ΣΠΟΡ

Το φθινόπωρο οι κυρώσεις κατά Ρωσίας για το σκάνδαλο αντιντόπινγκ στο Σότσι

Το φθινόπωρο οι κυρώσεις κατά Ρωσίας για το σκάνδαλο αντιντόπινγκ στο Σότσι
REUTERS/Issei Kato

Το φθινόπωρο αναμένεται η ανακοίνωση των κυρώσεων της Ρωσίας για το σκάνδαλο με τους ελέγχους αντιντόπινγκ στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014 στο Σότσι.

Αυτό τόνισε ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ), Τόμας Μπαχ σε συνέντευξη του στην εφημερίδα The New York Times.

Όπως δήλωσε ο ίδιος για να αποφασισθούν οι κυρώσεις που θα επιβληθούν «πρέπει να διαλευκανθεί πόσο βαθιά έχει ριζωθεί το σύστημα της χειραγώγησης» (σ.σ. της χρήσης ουσιών). Ο Μπαχ δήλωσε ότι το ζήτημα των ποινών που θα επιβληθούν στη Ρωσία θα αποφασισθεί πριν τον Οκτώβριο και συγκεκριμένα πριν την έναρξη της χειμερινής Ολυμπιάδας στην Πιονγκτσάν της Νότιας Κορέας.

«Μας δημιουργήθηκε η εντύπωση ότι μερικοί στην Ρωσία νόμιζαν ότι με το να ασχολούμαστε με τα μελλοντικά προβλήματα, ξεχάσαμε το παρελθόν», δήλωσε ο Μπαχ, υπενθυμίζοντας ότι ο πρόεδρος της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν είχε πει: «Ναι, είχαμε πρόβλημα και πρέπει να το αναγνωρίσουμε». Παρόλα αυτά, συνέχισε ο Μπαχ, μερικοί ρώσοι αξιωματούχοι προσπαθούν να ξεχάσουν το ζήτημα αυτό.

«Δεν μπορείτε να ξεχάσετε όσα συνέβησαν στο Σότσι. Καταστήσαμε σαφές ότι για ότι συνέβη στο παρελθόν, θα επιβληθούν κυρώσεις». Νωρίτερα ο Μπαχ είχε δηλώσει ότι οι επιτροπές της ΔΟΕ θα ολοκληρώνουν τις σχετικές έρευνες που αφορούν την Ρωσία πριν την έναρξη της Ολυμπιάδας στην Πιονγκτσάν της Νοτίου Κορέας.

Αυτή τη στιγμή στον τομέα αυτό εργάζονται δύο επιτροπές που επανεξετάζουν τα δείγματα των ρώσων αθλητών που συμμετείχαν στην Ολυμπιάδα του Σότσι ενώ ελέγχουν την αξιοπιστία των στοιχείων που αφορούν την κρατική παρέμβαση στο ρωσικό σύστημα αντιντόπινγκ.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ