ΣΠΟΡ

Μοχάμεντ Άλι: Όχι στον Ερντογάν από την οικογένεια του για την επιμνημόσυνη δέηση

Μοχάμεντ Άλι: Όχι στον Ερντογάν από την οικογένεια του για την επιμνημόσυνη δέηση
Reuters/ Action Images / Sporting Pictures

Πλήθος επισήμων, ανάμεσα τους αρχηγοί κρατών, εκπρόσωποι θρησκειών και διάσημοι από το χώρο του αθλητισμού και του θεάματος θα συνοδέψουν τον θρύλο της πυγμαχίας και πιστό μουσουλμάνο, Μοχάμεντ Άλι στην τελευταία κατοικία του στο Λουίσβιλ του Κεντάκι.

Στην κηδεία που θα τελεστεί την Παρασκευή, θα παραστούν ισχυρά πρόσωπα, «δένοντας» τη ρητορική και το μύθο τους με τον εμβληματικό πυγμάχο που έγραψε ιστορία μέσα και έξω από το ρινγκ.

Ανάμεσα στα ονόματα των επισήμων που έχουν επιβεβαιώσει την παρουσία τους στην τελετή ξεχωρίζουν τα ονόματα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ Μπιλ Κλίντον από το χώρο της πολιτικής και Μπιλ Κρίσταλ από το χώρο του θεάματος. Και οι δύο θα εκφωνήσουν επιμνημόσυνη δέηση στην τελετή που θα τελεστεί από τον ιμάμη Ζαίντ Σακίρ.

Ο Δαλάι Λάμα, αν και προσκλήθηκε, δεν θα καταφέρει να δώσει το παρών στην τελετή της Παρασκευής ενώ άγνωστο παραμένει αν θα παραστεί στην κηδεία ο Αμερικανός Πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα καθώς ακόμη δεν έχει υπάρξει επίσημη επιβεβαίωση από τον Λευκό Οίκο.

«Είθε ο Αλλάχ να δείξει έλεος στον Μοχάμεντ Άλι»

Καθόλου απρόσμενη δεν θα έπρεπε να ερμηνευθεί και η επιβεβαιωμένη παρουσία τόσο του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν όσο και του βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντουλάχ στον αποχαιρετισμό του θρύλου που ασπάστηκε το Ισλάμ το 1964 και έγινε ίνδαλμα του μουσουλμανικού κόσμου.

«Είθε ο Αλλάχ να δείξει έλεος στον Μοχάμεντ Άλι, του οποίου το θάρρος, η πίστη και η αποφασιστικότητα ενέπνευσαν όλη την ανθρωπότητα» είχε σημειώσει στο λογαριασμό του στο Τwitter ο τούρκος πρόεδρος στις 4 Ιουνίου.

Αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί ο «Σουλτάνος» της τούρκικης ηγεσίας να εκφωνήσει τον επικήδειο του Μοχάμεντ Άλι ο εκπρόσωπος της οικογένειας ανακοίνωσε ότι κάτι τέτοιο δεν θα συμβεί καθώς θα δοθεί προτεραιότητα σε ανθρώπους που έζησαν τον Μοχάμεντ Άλι και τον γνώριζαν προσωπικά.

Ο εκπρόσωπος της οικογένειας Bob Gunnell δήλωσε ότι δεν θα δοθεί χρόνος σε ξένους αξιωματούχους.

Η κηδεία του μύθου της πυγμαχίας θα είναι διαθρησκευτική και ανοιχτή για όλους και ανάμεσα στα ονόματα που θα σηκώσουν το φέρετρο είναι οι Γουίλ Σμιθ (ο ηθοποιός που τον ενσάρκωσε στην κινηματογραφική του βιογραφία το 2011) και Λένοξ Λιούις (ο Καναδός πυγμάχος υπήρξε ένας από όσους χρίστηκαν διάδοχοί του στα ρινγκ).

Ένας ήρωας πέρα από θρησκεία

Ο θάνατος του σπουδαιότερου πυγμάχου στην ιστορία του μποξ, έριξε σε πένθος όλο τον κόσμο.

Ο Κάσιους Μαρσέλους Κλέι γεννήθηκε στις 17 Ιανουαρίου 1942 και όταν ασπάστηκε το Ισλάμ άλλαξε το όνομά του σε Μοχάμεντ Άλι καθιερώνοντας το μύθο και τις σκέψεις του παγκοσμίως στα μέσα της δεκαετία του 60.

Οπαδός του "Σουφισμού" από το 2005 ο Άλι πίστευε ότι «είναι η πιο ειρηνική σέχτα οποιασδήποτε μεγάλης ή μικρής θρησκείας. Οι Σούφι πιστεύουν ότι το να πλήξεις σκόπιμα κάποιον άνθρωπο αποτελεί πλήγμα σε όλη την ανθρωπότητα» ανέφερε ο βιογράφος και προσωπικός του φίλος επί πολλά χρόνια, Ντέιβις Μίλερ στο CNN.

Ο Μοχάμεντ Άλι έχασε τη μάχη με τη νόσο του Πάρκινσον σε ηλικία 74 ετών μετά από άνιση μάχη που έδωσε για 32 ολόκληρα χρόνια.

Πέθανε το Σάββατο στις 3 Ιουνίου από σηπτικό σοκ περνώντας με τιτάνιο πείσμα εκεί που ανήκει.

Στην αθανασία.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ