ΣΠΟΡ

EURO 2016: η λίστα με τους υποψήφιους προπονητές για την εθνική Αγγλίας

EURO 2016: η λίστα με τους υποψήφιους προπονητές για την εθνική Αγγλίας
ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Yuri Kochetkov

Ούτε 24 ώρες δεν έχουν περάσει από τον αποκλεισμό-σοκ για την Αγγλία από τους 8 του EURO 2016 και ήδη στο Νησί έχουν επιδοθεί στο αγαπημένο τους σπορ: οι λίστες των υποψηφίων προπονητών της εθνικής Αγγλίας στην θέση του Ρόι Χότζσον, που παραιτήθηκε.

Από την εποχή της μεγάλης διαμάχης της FA με τον Μπράιαν Κλαφ (ο κορυφαίος Άγγλος προπονητής, που όμως δεν κάθισε ποτέ στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας) το μεγάλο ερώτημα των φιλάθλων ήταν το εξής: στην Αγγλική Ομοσπονδία θέλουν τον «καλύτερο» για προπονητή της εθνικής ή τον πιο «βολικό» και «συνεργάσιμο»;

2115975


(O Μπράιαν Κλάφ (αρ.) με τον βοηθό του στη Νόττιγχαμ Πίτερ Τέιλορ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / PA Library)

Άλλωστε και η επιλογή του Ρόι Χότζσον τέτοια ήταν ουσιαστικά, καθώς δεν πρόσφερε κάτι το ξεχωριστό στα 4 χρόνια που κάθισε. Αποκλείστηκε στον όμιλο από το Παγκόσμιο Κύπελλο το 2014 (1η φορά από το 1958) και από τους «ψαράδες» Ισλανδούς εχθές στο EURO.

16780465


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Georgi Licovski)

Και τώρα ποιος; Ήδη άνοιξε το γαϊτανάκι με τους διαδόχους και η λίστα των ονομάτων εμπλουτίζεται κάθε λεπτό που περνά. Ίσως αν το EURO είχε γίνει πέρυσι, ήδη στον πάγκο να καθόταν ο κατάλληλος: ο Special One Ζοσέ Μουρίνιο. Μια όμως που δεν είναι διαθέσιμος, να δούμε ποιους ανασύρουν οι Άγγλοι από τις εφεδρείες τους.

1. Γκάρεθ Σαουθγκέιτ

Είναι προπονητής της U-21, αγαπημένο παιδί του τεχνικού διευθυντή της FA, Νταν Άσγουορθ. Κάτι ανάλογο με τους περισσότερους από τους διεθνείς μας του 2004, που έγιναν κάποια στιγμή και Ομοσπονδιακοί προπονητές. Ο ιδανικός yes-man όπως παραδέχονται και οι Άγγλοι συνάδελφοι.

15473605


(Ο Σαουθγκέιτ στον πάγκο της U-21 - Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Peter Powell)

2. Έντι Χάου

Το παιδί θαύμα των αγγλικών πάγκων μετά από την θητεία του και τα πεπραγμένα του στην Premier με την Μπορνμάουθ και την Μπέρνλεϊ. Έχει υποστηρικτές, αλλά οι «εχθροί» του λένε ότι είναι πολύ νωρίς και θα «καεί».

15640353


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Peter Powell)

3. Γκλεν Χοντλ

Αυτή την στιγμή σχολιαστής της τηλεόρασης και έχει να δουλέψει από το 2006, όταν απολύθηκε από την Γουλβς. Το 1998 η FA τον είχε απολύσει από την θέση του Ομοσπονδιακού, κυρίως για εξωαγωνιστικούς λόγους. Έχει όμως την στήριξη, ακόμη και τώρα στα 58 του, μερικών κορυφαίων άσων του παρελθόντος, όπως ο Σίρερ, ο Ινς και ο Γουόντλ, που ορκίζονται ότι έχει μακράν τις καλύτερες ιδέες για το ποδόσφαιρο από οποιονδήποτε άλλον.

1074527


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / PA / Sean Dempsey / Files)

4. Σλάβεν Μπίλιτς

Ο Κροάτης τεχνικός της Γουέστ Χαμ θα ήταν μια πολυτέλεια για την FA. Το 2008 είχε αποκλείσει την Αγγλίας από το EURO προπονώντας την Κροατία και στη συνέχεια ανέβασε θεαματικά τις μετοχές του με την δουλειά του σε Ρωσία, Τουρκία και βέβαια στην Premier με τις ομάδες του να παίζουν και θεαματικό ποδόσφαιρο. Ακόμη και αν τον ήθελε η Ομοσπονδία, γιατί άραγε εκείνος να άφηνε το πρότζεκτ Γουέστ Χαμ (με έδρα πλέον το Ολυμπιακό Στάδιο), που τον φέρνει πιο κοντά σε έναν «μεγάλο» του αγγλικού ποδοσφαίρου;

16515552


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Tim Keeton)

5. Αρσέν Βενγκέρ

Κατά πολλούς ο «ιδανικός» υποψήφιος. Με 20 χρόνια εμπειρίας στο Νησί, στον τελευταίο χρόνο του συμβολαίου του με την Άρσεναλ, κοινά μυαλά με τους περισσότερους συμβούλους της Ομοσπονδίας και που του αρέσει να δουλεύει με νέα παιδιά. Επίσης του αρέσουν και τα χρήματα και σαφέστατα η έλλειψη πίεσης, αφού στο Λονδίνο έχουν συμβιβαστεί τα τελευταία χρόνια με την απουσία οράματος και φιλοδοξίας.

16734652


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Peter Powell)

6. Γκάρι Νέβιλ

Ήδη στο τημ του Χότζσον, μοναδική του εναλλακτική να γυρίσει στους σχολιασμούς της τηλεόρασης. Το πέρασμα του από την Βαλένθια δύσκολα θα του ανοίξει στο άμεσο μέλλον κάποια πόρτα σε «σοβαρή ομάδα».

16754798


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Mast Irham)

7. Άλαν Πάρντιου

Καλή δουλειά στην Κρίσταλ Πάλας, απολαμβάνει τον σεβασμό για την δουλειά του στο Νησί. Όμως δεν έχει δοκιμαστεί ποτέ σε τοπ επίπεδο, και λύγισε στο τέλος της θητείας του ακόμη και στη Νιούκασλ. Ούτε ποδοσφαιριστής είχε κάποια διεθνή εμπειρία.

16355691


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Gerru Penny)

8. Σαμ Αλαρντάις

Σε όλους τους συλλόγους που πέτυχε τα κατάφερε με το ρεαλιστικό στυλ ποδοσφαίρου, που εφαρμόζει και τον τρόπο που έχει να «φτιάχνει» την ψυχολογία των παικτών του. Το 2006, όταν η θέση πήγε στον Μακ Λάρεν ήταν και πάλι «υποψήφιος» και ακόμη και σήμερα λέει ότι «είναι όνειρο του να κοουτσάρει την εθνική της χώρας του». Συμπληρώνει όμως με νόημα, «λένε ότι θα ψάξουν για προπονητή, αλλά θα το κάνουν πραγματικά; Και θα αναζητήσουν τον καταλληλότερο για την δουλειά ή τον πιο σέξι;», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ίσως πέρασε η ευκαιρία του.

16105518


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Lindsey Parnaby)

9. Ντέιβιντ Μόγιες

Ένας Σκωτσέζος στο τιμόνι της εθνικής Αγγλίας; Εκείνος πάντως θα το θέλε πολύ, για να ξαναφτιάξει το όνομα του, μετά την «καταστροφή του Μάντσεστερ»...Και στην Σοσιεδάδ δεν έλαμψε...

15759405


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Javier Etxezarreta)

10. Γιούργκεν Κλίνσμαν

Ακόμη χειρότερα από τον προηγούμενο. Ένας Γερμανός στον πάγκο της εθνικής Αγγλίας; Τα πεπραγμένα του πάντως και στην νασιονάλ-μανσάφτ, κυρίως όμως στην εθνική των ΗΠΑ, όπου έχει φτιάξει ένα πολύ ανταγωνιστικό συγκρότημα, μέσα από πλάνο δουλειάς, είναι που κάνουν κάποιους να προτείνουν την υποψηφιότητα του. Δύσκολο πάντως, αφού έχει και 2 χρόνια ακόμη συμβόλαιο με τους Αμερικανούς και στόχο του, το ΠΚ της Ρωσίας.

16762056


(Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Richard Carson)

ΔΗΜΟΦΙΛΗ