ΣΠΟΡ

Ο πόλεμος των δύο φύλων και στους Ολυμπιακούς Αγώνες

Ο πόλεμος των δύο φύλων και στους Ολυμπιακούς Αγώνες
CNNi

Στον κόσμο του αθλητισμού, οι άνδρες είναι «δυνατοί, μεγαλόσωμοι και γρήγοροι» ενώ οι γυναίκες είναι «μεγάλες, έγκυες ή ανύπαντρες». Τουλάχιστον αυτό είναι το συμπέρασμα μίας νέας έρευνας του Πανεπιστημίου του Cambridge, κατά την οποία καταδεικνύεται ο τρόπος που μιλάμε για τις γυναίκες και τους άνδρες στα αθλήματα.

Αναλύοντας πάνω από 160 εκατομμύρια λέξεις από δεκάδες εφημερίδες, ακαδημαϊκές εργασίες, tweet και blogs, η έρευνα έδειξε πως οι άνδρες έχουν τριπλάσιες πιθανότητες να αναφερθούν σε αθλητικό κείμενο από τις γυναίκες, οι οποίες συνήθως αναφέρονται σε σχέση με την οικογενειακή τους κατάσταση, την ηλικία τους ή την εμφάνισή τους.

Μία γλωσσολόγος του πανεπιστημίου που συμμετείχε στην έρευνα, εξηγεί:

«Η έρευνα είναι κυρίως περιγραφική, δεν έχει ως στόχο να δώσει απαντήσεις σε μεγαλύτερα ερωτήματα, αλλά φέρνει στο προσκήνιο το γεγονός πως ο κόσμος δεν συνειδητοποιεί τις διαφορές όταν μιλάει για τα δύο φύλα στον αθλητισμό.»

Μία απλή αναζήτηση στο διαδίκτυο δείχνει πως η έρευνα έχει βάση.

Το πρώτο αποτέλεσμα αναζήτησης που βγάζει κάτω από το όνομα της Jessica Ennis Hill, Βρετανής αθλήτριας, σχετίζεται με τη μητρότητά της, ενώ οι ερωτήσεις που γίνονται στην Helen Glover, αθλήτρια της κωπηλασίας, έχουν σχέση με τη φροντίδα του δέρματός της και τα μαλλιά της. Όταν αναφέρεται η διπλή Ολυμπιονίκης από τη Τζαμάικα, Shelly-Ann Fraser-Pryce, συγκρίνεται με τον αντίστοιχο άνδρα συναθλητή της, τον Usain Bolt.

Ακόμα και η αναφορά στο κάθε άθλημα, όμως, δείχνει τη διάκριση που υπάρχει ανάμεσα στα δύο φύλα. Κανείς δεν τονίζει πως είδε «ανδρικό ποδόσφαιρο», ενώ στα αθλήματα που συμμετέχουν γυναίκες πάντα προσδιορίζεται το φύλο του σπορ.

Είναι θέμα οπτικής

Σύμφωνα με τη δημοσιογράφο Elizabeth Ammon, οι γυναίκες δεν ενδιαφέρονται ιδιαίτερα για το πώς θα αποκαλούνται, αλλά για τη χρηματοδότησή τους ή τη δημοτικότητα τους αθλήματός τους. Άλλωστε, όπως λέει, η ηλικία τονίζεται εξίσου και στους άνδρες.

Επομένως, ίσως αυτό είναι ένα συνολικό πρόβλημα της κοινωνίας και όχι αποκλειστικά της αθλητικής δημοσιογραφίας. Είναι δύσκολο να προσδιοριστεί ποιο ακριβώς είναι πρώτο: είτε ο κόσμος υιοθετεί τις εκφράσεις που διαβάζει είτε οι αθλητικογράφοι υιοθετούν τις απόψεις του κόσμου.

Σίγουρα πάντως οι Ολυμπιακοί Αγώνες του Ρίο θα μας δώσουν την ευκαιρία να δούμε αν έχουν αλλάξει οι απόψεις τα τελευταία χρόνια.

Olympics 2016: Battle of the sexes in the unequal language of sport, By Henry Young, CNN

ΔΗΜΟΦΙΛΗ