ΣΠΟΡ

Ρίο 2016: Δυναμική επιστροφή στις επιτυχίες για τον ελληνικό αθλητισμό

Ρίο 2016: Δυναμική επιστροφή στις επιτυχίες για τον ελληνικό αθλητισμό

Στιγμές δόξας ζει στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο ο ελληνικός αθλητισμός, με τις κατακτήσεις μεταλλίων και τις σπουδαίες επιδόσεις, την υπερπροσπάθεια, αλλά και το ήθος των ελλήνων αθλητών να σκορπίζουν υπερηφάνεια.

Μέχρι στιγμής οι έλληνες αθλητές έχουν κατακτήσει πέντε μετάλλια, δύο χρυσά, ένα ασημένιο, ένα χάλκινο, κι ένα... αγνώστου χρώματος προς το παρόν, καθώς καθυστερεί η medal race στα 470, που θα προσδιορίσει σε πιο σκαλί του βάθρου θα ανέβουν Μάντης και Καγιαλής.

Ο εθνικός ύμνος έχει ήδη ακουστεί δύο φορές στο Ρίο ντε Τζανέιρο, μία για τον Λευτέρη Πετρούνια και μία για την Άννα Κορακάκη, που ανέβηκαν στο ψηλότερο σκαλί του βάθρου και χάρισαν στην Ελλάδα δύο χρυσά μετάλλια, σε μια συγκομιδή που έχει ήδη ξεπεράσει εκείνη των προηγούμενων Αγώνων του Πεκίνου, αλλά και την «φτωχή» του Λονδίνου, όπου η Ελλάδα είχε κατακτήσει τέσσερα και δύο μετάλλια αντίστοιχα, κάτι που δείχνει ότι η... κάμψη του ελληνικού αθλητισμού περνάει στην ιστορία, παρ’ όλο που οι δυσκολίες και τα εμπόδια στην προετοιμασία των αθλητών παραμένουν... ζωντανά.

Double στα μετάλλια από την Άννα Κορακάκη

2016 08 07T142907Z 1829425493 RIOEC87148GYU RTRMADP 3 OLYMPICS RIO SHOOTING W 10MPISTOL

Πηγή: REUTERS/Jeremy Lee

«Ποδαρικό» στα μετάλλια έκανε η Άννα Κορακάκη στη σκοποβολή, που στην πρώτη της συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες, πανηγύρισε δύο μετάλλια. Πρώτο ήρθε το χάλκινο, στο αεροβόλο πιστόλι 10μ, αλλά φαίνεται πως δεν της ήταν αρκετό κι έτσι στην επόμενη συμμετοχή της, στον αγώνα με πιστόλι 25μ κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο.

Παρά το γεγονός ότι η προετοιμασία της για το Ρίο έγινε σε ιδιαίτερα δύσκολες συνθήκες, δεδομένου ότι προπονούνταν σε ένα αυτοσχέδιο σκοπευτήριο που είχε στήσει για αυτήν ο προπονητής και πατέρας της, Τάσος, η Άννα Κορακάκη πέτυχε... διάνα και μάλιστα δύο φορές, κρεμώντας δύο ολυμπιακά μετάλλια στο στήθος της κι έγινε η αιτία για να ακουστεί για πρώτη φορά στο Ρίο ο εθνικός ύμνος της Ελλάδας.

Η 20χρονη Ολυμπιονίκης, σκόρπισε περηφάνια και συγκίνηση σε ολόκληρη τη χώρα, όμως η χαρά ήταν μεγαλύτερη στην ιδιαίτερη πατρίδα της, τη Δράμα, που «γκρέμισε τα τείχη» για να την υποδεχθεί. Εκτός από τα τείχη βέβαια, η τοπική αρχή φρόντισε να γκρεμίσει και το σκοπευτήριο όπου έκανε την προπόνησή της η Άννα Κορακάκη, γεγονός που προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, παρ’ όλο που ο Δήμαρχος Δράμας έσπευσε να διευκρινίσει ότι η κατεδάφιση έγινε για να ανεγερθεί στο σημείο ένας σύγχρονος χώρος για να ασκείται στην σκοποβολή, η νεαρή Ολυμπιονίκης.

Αποθέωση για τον Λευτέρη Πετρούνια

2016 08 15T172215Z 513804215 RIOEC8F1C916J RTRMADP 3 OLYMPICS RIO AGYMNASTICS M RINGS 1

Πηγή: REUTERS/Mike Blake

«Χρυσή» ήταν η πρώτη συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες και για τον Λευτέρη Πετρούνια. Ο έλληνας γυμναστής, παρουσίασε ένα εκπληκτικό πρόγραμμα στον τελικό των κρίκων στην ενόργανη γυμναστική στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο, το εκτέλεσε στην εντέλεια και με μία εξωπραγματική προσγείωση στο φινάλε, άφησε άφωνους κοινό και κριτές, που τον βαθμολόγησαν με 16.000, κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο και το πρόσθεσε στην ήδη πλούσια συλλογή του.

Ο ελληνικός εθνικός ύμνος ακούστηκε για δεύτερη φορά στο Ρίο, αυτή τη φορά προς τιμήν του Λευτέρη Πετρούνια, που με το χρυσό μετάλλιο στο στήθος και εμφανώς συγκινημένος έβλεπε από το πρώτο σκαλί του βάθρου την γαλανόλευκη να βρίσκεται στην κορυφή.

Αυτό ήταν το πέμπτο Ολυμπιακό μετάλλιο στην σύγχρονη ιστορία της ελληνικής γυμναστικής, έπειτα από εκείνα που κατέκτησαν οι Ιωάννης Μελισσανίδης (Ατλάντα 1996: χρυσό στο έδαφος) και Δημοσθένης Ταμπάκος (Σίδνεϊ 2000: ασημένιο στους κρίκους, Αθήνα 2004: χρυσό στους κρίκους) στην ενόργανη, αλλά και το χάλκινο του ανσάμπλ (Ειρήνη Αϊνδηλή, Μαρία Γεωργάτου, Χαρά Καρυάμη, Κλέλια Πανταζή, Άννα Πολλάτου, Εύα Χριστοδούλου) στους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ το 2000 στη ρυθμική.

Ο διεθνής Τύπος αποθέωσε τον Λευτέρη Πετρούνια, χρίζοντάς τον μάλιστα και «άρχοντα των κρίκων», ενώ δύο μέρες αργότερα κέρδισε για άλλη μια φορά το χειροκρότημα, με την εμφάνισή του και στο γκαλά γυμναστικής

Ο άθλος του Σπύρου Γιαννιώτη

2016 08 16T150008Z 763431898 RIOEC8G15O6ZJ RTRMADP 3 OLYMPICS RIO MARATHONSWIMMING M

Πηγή: REUTERS/Toby Melville

Ο Σπύρος Γιαννιώτης κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας σε έναν τελικό που θα μείνει στην ιστορία για το χιτσκοκικό φινάλε του. Ο έλληνας κολυμβητής συγκίνησε με την υπεράνθρωπη προσπάθειά του στον αγώνα και μπορεί να έχασε το χρυσό μετάλλιο στη... λεπτομέρεια, κέρδισε όμως τις εντυπώσεις χάρις στο ήθος που τον χαρακτηρίζει.

Αν και βρισκόταν αρκετά χαμηλά στην κατάταξη από την έναρξη του αγώνα, με μία εντυπωσιακή αντεπίθεση στα τελευταία μέτρα της μαραθώνιας κούρσας, κατάφερε να φτάσει τους προπορευόμενους και επιστρατεύοντας τις τελευταίες του δυνάμεις πήρε «κεφάλι». Έπειτα από σχεδόν δύο ώρες «μάχης», πέρασε τη γραμμή του τερματισμού κι ενώ στην Ελλάδα πανηγυρίζαμε το... χρυσό, στη Βραζιλία οι κριτές σαστισμένοι, προσπαθούσαν να... καταλάβουν ποιος αθλητής είχε κερδίσει το χρυσό μετάλλιο.

Κι αυτό γιατί ο Σπύρος Γιαννιώτης και ο Ολλανδός Φέρι Βέερμαν τερμάτισαν στον ίδιο χρόνο (1.52.59.8), με μια μικρή λεπτομέρεια: ο Έλληνας κολυμβητής, αν και πέρασε πρώτος με το σώμα του τη γραμμή του τερματισμού, χτύπησε δεύτερος την ηλεκτρονική πλακέτα, με τους κριτές να κοιτούν και να ξανακοιτούν το φώτο φίνις, αλλά και την εικόνα από την τηλεοπτική κάλυψη του αγώνα, προσπαθώντας να λύσουν τον γρίφο του χρυσού μεταλλίου.

Τελικά η ιστορία έγραψε ότι χρυσός Ολυμπιονίκης στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας στο Ρίο είναι ο Ολλανδός Βέερμαν, ασημένιος ο Σπύρος Γιαννιώτης και χάλκινος ο Γάλλος Ολιβιέ.

Ο 36χρονος ολυμπιονίκης, έκανε το όνειρό του πραγματικότητα κατακτώντας το ασημένιο μετάλλιο στο Ρίο και κλείνει την καριέρα του με τον πλέον συγκινητικό τρόπο, ενώ σε μια σπάνια κίνηση ήθους μπλόκαρε την ένσταση της ελληνικής πλευράς που ζητούσε να απονεμηθεί και σε εκείνον το χρυσό μετάλλιο.

Μετάλλιο... αγνώστου χρώματος για Μάντη και Καγιαλή

2016 08 11T012723Z 1209083971 RIOEC8B041MML RTRMADP 3 OLYMPICS RIO SAILING M 470

Πηγή: REUTERS/Brian Snyder

Καιρού επιτρέποντος, το δίδυμο Μάντη- Καγιαλή σφραγίζει σήμερα το μετάλλιο στα 470 της ιστιοπλοΐας, στην Medal race. Το ελληνικό πλήρωμα έχει εξασφαλίσει το μετάλλιο και μπαίνοντας στην 2η θέση της γενικής, θα παλέψει με την Κροατία (που έχει μια σχετική διαφορά ασφαλείας πάντως) για το χρυσό, ενώ μόλις 2 βαθμούς ποινής περισσότερους έχουν οι Αυστραλοί, που είναι στην 3η θέση.

Ελπίδα για μετάλλιο και από την Κατερίνα Στεφανίδη

16404329

Πηγή: EPA/JOHN G. MABANGLO

Με τον αέρα της πρωταθλήτριας Ευρώπης, η Κατερίνα Στεφανίδη είναι έτοιμη να αγωνιστεί στη μάχη για το χρυσό μετάλλιο στο άλμα επί κοντώ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο. Έχοντας μάλιστα προκριθεί στον τελικό με μόλις ένα άλμα, έστειλε... μήνυμα στις υπόλοιπες διεκδικήτριες των μεταλλίων, ότι είναι σε καταπληκτική κατάσταση.

Η Ελληνίδα πρωταθλήτρια με τις φετινές επιδόσεις της, τόσο στο ευρωπαϊκό πρωτάθλημα του Άμστερνταμ (άλμα 4,81μ.), όσο και στη σειρά αγώνων Diamond League, αποδεικνύει ότι βρίσκεται σε εξαιρετική αγωνιστική, αλλά και ψυχολογική κατάσταση, και μοιάζει έτοιμη να αντεπεξέλθει στο δύσκολο στοίχημα των Ολυμπιακών Αγώνων, διεκδικώντας το χρυσό μετάλλιο στο αγώνισμά της.

Θετικά δείγματα από τα ελληνικά κουπιά

2016 08 06T201105Z 241187290 RIOEC861K2DIG RTRMADP 3 OLYMPICS RIO ROWING W DOUBLESCULLS

Πηγή: REUTERS/Carlos Barria

Εμφανίσεις που αφήνουν πολλές ελπίδες για μετάλλια στο μέλλον έκαναν στο Ρίο οι Έλληνες κωπηλάτες. Ασουμανάκη και Νικολαΐδου δεν κατάφεραν να ανέβουν στο βάθρο εξαιτίας της κακής εκκίνησης στον τελικό της κωπηλασίας στο διπλό σκιφ. Έτσι έμειναν στην 4η θέση στο Ρίο, που συνιστά πάντως σπουδαία επιτυχία για το πρωτοεμφανιζόμενο ελληνικό πλήρωμα.

Στην 6η θέση του τελικού της κωπηλασίας στην τετράκωπο άνευ ελαφρών βαρών τερμάτισε το ελληνικό πλήρωμα ολοκληρώνοντας μια εκπληκτική εμφάνιση σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες ξεπερνώντας κάθε προγνωστικό για την παρουσία τους.

2016 08 09T141553Z 2010735307 RIOEC8913MF03 RTRMADP 3 OLYMPICS RIO ROWING M LIGHTFOUR

Πηγή: REUTERS/Gonzalo Fuentes

Η ελληνική τετράδα-Ντούσκος, Μαγδανής, Πέτρου, Γιάνναρος μπορεί να έμαθε ότι θα συμμετάσχει στους Ολυμπιακούς Αγώνες μία εβδομάδα πριν την έναρξη λόγω της τιμωρίας της Ρωσίας, ωστόσο έδωσε μέχρι τέλους τη μάχη ακόμη και για κάτι καλύτερο από την 6η θέση, που τελικά κατέκτησε.

Πέμπτη θέση για τον Βύρων Κοκκαλάνη

2016 08 11T203424Z 1864985207 RIOEC8B1L5BLW RTRMADP 3 OLYMPICS RIO SAILING M RSX

Πηγή: REUTERS/Benoit Tessier

Ο Βύρων Κοκκαλάνης μπορεί να μην τα κατάφερε, για λίγο, να ανέβει στο βάθρο, καθώς τερμάτισε στην 5η θέση των RS:X, τα πήγε όμως καλύτερα από τους προηγούμενους ολυμπιακούς Αγώνες στο Λονδίνο, όπου είχε τερματίσει 6ος.

Ο έλληνας ιστιοπλόος, είχε πολύ δύσκολο έργο ξεκινώντας καθώς έπρεπε να τερματίσει 5 θέσεις πάνω από τον Πολωνό Μίζκα και τελικά δεν τα κατάφερε μένοντας στην 8η θέση της κούρσας μεταλλίου, που πάντως τον διατήρησε στην τιμητική 5η θέση, που συνιστά επιτυχία.

Εθνική πόλο: Στη μάχη για τις θέσεις 5-8

Η εθνική ομάδα πόλο γνώρισε την ήττα από την Ιταλία στη φάση των 8 των Ολυμπιακών Αγώνων κι έμεινε εκτός 4άδας μεγάλης διοργάνωσης για πρώτη φορά τα δύο τελευταία χρόνια. Πλέον οι διεθνείς θα κυνηγήσουν την καλύτερη θέση στους αγώνες 5-8, με πρώτο αντίπαλο την Ισπανία στις 21.10 την Πέμπτη (18/8).

2016 08 16T211844Z 2052125934 RIOEC8G1N7653 RTRMADP 3 OLYMPICS RIO WATERPOLO M

Πηγή: REUTERS/Laszlo Balogh

Εμφανίσεις-ελπίδα για το μέλλον

Στο σύνολό τους οι έλληνες αθλητές που έχουν μέχρι στιγμής λάβει μέρος στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Ρίο έχουν πραγματοποιήσει εξαιρετικές εμφανίσεις, ανεξαρτήτως αν δεν προχώρησαν στη διοργάνωση.

Χαρακτηριστικά παραδείγματα η προσπάθεια της Κέλλυς Αραούζου που τερμάτισε στην πρώτη 12άδα των Ολυμπιακών Αγώνων στα 10χλμ ανοιχτής θάλασσας, του Κώστα Δουβαλίδη στον ημιτελικό των 110μ. με εμπόδια των ανδρών, η 8η θέση της Βούλας Παπαχρήστου στο τριπλούν, η συγκλονιστική προσπάθεια και η 26η θέση της Υφαντίδου στο έπταθλο, η 12η θέση του Βολικάκη στο κέιριν, στην ποδηλασία, η 10η θέση των Παπάζογλου-Πλατανιώτη στη συγχρονισμένη κολύμβηση, αλλά και ο ανατριχιαστικός τερματισμός της Βλαχάκη στο αγώνισμα του Μαραθωνίου.

https://www.instagram.com/p/p

Ακόμη κι εκείνοι που ταξίδεψαν στο Ρίο με μεγάλες προσδοκίες, αλλά δεν κατάφεραν να τις εκπληρώσουν, όπως ο Ηλιάδης στο τζούντο, η Βουγιούκα στην ξιφασκία και ο Κώστας Φιλιππίδης που αρκέστηκε στην 7η θέση στο επί κοντώ, «έπεσαν» ηρωικά μαχόμενοι.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ