ΣΠΟΡ

Η Μπαρτσελόνα τιμά τη μνήμη του Τίτο Βιλανόβα και του Γιόχαν Κρόιφ (vid)

Η Μπαρτσελόνα τιμά τη μνήμη του Τίτο Βιλανόβα και του Γιόχαν Κρόιφ (vid)
Ημέρα μνήμης στην Μπαρτσελόνα στην επέτειο του θανάτου του Τίτο Βιλανόβα Getty Images / David Ramos

Η Μπαρτσελόνα αποδεικνύει κάθε μέρα ότι είναι κάτι παραπάνω από ένας αθλητικός σύλλογος. Η 25η Απριλίου είναι ημέρα μνήμης για τους "μπλοαυγκράνα": το 2014 φεύγει από τη ζωή ο προπονητής της Μπαρτσελόνα Τίτο Βιλανόβα, ενώ ο μεγάλος Γιόχαν Κρόιφ θα γινόταν σήμερα 70 χρόνων. Και τους δύο δικούς του ανθρώπους τίμησε ο Καταλανικός σύλλογος.

Ο "δάσκαλος" που έφυγε νωρίς...

Όταν η Μπαρτσελόνα ανακοίνωνε στις 27 Απριλίου του 2012, ότι ο Πεπ Γκουαρντίολα δεν θα έμενε στο πάγκο της (συμφώνησε με την Μπάγερν ένα χρόνο αργότερα) κανείς δεν περίμενε ότι ο διάδοχος του και βοηθός του μέχρι εκείνη τη στιγμή Τίτο Βιλανόβα, θα μπορούσε να τον αντικαταστήσει επάξια. Δεν χρειάστηκαν παρά λίγα παιχνίδια για να διαπιστώσουν όλοι ότι ο 43χρονος τεχνικός και άξιζε τη θέση και ήταν αγαπητός από όλη την ομάδα.

GettyImages 167799622


(Κανείς στην οικογένεια της Μπαρτσελόνα δεν ξεχνά τον Τίτο Βιλανόβα - Πηγή: Getty Images / David Ramos)

Τα αποτελέσματά του εξαιρετικά. Μόλις 8 ήττες σε ένα χρόνο και το πρωτάθλημα Ισπανίας τα παράσημά του. Όμως ο καρκίνος δεν τον άφησε να ξεδιπλώσει όλο το ταλέντο του και ίσως να ξεπεράσει και τον προκάτοχο του. Από τον Δεκέμβριο του 2012 που γίνει η διάγνωση, θα ακολουθήσουν οι πρώτες θεραπείες και η επιστροφή του στον πάγκο. Το καλοκαίρι του 2013 όμως δεν θα αντέξει να συνεχίσει για να μπορέσει να αφοσιωθεί στον πιο μεγάλο αγώνα της ζωής του. Και θα αντέξει ένα ακόμη χρόνο. Στις 25 Απριλίου του 2014 η είδηση του θανάτου του Βιλανόβα θα βυθίσει στη θλίψη όλη την Καταλωνία, αλλά και το ποδοσφαιρικό κόσμο.

Ο γελαστός και καλοσυνάτος Τίτο Βιλανόβα όμως δεν ξεχάστηκε. Η Μπαρτσελόνα το Φεβρουάριο του 2015 θα δώσει το όνομα του στο προπονητικό κέντρο της α ομάδας και θα φροντίσει με τις αναρτήσεις και τα βίντεο της, όλοι να θυμούνται τον Τίτο Βιλανόβα.

(Πηγή: You Tube / FC Barcelona)

Ο "Ιπτάμενος Ολλανδός" θα ήταν 70 χρόνων

Και η ειρωνεία της τύχης είναι, ότι ο θάνατος του θα συμπέσει την ίδια ημέρα, με την ημερομηνία γέννησης του ανθρώπου που άλλαξε την ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου και της Μπαρτσελόνα.

2016 03 26T113301Z 1728910158 GF10000361356 RTRMADP 3 SOCCER DUTCH CRUYFF


(Το μνημείο "Γιόχαν Κρόιφ" στο Καμπ Νου - Πηγή: Reuters / Albert Gea)

Στις 25 Απριλίου 1947 γεννιέται στο Άμστερνταμ ο Γιόχαν Κρόιφ. Σήμερα θα συμπλήρωνε 70 χρόνια ζωής. Ούτε αυτός όμως μπόρεσε να νικήσει τον καρκίνο... τον πήρε στις 24 Μαρτίου του 2016.

Η Μπαρτσελόνα όμως δεν τον ξέχασε. Και εκτός από το βίντεο που του ετοίμασε, το κεντρικό γήπεδο στο νέο προπονητικό συγκρότημα του συλόγου θα φέρει το όνομα του.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ