ΣΠΟΡ

Eurobasket 2017 γυναικών: Αποθέωση στο ξενοδοχείο και φουλ για χάλκινο (vid)

Eurobasket 2017 γυναικών: Αποθέωση στο ξενοδοχείο και φουλ για χάλκινο (vid)
Αποφασισμένες για το χάλκινο μετάλλιο οι διεθνείς EUROKINISSI SPORTS / FIBA.COM

Απίστευτη υποδοχή επεφύλαξαν Έλληνες αλλά και Γάλλοι φίλαθλοι στα κορίτσια της εθνικής ομάδας μπάσκετ, παρά την ήττα στον ημιτελικό του Eurobasket 2017 από τη Γαλλία. Οι διεθνείς έδωσαν υπόσχεση για το σημερινό μικρό τελικό με το Βέλγιο και το "όνειρο" της κατάκτησης του πρώτου μεταλλίου στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Παρά το γεγονός ότι η εθνική ομάδα έπαιξε στα ίσια για 34 λεπτά το φαβορί, ομάδα της Γαλλίας, οι παίκτριες του Κώστα Κεραμιδά ήταν απογοητευμένες για την ήττα με 77-55 στο φινάλε του ημιτελικού. Οι φίλαθλοι, που ήταν στο κλειστό της Πράγας, έβλεπαν σκυθρωπά πρόσωπα, δείγμα του πόσο ήθελαν τα κορίτσια να κάνουν μια ακόμη υπέρβαση.

18155274


(Απογοήτευση στις διεθνείς μετά το τέλος του ημιτελικού με τη Γαλλία (Σωτηρίου, Φασούλα και Σταμολάμπρου σε πρώτο πλάνο) - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MARTIN DIVISEK)

Φτάνοντας όμως στο ξενοδοχείο αντίκρυσαν μια απίστευτη υποδοχή! Αρχικά φίλαθλοι της Γαλλίας (!) φώναζαν "Ελλάς-Ελλάς" αναγνωρίζοντας την αξία της εθνικής ομάδας. Σειρά στο λόμπι πήραν οι Έλληνες φίλαθλοι με τα κορίτσια να συγκινούνται. Ήταν η καλύτερη τονωτική ένεση για το δύσκολο τελικό 3ης θέσης με το Βέλγιο.

Οι "αγριόγατες" του Βελγίου

Belgian Cats είναι το παρατσούκλι της εθνικής ομάδας του Βλεγίου, που θα βρεθεί στο δρόμο της εθνικής στις 19.00 απόψε (Κυριακή) για την 3η θέση. Όπως η Ελλάδα, και το Βέλγιο απετέλεσε την ευχάριστη έκπληξη του τουρνούα.

18144894


(Τα κορίτσια του Βελγίου πανηγυρίζουν την πρόκρισή τους στην 4άδα - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MARTIN DIVISEK)

Κανείς δεν υπολόγιζε τις Βελγίδες, αλλά στον όμιλο τερμάτισαν πρώτες νικώντας το Μαυροβούνιο 66-64, τη Ρωσία 76-75 και τη Λεττονία 62-58. Στην 8άδα είχαν δύσκολο θεωρητικά έργο απέναντι στην Ιταλία, όμως τις απέκλεισαν με ευκολία 79-66. Η ήττα στον ημιτελικό από την Ισπανία ήρθε από το πρώτο κιόλας ημίχρονο, αφού σε κανένα σημείο δεν μπόρεσαν να κοντραρουν τις αντιπάλους τους.

Το Βέλγιο διαθέτει δύο κορυφαίες παίκτριες στον κόσμο, που αγωνίστηκαν στο WNBA και αποτελούν τη δύναμη πυρός κάτω από τα καλάθια: η 24χρονη Έμμα Μέεσμαν με ύψος 1.92 ανήκει στη Γουάσιγκντον σαν πάουερ φόργουορντ / σέντερ, ενώ στην off season αγωνίστηκε στη Ρωσία με η Σπάρτακ Μ. και την Εκατερίνενμπουργ (εφέτος).

18154969


(Η Μέεσμαν (ν.11) προσπαθεί να σταματήσει τη Λιτλ στον ημιτελικό με την Ισπανία - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MARTIN DIVISEK)

Με ύψος 1.94 ξεκινά δίπλα της η 36χρονη Ανν Βάουτερς, σέντερ των Λος Άντζελες Σπαρκς, πρωταθλήτρια WNBA το 2016 και MVP του 2005, που πλέον φορά τη φανέλα της Τουρκικής AGU Sport. Είναι μία από τις κορυφαίες Ευρωπαίες παίκτριες της τελευταίας 10ετίας.

18144933


(Η Βάουτερς είναι η κορυφαία παίκτρια του Βελγίου - Πηγή: ΑΠΕ ΜΠΕ / EPA / MARTIN DIVISEK)

Και η περιφέρεια της ομάδας είναι πολύ δυνατή με την 24χρονη γκαρντ Τζούλι Φανλό να αποτελεί μαζί με τη Μέεσμαν τις κορυφαίες νέες παίκτριες του Βελγίου.

Ακόμη και η 4η θέση θα είναι η κορυφαία της εθνικής μπάσκετ γυναικών (5η στο Ευρωμπάσκετ της Λεττονίας το 2009), που έτσι κι αλλιώς έχει κάνει υπέρβαση με την πρόκρισή της και στο Παγκόσμιο του μπάσκετ (μαζί με Γαλλία, Ισπανία, Βέλγιο, Λεττονία και Τουρκία). Εάν έρθει το μετάλλιο, εκτός από την μοναδική επιτυχία για τις γυναίκες, θα είναι και το πρώτο μετάλλιο της Ελλάδας μετά το χάλκινο της εθνικής ανδρών στο Eurobasket της Πολωνίας το 2009.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ