ΣΠΟΡ

Ο Πούτιν καταγγέλλει πολιτικά παιχνίδια στο ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ

Ο Πούτιν καταγγέλλει πολιτικά παιχνίδια στο ρωσικό σκάνδαλο ντόπινγκ
ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / Sergei Karpukhin - Pool

Οργισμένη ήταν η αντίδραση του Προέδρου Πούτιν στις αποκαλύψεις της επιτροπής της WADA για κύκλωμα συγκάλυψης ντόπινγκ στον ρωσικό αθλητισμό και απειλεί ακόμη και με «αθλητικό σχίσμα», αν η ΔΟΕ αποφασίσει τον αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες.

Η εκτελεστική επιτροπή της ΔΟΕ θα συνεδριάσει σήμερα τηλεφωνικά, πάνω στην εισήγηση της WADA για συνολικό αποκλεισμό της Ρωσίας από τους Ολυμπιακούς Αγώνες, μετά το πόρισμα της επιτροπής του καθηγητή Μακλάρεν και την «αποκάλυψη» ύπαρξης κυκλώματος συγκάλυψης ντοπαρισμένων Ρώσων αθλητών, με κρατική στήριξη.

Σε μια οργισμένη ανακοίνωση του, ο Ρώσος πρόεδρος, προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει χώρος για πολιτικά παιχνίδια στο θέμα. «Παρακολουθούμε μια επικίνδυνη υποτροπή της παρέμβασης της πολιτικής στον αθλητισμό. Έχει πράγματι αλλάξει μορφή, αλλά η ουσία παραμένει η ίδια. Προσπαθούν να μετατρέψουν τον αθλητισμό σε όργανο γεωπολιτικών πιέσεων και να εμφανίσουν μια αρνητική εικόνα χωρών και λαών. Το Ολυμπιακό Κίνημα που έχει τον τεράστιο ρόλο στην ενότητα των λαών, μπορεί να καταλήξει σε ένα μεγάλο σχίσμα».

russianscandal2


(Πηγή: Twitter)

Ο Πρόεδρος Πούτιν έκανε επίθεση και στην USada, που έσπευσε να υιοθετήσει άμεσα τις «προτάσεις» της Επιτροπής και εξέφρασε τον προβληματισμό του για την σκοπιμότητα τέτοιων ενεργειών.

russianscandal1


(Πηγή: Twitter)

Από την στιγμή της δημοσιοποίησης του πορίσματος, ο Ρώσος Πρόεδρος έδωσε εντολή για άμεση παραπομπή όλων των κυβερνητικών αξιωματούχων, που φέρονται να έχουν ανάμιξη στην υπόθεση. Ταυτόχρονα όμως από την Ρωσική πλευρά, εκφράστηκαν αμφιβολίες για την εγκυρότητα του πορίσματος, εφόσον βασική πηγή της Επιτροπής είναι ο πρώην επικεφαλής της Ρωσικής Υπηρεσίας αντιντόπινγκ (2005-2015) Δρ Γκριγκόρ Ροντσένκο.

Σύμφωνα με το πόρισμα Μακλάρεν, ο Ρώσος γιατρός τέθηκε επικεφαλής του εργαστηρίου στην Μόσχα και του ανατέθηκε η δημιουργία ενός «κοκτέιλ στεροειδών» (ονομάστηκε Δούκισσα, από το περίφημο ρωσικό ποτό/κοκτέιλ), που θα ενίσχυε τις επιδόσεις των αθλητών και ταυτόχρονα θα ήταν ουσιαστικά μη ανιχνεύσιμο (ελαχιστοποιώντας την περίοδο που παραμένει στον οργανισμό).

russianscandal3


(Πηγή: Twitter)

Μέχρι τον περασμένο Νοέμβριο είχε τιμηθεί για την προσφορά του στον Ρωσικό Αθλητισμό από τον ίδιο τον Πούτιν, όταν όμως έγιναν γνωστές οι πρώτες καταγγελίες της WADA για εκτεταμένο κύκλωμα ντόπινγκ με εμπλοκή του ονόματος του, παραιτήθηκε της θέσης του (ο ίδιος κατήγγειλε ότι εξαναγκάστηκε) και φοβούμενος (όπως ο ίδιος υποστήριξε) για την ζωή του, δραπέτευσε στο Λος Άντζελες. Εκεί πλέον αποκάλυψε στην WADA όλη την δομή του κυκλώματος.

13637692


(Ο Βλάντιμιρ Πούτιν στο Σότσι το 2014 - Πηγή: ΑΠΕ ΜΜΕ / EPA / YONHAP)

Οι Ρώσοι πάντως υποστηρίζουν ότι δεν είναι αξιόπιστος και ότι το παρελθόν του είναι γεμάτο σκάνδαλα, επομένως και οι καταγγελίες του δεν μπορούν να στηρίξουν μια τόσο σοβαρή απόφαση, όπως ο πιθανός αποκλεισμός της Ρωσίας. Αυτός που βρίσκεται σε δύσκολη θέση είναι ασφαλώς ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, προσωπικός φίλος του Βλάντιμιρ Πούτιν, που δέχεται όμως τεράστιες πιέσεις, μετά το πόρισμα της επιτροπής, να πάρει πολύ δύσκολες αποφάσεις.

Διαβάστε σχετικά

Η WADA κατηγορεί την Ρωσία για εκτεταμένο ντόπινγκ – πρόταση για αποκλεισμό από το Ρίο!

ΔΗΜΟΦΙΛΗ