ΣΠΟΡ

Αλλάζει χέρια η κορυφαία διοργάνωση MMA με ποσό ρεκόρ!

Αλλάζει χέρια η κορυφαία διοργάνωση MMA με ποσό ρεκόρ!
ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / ROLF VENNEBERND

Μόνον οι επίσημες ανακοινώσεις απομένουν, αλλά η κορυφαία διοργάνωση στον χώρο των πολεμικών τεχνών, το UFC (Ultimate Fighting Championship) πωλήθηκε σε όμιλο επιχειρηματιών και επενδυτών, έναντι του αστρονομικού ποσού των 4 δις δολλαρίων(!), που το καθιστά το πιο ακριβό deal στην ιστορία των σπορ.

Πριν από 16 χρόνια, δύο αδέλφια, ο Frank και ο Lorenzo Fertitta, αγόραζαν μια μικρή διοργάνωση του MMA, με λίγα έσοδα και μικρή ανταπόκριση, έναντι 2 εκατομμυρίων δολλαρίων. Μαζί τους ένας μάνατζερ πυγμαχίας (και ο ίδιος ερασιτέχνης πυγμάχος), ο Danna White, που ανέλαβε διευθύνων σύμβουλος. Τα πρώτα χρόνια χρηματοδότησαν αποκλειστικά τους πρώτους αγώνες, καθώς τα έσοδα (κυρίως από τα τηλεοπτικά) δεν αρκούσαν για να καλύψουν τα έξοδα.

11192904


(Ο CEO του UFC Ντάνα Γουάιτ - Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Antonio Lacerda)

Με την σωστή προβολή, την διαφήμιση και αθλητές του MMA, που εξελίχθηκαν σε θρύλους (Μακ Γκρέγκορ, Κρουζ, Ντίαζ) κερδισαν την αγάπη του κόσμου και σταδιακά πέτυχαν συμφωνίες με χορηγίες και τηλεοπτικούς σταθμούς, που εκτόξευσαν την αξία του προϊόντος. Με την είσοδο και των γυναικών από το 2013 (με κορυφαία την Ρόντα Ράουζι) και την επέκταση του πέραν των συνόρων των ΗΠΑ, απέκτησε εκατομμύρια θαυμαστές σε όλο τον κόσμο.

ufc2


(Πηγή: Twitter)

Το περίφημο "κλουβί" συνδυάζει τις πολεμικές τέχνες, με το εμπορικό θέαμα και την ένταση και το κονσόρτσιουμ των εταιρίων, που αγόρασε σχεδόν το 90% των μετοχών το κοστολόγισε στα 4 δις $(!), στην κορυφαία συμφωνία στον χώρο του αθλητισμού. Οι αγώνες πλέον σπάνε τα ταμεία και αποτελούν τα κορυφαία τηλεοπτικά προϊόντα στην τηλεόραση pay per view.

ufcowners


(Ο Γουάιτ ανάμεσα στα αδέλφια Φερτίτα - Πηγή: Twitter)

Ο Ντάνα Γουάιτ επιβεβαίωσε την συμφωνία και το ποσό, παρότι επίσημα δεν έχει ακόμη ανακοινωθεί, και όπως αποκάλυψε θα παραμείνει στο τιμόνι της νέας εταιρίας, ως CEO, ενώ τα δύο αδέλφια Φερτίτα, θα κρατήσουν ένα ελάχιστο ποσοστό, αλλά πλέον δισεκατομμυριούχοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ