ΣΠΟΡ

EURO 2016: Άγγλοι οπαδοί έκαναν τα πρώτα επεισόδια της διοργάνωσης στην Μασσαλία

EURO 2016: Άγγλοι οπαδοί έκαναν τα πρώτα επεισόδια της διοργάνωσης στην Μασσαλία
Άγγλοι οπαδοί το απόγευμα της Πέμπτης στην Μασσαλία πριν τα επεισόδια Getty Images / Carl Court

Στην Μασσαλία το βράδυ της Πέμπτης άνοιξε δυστυχώς ο χορός των επεισοδίων με μεθυσμένους Άγγλους οπαδούς να συγκρούονται με δυνάμεις της Γαλλικής Αστυνομίας. Τραυματίστηκε στο κεφάλι ένας οπαδός.

Οι φόβοι των Αρχών για πιθανή δράση μεθυσμένων οπαδών δυστυχώς επιβεβαιώθηκε πριν καν αρχίσει το EURO. Η Μασσαλία και το παλιό λιμάνι ήταν ο χώρος δράσης Άγγλων χούλιγκανς, που τα έκαναν γυαλιά καρφιά. Από νωρίς το πρωί της Πέμπτης κατέφταναν οι Άγγλοι οπαδοί, καθώς το Σάββατο η εθνική τους ομάδα δίνει εκεί τον πρώτο αγώνα με την Ρωσία. Κάποιοι δεν κατάφεραν να βρουν μπύρες για να καταναλώσουν καθώς αρκετά μπαρ αρνήθηκαν να τους σερβίρουν, με το θερμόμετρο να ανεβαίνει. Άλλοι ήταν πιο τυχεροί στην Pub Victoria.

GettyImages 539038222


(Μασσαλία απόγευμα Πέμπτης - Πηγή: Getty Images / Carl Court)

Όπως καταγγέλουν οι Άγγλοι κάποιοι ντόπιοι τους επιτέθηκαν το βράδυ αιφνιδιαστικά, καθώς υπάρχουν "προηγούμενα" από το 1998 και το Παγκόσμιο Κύπελλο και την δράση των Άγγλων φιλάθλων, που επί δύο ημέρες συγκρούονταν με δυνάμεις της Αστυνομίας και οπαδούς της Τυνησίας. Εξαγριωμένοι μεθυσμένοι νεαροί αποφάσισαν να κάνουν αντίποινα.

Η πρώτη επιδρομή έγινε στο λιμάνι, όπου έσπασαν βιτρίνες, αυτοκίνητα και συνέχισαν τις συμπλοκές σώμα με σώμα με ομάδες ντόπιων.

Η αντίδραση της Αστυνομίας ήταν άμεση, χρησιμοποιώντας δακρυγόνα, χειροβομβίδες λάμψης-κρότου και σκύλους με το κυνηγητό να εξαπλώνεται σε όλα τα σοκάκια του παλιού λιμανιού. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ ακόμη και καταστηματάρχες της περιοχής χρησιμοποίησαν πυροσβεστήρες για να εμποδίσουν εισβολή χούλιγκανς στα μαγαζιά τους.

Ένας 30χρονος Άγγλος πιθανότατα οπαδός τραυματίστηκε στο κεφάλι, καθώς δέχθηκε κτύπημα από καρέκλα, ενώ το πρωι της Παρασκευής ανακοινώθηκε από την Αστυνομία η σύλληψη ενός Άγγλου και ενός ντόπιου κατοίκου.

Κενό ασφαλείας στην αποστολή της Αγγλίας

Νωρίτερα πάντως στο Σαντιγί ρεπόρτερ της αγγλικής εφημερίδας Mirror κατάφερε όχι μόνο να πλησιάσει το πούλμαν της εθνικής ομάδας, αλλά εκμεταλλευόμενος κενό ασφαλείας να κάτσει και στην θέση του οδηγού.

Ο Άντι Λάινς δεν συνάντησε κανένα πρόβλημα, ενώ υποτίθεται ότι τα πούλμαν των ομάδων έχουν 24ωρη φύλαξη και βέβαια εφόσον ήταν τρομοκράτης θα μπορούσε να έχει τοποθετήσει οποιονδήποτε μηχανισμό.

Η FA ευχαρίστησε δημόσια την εφημερίδα που ανακάλυψε το κενό ασφαλείας, ενώ εκπρόσωπος της UEFA αρκέστηκε να δηλώσει, ότι δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα καθώς το πούλμαν ήταν εκείνη την ώρα παρκαρισμένο στον χώρο στάθμευσης και ότι πριν ξεκινήσει η ομάδα πάντα ελέγχεται από ειδική ομάδα για κάθε πιθανότητα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ