ΣΠΟΡ

Euro 2016: Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας-Γαλλίας για τους χούλιγκαν

Euro 2016: Διπλωματικό επεισόδιο Ρωσίας-Γαλλίας για τους χούλιγκαν
Reuters/Wolfgang Rattay

Σε διπλωματικό επεισόδιο μεταξύ Ρωσίας και Γαλλίας  φαίνεται να εξελίσσεται η υπόθεση με τις χθεσινές συλλήψεις 43 Ρώσων χούλιγκαν. 

Η Μόσχα καταγγέλλει ως "απαράδεκτη" τη σύλληψη των Ρώσων οπαδών, που σχετίζονται με πρόκληση βίαιων επεισοδίων στην πόλη της Λιλ.

"Η σύλληψη περισσοτέρων από 40 Ρώσων οπαδών από την αστυνομία, είναι απολύτως απαράδεκτη πράξη", τόνισε ο υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ μιλώντας στη κάτω Βουλή του ρωσικού Κοινοβουλίου.

Οι οπαδοί τέθηκαν υπό κράτηση και μεταφέρθηκαν στη Μασσαλία στο πλαίσιο της έρευνας για τα βίαια επεισόδια του Σαββάτου, πριν τον αγώνα Αγγλίας- Ρωσίας. Έντεκα εξ αυτών αφέθηκαν ελεύθεροι, ενώ οι υπόλοιποι εξακολουθούν να κρατούνται.

2016 06 15T001427Z 2043075280 S1AETJYIPNAB RTRMADP 3 SOCCER EURO LILLE

Πηγή: Reuters/Wolfgang Rattay

"Οι γαλλικές Αρχές ήταν υποχρεωμένες, τη στιγμή που τους συνέλαβαν, να ενημερώσουν την πρεσβεία ή το γενικό προξενείο στη Μασσαλία. Αυτό δεν έγινε", δήλωσε ο Λαβρόφ, διευκρινίζοντας ότι οι διπλωμάτες πληροφορήθηκαν για το επεισόδιο από τα μηνύματα οπαδών στους ιστότοπους κοινωνικής δικτύωσης.

Μεταξύ αυτών ήταν ο Αλεξάντρ Σπρίγκιν, πρόεδρος της Ένωσης Ρώσων Φιλάθλων και συνεργάτης του υπερεθνικιστή βουλευτή Ιγκόρ Λεμπέντεφ, μέλους του ακροδεξιού κόμματος "LDPR".

Ο Σπρίγκιν έστειλε χθες πολλά οργισμένα μηνύματα στο Twitter για να καταγγείλει τις άδικες, όπως τις χαρακτήρισε, συλλήψεις. Η παρουσία του μεταξύ των συλληφθέντων Ρώσων δεν επιβεβαιώθηκε από τις γαλλικές Αρχές.

Από την πλευρά του, ο Ρώσος υπουργός Αθλητισμού Βιτάλι Μούτκο δήλωσε σήμερα στη Μόσχα ότι δεν μπορεί να είναι σίγουρος ότι οι οπαδοί δεν θα εμπλακούν σε νέα βίαια επεισόδια στο Euro 2016. Και αυτό επειδή "προκαλούνται διαρκώς" ενώ, "ό,τι κι αν συμβεί, λέγεται αμέσως πως ένοχοι είναι οι Ρώσοι".

Μετά τα βίαια επεισόδια στη Μασσαλία, η Γαλλία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι επέτρεψε στους πιο σκληρούς χούλιγκαν της να βγουν από τη χώρα για να πάνε στο Euro 2016.

"Όλοι αυτοί που, από κοντά ή από μακριά, συμμετείχαν σ' αυτές τις βιαιότητες, σ' αυτές τις οδομαχίες, πρέπει όχι μόνο να ταυτοποιηθούν, αλλά κυρίως να σταλούν πίσω στη χώρα τους", επέμεινε σήμερα ο Γάλλος κυβερνητικός εκπρόσωπος Στεφάν λε Φολ.

Παράλληλα, ο πρεσβευτής της Γαλλίας στη Μόσχα, Ζαν-Μορίς Ριπέρ, κλήθηκε στο υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας για να δώσει εξηγήσεις για τη σύλληψη και την κράτηση Ρώσων οπαδών κατά τη διάρκεια του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Πέρα από τις διπλωματικές σχέσεις, ο φόβος για νέα επεισόδια από τους χούλιγκαν στο Euro εν'όψιν των επόμενων αγώνων παραμένει έντονος.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ