώ πολύ όλους. Εύχομαι να είστε καλά, μόνο υγεία.
Θα δω ότι θα είναι δύσκολη στιγμή όταν δεν θα είμαι τον Σεπτέμβριο στην προετοιμασία. Αυτή τη στιγμή δεν έχω καταλάβει ότι θα σταματήσω. Θα το καταλάβω με τον καιρό. Η απόφασή μου ήταν συνειδητοποιημένη. Το είχα σκεφτεί και το είχα πει.

2535923


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

Μεγαλύτερες στιγμές ήταν οι διακρίσεις με την Εθνική Ομάδα, το καλύτερο που μπορεί να σου συμβεί στην αθλητική ζωή. Διακρίσεις με τον Παναθηναϊκό. Έκανα φιλίες με κόσμο που δεν θα γνώριζα καν. Συναναστράφηκα με ανθρώπους παγκοσμίου φήμης. Αλλά οι στιγμές που έχω ζήσει με την Εθνική και τον Παναθηναϊκό είναι οι καλύτερες στιγμές μου. Φεύγω γεμάτος και χαρούμενος. Είμαι υγιής, πρόσφερα όσο μπορώ. Ο Παναθηναϊκός συνεχίζει, οι ομάδες συνεχίζουν. Δεν είμαι καλός στις συμβουλές, το έχω ξαναπεί. Το θέμα είναι να κάνεις προπόνηση και να σκέφτεσαι το μπάσκετ σου».

Για το τι σκέφτεται όταν ακούει τη λέξη Διαμαντίδης: «Δεν μπορώ να απαντήσω με μια λέξη. Αφοσιωμένος, ευλογημένος, τυχερός, χαρούμενος. Μπορώ να βρω τέσσερις - πέντε απαντήσεις, όχι μία. Εύχομαι σε όλους να έχουν υγεία και να καταλάβουν πώς είναι η ζωή. Χαρά, νίκη - ήττα, αλλά ο αγώνας είναι αλλού».

Για την πολιτισμένη ατμόσφαιρα αυτών των τελικών: «Επειδή ξέρουμε πώς είναι τα πράγματα, είναι δύσκολα. Το φυσιολογικό θα ήταν να γίνει ό,τι έγινε αυτή τη φορά. Οι ομάδες στο γήπεδο θέλουν να κερδίσουν. Ο καθένας για την ομάδα του. Όταν τελειώνει το παιχνίδι κάποιος θα κερδίσει κάποιος θα χάσει, αυτό είναι το φυσιολογικό. Να τελειώσουμε, να δώσουμε συγχαρητήρια στον αντίπαλο και να κοιτάξουμε το επόμενο. Αυτό πρέπει να είναι».

«Μπάσκετ για χαβαλέ τώρα». Σε εκείνο το σημείο ο Αργύρης Πεδουλάκης είπε: «Θα έρχεται να κάνει προπόνηση. Μόνο προπόνηση, μόνο η παρουσία του».

2535926 copy


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

«Για εμένα δεν ήταν δύσκολο. Έπαιζα. Δεν τελείωσε η καριέρα μου όταν ανακοίνωσα ότι θα αποχωρήσω. Σήμερα τελειώνει. Δεν είχα δεύτερες σκέψεις. Έκανα αυτό που έκανα όλα τα χρόνια. Δεν σκεφτόμουν κάτι άλλο. Έκανα τη ρουτίνα μου, αυτό που έκανα τόσα χρόνια. Ούτε τώρα έχω δεύτερες σκέψεις. Δεν έχω κανένα παράπονο. Είμαι γεμάτος. Δεν μπορείς να κερδίζεις πάντα, έτσι είναι η ζωή. Φεύγω γεμάτος, ευτυχισμένος, χαρούμενος, χαμογελαστός. Μια χαρά.... Θα θελα να ξαναπαίξω πάντως τον τελικό του 2006 στο Παγκόσμιο.

Δεν φανταζόμουν τέτοιο τέλος. Είναι μεγάλη χαρά και τιμή για εμένα. Είναι τιμή να υπάρχουν άνθρωποι που πιστεύουν ότι έχω προσφέρει στο μπάσκετ. Έβαλα λιθαράκι στο ελληνικό μπάσκετ, το οποίο θα συνεχιστεί. Η Καστοριά είναι η πόλη μου. Έχω περισσότερο ελεύθερο χρόνο, θα πηγαίνω πιο συχνά τώρα. Δεν έχω σκεφτεί κάτι για την συνέχεια. Αλλά, σίγουρα δεν θα γίνω προπονητής. Αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Δεν έχω σκεφτεί κάτι άλλο. Αυτή τη στιγμή δεν μπορώ να απαντήσω. Θέλω να ηρεμήσω και θα δούμε. Δεν θέλω να γίνω προπονητής, αυτό είναι το μόνο σίγουρο. Από εκεί και πέρα, θα δούμε».

16670555


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Για την εθνική ομάδα και την απόσυρσή του: «Οι αποφάσεις μου μπορεί να φαίνονται κάπως σε κάποιους. Όταν εγώ όμως κάθομαι και σκέφτομαι και παίρνω μια απόφαση νομίζω πως ξέρω τι είναι καλύτερο για εμένα. Τα βάζω κάτω και τα ζυγίζω όλα». Όσο για την ιστορία με την ονομασία του ΟΑΚΑ και την πρόταση που ακούστηκε να πάρει το όνομα του (αντί του Νίκου Γκάλη, ήταν αφοπλιστικός: «Συγγνώμη που θα το πω, αλλά αυτό είναι βλακεία».

Για το ποιο παιχνίδι του θα έβλεπε με τα παιδιά του: «Αν θέλουν να δουν τον μπαμπά τους θα τους βάλω να δουν τον μπαμπά τους. Θέλω να είναι καλά. Αν θέλουν να δουν παιχνίδι, ας δουν παιχνίδι. Αν θέλουν το Lion King που τους βάζω τώρα, αυτό θα κάνω. Δεν ξέρω ποιο παιχνίδι θα δείξω, δεν ξέρω».

Τέλος για το τρίποντο του Σπανούλη: «Σκέφτηκα, "δεν το χάνεις ρε Βασιλάρα; Μας έχεις στείλει δυο - τρεις φορές". Αλλά το έβαλε. Δείχνει τι ποιότητα έχει και πόσο μεγάλος παίκτης είναι. Όλος ο κόσμος το καταλαβαίνει, την ποιότητά του και την ικανότητά του».

16670554


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / ΓΕΩΡΓΙΑ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΥ)

Μετά τη λήξη του τελικού, ο ισχυρός άνδρας της ΚΑΕ Παναθηναϊκός, Δημήτρης Γιαννακόπουλος, προχώρησε σε δήλωση για το «αντίο» του Διαμαντίδη στο παρκέ: «Θέλω να πω στον Δημήτρη ένα μεγάλο ευχαριστώ για τις μαγικές στιγμές που ζήσαμε μαζί και να του ευχηθώ να του έρχονται όλα στη ζωή όπως τα επιθυμεί».

Αφιερωμένος ο τίτλος στον πατέρα του Πρίντεζη

Ο Βασίλης Σπανούλης ήταν ασφαλώς το κεντρικό πρόσωπο στην συνέντευξη Τύπου από την πλευρά του Ολυμπιακού. «Είναι μια πολύ μεγάλη μέρα για την ομάδα μου. Μετά από ένα χρόνο σκληρής δουλειάς, πολλές αντιξοότητες, καλές και κακές στιγμές, μαλώματα, καταφέραμε να πανηγυρίσουμε για πρώτη φορά στην ιστορία μας ένα πρωτάθλημα στην έδρα ενός πολύ μεγάλου αντιπάλου. Έγιναν μεγάλα παιχνίδια. Ο κόσμος τα ευχαριστήθηκε. Δεν πρέπει να μένουμε σε μια μερίδα ανθρώπων, στην πλειοψηφία του ο κόσμος ήταν καταπληκτικός και είδαμε οικογένειες να έρχονται στο γήπεδο.

2535958


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Έγινε ένα καταπληκτικό παιχνίδι με εναλλαγές στο σκορ. Ξεκινήσαμε πολύ καλά, ο Παναθηναϊκός αντέδρασε, εμείς ήμασταν συγκεντρωμένοι στο αγωνιστικό μας πλάνο, παιδιά που δεν είχαν μεγάλη συμμετοχή βγήκαν μπροστά κι αυτό δείχνει το βάθος μας. Μετά το πρώτο ματς αλλάξαμε όλο το game plan και οι προπονητές έκαναν εξαιρετική δουλειά. Λειτουργήσαμε καλά και στο τέλος βάλαμε μεγάλα σουτ για να φτάσουμε στο δεύτερο σερί πρωτάθλημα για πρώτη φορά μετά από 19 χρόνια.

Μια χρονιά τελειώνει πετυχημένα. Αφιερώνω αυτό το πρωτάθλημα στον πατέρα του αδερφικού μου φίλου, του Πρίντεζη, στη γυναίκα μου που είναι συνέχεια δίπλα μου, στα παιδιά μου, στον αδερφό μου και στη μητέρα μου, στους προέδρους της ομάδας που σε δύσκολες εποχές για την ελληνική οικονομία κρατούν την ομάδα ψηλά. Επίσης σε όλα τα μέλη της ομάδας, υπάρχουν και δύσκολες στιγμές γιατί μαλώνουμε αλλά τα ξαναβρίσκουμε. Όλοι έχουν μερίδιο στην επιτυχία».

2535966


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Για τον Διαμαντίδη: «Δεν θέλω να αποκαλύψω τι του είπα, είναι κάτι πολύ προσωπικό και το κρατώ για τον εαυτό μου. Ήταν τιμή μου που ήμουν συμπαίκτης και φίλος του Δημήτρη. Ήταν από τους κορυφαίους παίκτες στην Ευρώπη. Είμαι περήφανος γι’ αυτόν. Του εύχομαι να χαλαρώσει κοντά στην οικογένειά του και να μείνει κοντά στο μπάσκετ, γιατί το μπάσκετ έχει ανάγκη τέτοιους ανθρώπους».

Για το τελευταίο σουτ: «Όποιος δεν ρισκάρει στο μπάσκετ ή στη ζωή δεν θα πετύχει. Ο προπονητής και οι συμπαίκτες μου με εμπιστεύονται και αυτό μου δίνει δύναμη. Είναι ονειρικό αυτό το πράγμα. Ό,τι καλύτερο. Όμως υπάρχουν παιχνίδια που έχουν χαθεί με αυτό τον τρόπο. Εγώ έχω αυτοπεποίθηση. Όταν πέφτω για ύπνο πάντα σκέφτομαι τέτοιες στιγμές. Κι αν έχανα δέκα τέτοια σουτ, θα έκανα και το ενδέκατο».

Για το πότε θα σταματήσει το μπάσκετ: «Να σταματήσω; Είμαι πολύ μικρός ακόμη για να σταματήσω, έστω κι αν μερικοί με έχετε μεγαλώσει αρκετά. Το έχουμε ακούσει κι αυτό. Κάποια πράγματα πρέπει να τα σεβόμαστε και να μην πετάμε αράδες. Δεν σημαίνει ότι επειδή ο Διαμαντίδης ή ο Σπανούλης έχει κακά στατιστικά έχει γεράσει. Αυτά μόνο στην Ελλάδα γίνονται. Το χρόνο δεν μπορεί να τον νικήσει κανένας, αλλά αυτό είναι ασέβεια. Έχω πολύ μεγάλο κίνητρο και τώρα πρέπει να σκεφτείς την επόμενη μέρα και θέλω να πάμε μακριά στην Ευρώπη. Το μπάσκετ και η οικογένειά μου είναι η ζωή μου. Όσο με βαστάνε τα πόδια μου θέλω να παίζω μπάσκετ».

2535968


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΜΑΡΟΠΟΥΛΟΣ)

Για την ανανέωση του συμβολαίου του: «Δεν είναι ώρα για αυτό. Αυτή τη στιγμή είναι ώρα πανηγυρισμών. Έχουμε εξαιρετική σχέση με τη διοίκηση κι όταν έρθει η ώρα θα μιλήσουμε με τον τρόπο που ξέρουμε εμείς».

Για τον Θανάση Γιαννακόπουλο: «Ο κύριος Θανάσης πάντα μου εκφράζει το σεβασμό και την αγάπη του. Το ότι άλλαξα ομάδα δεν σημαίνει κάτι γι’ αυτόν. Κι εγώ του είπα ότι επειδή λέχθηκαν κάποια πράγματα δεν έγινε ποτέ κάτι. Μας συνδέει μια σχέση σεβασμού. Είναι ένας άνθρωπος που σέβομαι πάρα πολύ και ήθελα να σιγουρευτώ ότι δεν έχει γίνει τίποτα. Η ίντριγκα που υπάρχει στην Ελλάδα είναι πρωτοφανής. Συνεχώς ψάχνουμε πράγματα να μειώνουμε την αξία κάποιου. Εμείς το προϊόν πρέπει να το διαφημίζουμε, όχι να το μειώνουμε. Πάμε στο εξωτερικό και μας έχουν σε εκτίμηση και εδώ ο ένας προσπαθεί να μειώσει τον άλλο. Ο καλύτερος να νικά στο γήπεδο, ο καθένας σκίζεται για την ομάδα του, αλλά να σταματήσουμε να μειώνουμε τις αξίες».

2535937


(Πηγή: EUROKINISSI / ICONPRESS / ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΝΤΟΥΝΤΟΥΜΗΣ)

*Χιλιάδες φίλοι του Ολυμπιακού περιμένουν την αποστολή στο ΣΕΦ, ενώ στην αποχώρηση του Διαμαντίδη από το ΟΑΚΑ η ατμόσφαιρα σείστηκε από το σύνθημα, "Διαμαντίδης οε οε οε".

Δείτε όλη την συνέντευξη Τύπου του Βασίλη Σπανούλη, του Γιάννη Σφαιρόπουλου, του Δημήτρη Διαμαντίδη και του Αργύρη Πεδουλάκη (ξεκινά στο 41ο λεπτό)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ