ΣΠΟΡ

Η FIFA καλείται να αλλάξει εικόνα και να πείσει τους φιλάθλους

Η FIFA καλείται να αλλάξει εικόνα και να πείσει τους φιλάθλους
REUTERS/Afolabi Sotunde

"Θέλω να γίνω πρόεδρος όλων σας" δήλωνε θριαμβευτικά ο Τζιάννι Ινφαντίνο μετά την εκλογή του ως νέος πρόεδρος της FIFA το Φεβρουάριο του 2016.

"Η FIFA έχει περάσει δύσκολες στιγμές και αρκετές κρίσεις. Αλλά όλα αυτά θα τελειώσουν. Περνάμε πλέον σε μια νέα εποχή. Θα διορθώσουμε την εικόνα της FIFA και θα σιγουρευτούμε ότι όλοι είναι ικανοποιημένοι με τις ενέργειες μας."

Από τότε, από εκείνη τη δήλωση, πέρασε ένας χρόνος. Όμως ο Ινφαντίνο δεν τα πάει τόσο καλά σύμφωνα με έρευνα που διεξήγαγε η Forza Football και η Transparency International σε δείγμα 25.000 ατόμων. Το 97% ανησυχεί για την διαφθορά στη FIFA.

Μεγάλο Σκάνδαλο

Ο Ινφαντίνο κληρονόμησε έναν οργανισμό ο οποίος υπέφερε για χρόνια. Κορυφαία στελέχη του έχουν συλληφθεί και κατηγορηθεί για διαφθορά.

"Είχαμε ένα μεγάλο σκάνδαλο. Γνωρίζουμε οτι ο Ινφαντίνο δούλευε στενά με τον Μισέλ Πλατινί ο οποίος έχει εμπλακεί στο σκάνδαλο", είπε χαρακτηριστικά ο Πάτρικ Άρνεσον ο Διευθύνων Σύμβουλος της Forza Football στο CNN σε τηλεφωνική συνομιλία.

Πριν από την FIFA ο Ινφαντίνο ήταν Γενικός Γραμματέας στην UEFA τον καιρό που ο Πλατινί ήταν πρόεδρος της ευρωπαικής διοργάνωσης. Αυτή τη στιγμή στον Πλατινί δεν επιτρέπεται να ασχοληθεί με οποιαδήποτε ποδοσφαιρική δραστηριότητα για τέσσερα χρόνια.

"Νομίζω πως επανεκλέγουν τους φίλους τους και αυτό δεν αποτελεί τρόπο για να αντιμετωπιστεί ένα τόσο μεγάλο σκάνδαλο" πρόσθεσε ο Άρνεσον.

Χρησιμοποιώντας αυτή την εφαρμογή η έρευνα της FORZA Football συγκέντρωσε αντιδράσεις από 25.000 φιλάθλους από περισσότερες από 50 χώρες, οι οποίες είναι "περισσότερες ψήφοι από όσες συγκέντρωνε η FIFA όταν διεξήγαγε τις δικές της ψηφοφορίες" τονίζει ο Άρνεσον.

Πιστεύει ότι το κύριο πρόβλημα είναι η δομή του οργανισμού, η ίδια που επέτρεψε στον Μπλάτερ, ο οποίος ήταν πρόεδρος της FIFA μεταξύ 1998 και 2015, να διευθύνει τόσα χρόνια.

Στην συνέντευξη στο CNN τον Απρίλιο του 2016 ο Μπλάτερ αρνήθηκε κατηγορηματικά τα περί δωροδοκίας, προσθέτοντας ότι λυπάται που εμπιστεύτηκε τους λάθος ανθρώπους. Όπως και ο Πλατινί, ο Μπλάτερ δεν μπορεί να ασχοληθεί πλέον με το ποδόσφαιρο.

Δημόσια εικόνα

Σε μια ανακοίνωση που εστάλη στο CNN, η FIFA δήλωσε ότι κατανοεί πως η φήμη της έχει πρόβλημα.

"Η FIFA αναγνωρίζει τη σοβαρότητα της κρίσης που υπέστη η οργάνωση τα δύο προηγούμενα χρόνια και πως η αποχώρηση κάποιων σημαντικών προσώπων έχει φθείρει τη δημόσια εικόνα της."

"Αυτό βέβαια δεν μπορεί να αλλάξει από τη μια στιγμή στην άλλη και απαιτείται χρόνος και για αυτό καλωσορίζουμε τα αποτελέσματα της έρευνας της FORZA FOOTBALL. Τα αποτελέσματα αυτά θα βοηθήσουν την FIFA να καταλάβει τις απαιτήσεις που έχουν οι φίλαθλοι."

Παρόλα αυτά ο Άρνεσον τονίζει οτι η FIFA και ο Ινφαντίνο έχουν πολύ δουλειά να κάνουν καθώς μόνο το 26% πιστεύει οτι ο Ινφαντίνο μπορεί να αποκαταστήσει την εικόνα του οργανισμού.

Παγκόσμια Κύπελλα

Μία από τις κυριότερες ερωτήσεις που τέθηκαν κατά τη διάρκεια της έρευνας σχετικά με το σκάνδαλο της Ζυρίχης ήταν η επανεξέταση για τα Παγκόσμια Κύπελλα 2018 και 2022 στη Ρωσία και στο Κατάρ, κάτι που η FIFA το απέρριψε.

"Ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα της Ρωσίας είναι τα δικαιώματα των μειονοτήτων" πρόσθεσε ο Άρνεσον.

Η διεξαγωγή της διοργάνωσης σε μια χώρα όπως η Ρωσία φαίνεται να προκαλεί προβληματισμούς στους φιλάθλους. Στην έρευνα που έγινε το 43% δεν ενέκρινε την κίνηση να γίνει το Παγκόσμιο Κύπελλο στη Ρωσία ενώ το 39% την εγκρίνει.

Τέλος ο Άρνεσον τονίζει "οι άνθρωποι που έλαβαν μέρος στην απόφαση για την διεξαγωγή της διοργάνωσης στη Ρωσία και στο Κατάρ τυχαίνει να διαδραματίζουν μεγάλο ρόλο στο σκάνδαλο και αυτό προκαλεί μεγαλύτερα προβλήματα. Ο ρατσισμός στο ποδόσφαιρο αποτελεί ένα χρόνιο θέμα και ακόμα είναι ένα μεγάλο πρόβλημα".

ΔΗΜΟΦΙΛΗ