ΣΠΟΡ

EURO 2016: το Ραμαζάνι δοκιμάζει τις αντοχές των ποδοσφαιριστών

EURO 2016: το Ραμαζάνι δοκιμάζει τις αντοχές των ποδοσφαιριστών
ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / ALI ALI

Το εφετινό Ραμαζάνι (6/6 - 6/7) ουσιαστικά συμπίπτει με την διεξαγωγή του EURO (10/6 – 10/7) και αρκετοί είναι οι ποδοσφαιριστές, που θα βρεθούν μπροστά σε ένα δίλημμα: να ακολουθήσουν πιστά τη νηστεία, που μπορεί όμως να τους εξουθενώσει σωματικά, ή να απέχουν προκειμένου να μην έχουν προβλήματα με την φυσική τους κατάσταση κατά την διάρκεια των αγώνων.

Ποδοσφαιριστές στην Γαλλία, το Βέλγιο, την Γερμανία και την Ελβετία, θα βρεθούν μπροστά σε μια πραγματικότητα, που έχει απασχολήσει και άλλους συναδέλφους τους στο πρόσφατο παρελθόν: οι μουσουλμάνοι απέχουν υποχρεωτικά, από ανατολής μέχρι δύσεως του Ηλίου, από κάθε είδους τροφή ακόμη και νερό, πολύ δε περισσότερο από κάπνισμα, ποτό, αρώματα και σεξουαλικές επαφές.

Η νηστεία είναι κάτι που προκαλεί πρόβλημα στην σωστή προετοιμασία των αθλητών, ιδιαίτερα σε μια τόσο απαιτητική διοργάνωση, όπου οι ημερομηνίες των αγώνων είναι πολύ κοντινές και χρειάζεται ειδική διατροφή, ώστε να επανέρχεται γρήγορα ο οργανισμός τους. Ο Μεσούτ Οζίλ έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν κάνει, διότι εγκυμονεί κινδύνους για την υγεία του.

2016 05 25T113449Z 2004721831 LR1EC5P0W5Q5K RTRMADP 3 SOCCER EURO


(Προπόνηση εθνικής Γερμανίας - Πηγή: Reuters / Arnd Wiegmann)

Κάποιοι, όπως ο Νασέρ Τσαντλι με την εθνική Βελγίου στο πρόσφατο ΠΚ της Βραζιλίας, μεταθέτουν την ημερομηνία: «δεν υπάρχει περίπτωση να κάνω νηστεία, αλλά αμέσως μετά το τέλος των αγώνων, θα τηρήσω κατά γράμμα τον ένα μήνα» δήλωνε στην Le Soir.

2016 06 02T102209Z 426296979 S1AETHOMZXAB RTRMADP 3 SOCCER EURO BEL


(Η εθνική Βελγίου - Πηγή: Reuters / Francois Lenoir)

Οι «εξαιρέσεις» στο Ραμαζάνι

Και όμως το Κοράνι προβλέπει κάποιες εξαιρέσεις για τους ασθενείς, τις γυναίκες που είναι σε εγκυμοσύνη ή σε έμμηνο ρύση, και εκείνους τους Μουσουλμάνους που βρίσκονται σε μεγάλης διάρκειας και δύσκολα ταξίδια. Αυτή η τελευταία περίπτωση είναι εκείνη, που επικαλούνται οι περισσότεροι αθλητές, που ουσιαστικά είναι σε ταξίδι.

13677704


(Επίσκεψη Ολάντ στο Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού - Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Ian Langsdon POOL)

Η απόφαση είναι καθαρά προσωπική. Η Γαλλική Figaro είχε απευθυνθεί στο Μεγάλο Τζαμί του Παρισιού για το θέμα: « είναι προσωπική επιλογή του καθενός η νηστεία, όχι υποχρέωση. Η βασική αρχή του Ραμαζανιού είναι η «μη βία». Όποιος δε νηστεύει μπορεί να εξιλεωθεί και με άλλους τρόπους. Δωρεές πχ και για κάθε μέρα που δεν νήστεψε να προσφέρει αντίστοιχα γεύμα σε αναξιοπαθούντες».

Πώς επιδρά το Ραμαζάνι στους ποδοσφαιριστές

Όσοι πάντως τηρούν ευλαβικά το πρόγραμμα καλούνται κατά κύριο λόγο να αντιμετωπίσουν τις αυξομειώσεις στον ρυθμό απόδοσής του και κυρίως στο πρόγραμμα του ύπνου, ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στο πρόγραμμα της επόμενης ημέρας.

11528557


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Farooq Khan)

Όση καλή διάθεση και δουλειά και αν γίνεται από τους ποδοσφαιριστές και τα τεχνικά επιτελεία, υπάρχει κάμψη στην απόδοση τους και ο κίνδυνος της υπογλυκαιμίας ή της αφυδάτωσης.

2016 05 29T175124Z 1338089172 S1BETGWJQIAA RTRMADP 3 SOCCER EURO FRA CAM


(Προπόνηση εθνικής Γαλλίας - Πηγή: Reuters / Stephane Mahe)

Οι προπονητές είναι αλήθεια ότι προσπαθούν να προσαρμόζουν τα προγράμματά τους και τα λόγια του Γάλλου Ομοσπονδιακού Ντιντιέ Ντεσάν πριν το ΠΚ του 2014 δίνουν το στίγμα: «δεν μπορώ να «διατάξω» κάτι τους παίκτες μου. Σεβόμαστε την θρησκεία του καθενός. Δεν ανησυχώ και είμαι σίγουρος ότι όλοι προσαρμοζόμαστε στις συνθήκες».

ΔΗΜΟΦΙΛΗ