ΣΠΟΡ

F1: Γρηγορότερος ο Μπότας στην Αυστρία, «καταστροφή» για Χάμιλτον (vid)

F1: Γρηγορότερος ο Μπότας στην Αυστρία, «καταστροφή» για Χάμιλτον (vid)
2η pole position για το Βάλτερι Μπότας (αρ.) Reuters / Dominic Ebenbichler

Ο Βάλτερι Μπότας κέρδισε τις κατατακτήριες στο Grand Prix της Αυστρίας, κατακτώντας για 2η φορά στην καριέρα του στη Formula 1 την pole position (η πρώτη στο Μπαχρέιν). Ο Λιούις Χάμιλτον θα εκκινήσει τελικά 8ος μετά την τιμωρία του, αφού βρέθηκε πίσω και από τον Φέτελ.

Παρότι στην Q1 ο Χάμιλτον ήταν ο πιο γρήγορος, ο Φινλανδός ομόσταβλος του στη Mercedes έκανε εξαιρετική δουλειά στην Q2, αλλά και στις κατατακτήριες. Πίσω από τον Μπότας βρέθηκε και τις δύο φορές ο Σεμπάστιαν Φέτελ με τη Ferrari.

2017 07 08T131828Z 780455804 RC1882EF4820 RTRMADP 3 MOTOR F1 AUSTRIA


(Ο Μπότας με σφιγμένη γροθιά για την pole position - Πηγή: Reuters / Dominic Ebenbichler)

Ο Χάμιλτον ήθελε να κερδίσει στη διαδικασία, ώστε να έχει την μικρότερη δυνατή απώλεια με την τιμωρία του από την FIA, και απόσταση από τον Γερμανό στη μάχη του παγκόσμιου πρωταθλήματος. Ολοκλήρωσε 3ος, κάτι που σημαίνει ότι θα βρεθεί στην 8η θέση της εκκίνησης. Ράικονεν και Ρικιάρντο θα είναι στη 2η γραμμή εκκίνησης.

Όλοι οι οδηγοί πάντως δεν έκαναν την 2η προσπάθεια στο τέλος, αφού το μονοθέσιο του Γκροζάν «έσβησε» στην πίστα και υποχρέωσε τους διοργανωτές να βγάλουν κίτρινη σημαία.

Θυμίζουμε ότι ο Χάμιλτον τιμωρήθηκε στα ελεύθερα δοκιμαστικά της Παρασκευής με ποινή 5 θέσεων στην εκκίνηση, για αντικανονική αλλαγή κιβωτίου ταχυτήτων, παρότι ήταν ο γρηγορότερος.

Βάσει κανονισμών, ένας πιλότος μπορεί να αλλάξει κιβώτιο ταχυτήτων αφού έχει τρέξει σε τουλάχιστον έξι σερί αγώνες με το ίδιο, κάτι που δεν συνέβη στην περίπτωση του 32χρονου οδηγού της Mercedes.

Ο Χάμιλτον έχει διαφορά 14 βαθμών από τον Φέτελ, ενώ θα παραμείνει στις 66 pole positions και θα κυνηγήσει στους επόμενους αγώνες να ξεπεράσει τις 68 του Μίκαελ Σουμάχερ. Οι σχέσεις του πάντως με τον Φέτελ είναι τεταμένες, μετά το «επεισόδιο» στο Μπακού. Στις δηλώσεις στο φινάλε, ο Βρετανός κράτησε διακριτικά απόσταση από τον Γερμανό, ενώ και οι δύο απέφυγαν μια χειραψία.

2017 07 08T131638Z 609364944 RC1D386CEB40 RTRMADP 3 MOTOR F1 AUSTRIA


(Φέτελ (αρ.), Μπότας (κ.) και Χάμιλτον (δ.) μετά το τέλος των κατατακτήριων στην Αυστρία - Πηγή: Reuters / Dominic Ebenbichler)

Ο αγώνας στο Σπίλμπεργκ θα ξεκινήσει στις 15.00 ώρα Ελλάδας την Κυριακή. Σε μια πολύ γρήγορη πίστα που ευνοεί προσπεράσματα αλλά και τους «ισχυρούς» κινητήρες».

Ο Χάμιλτον είναι ο μόνος που θα εκκινήσει με S.Soft γόμα, που είναι πιο αργή από τις Ultra Soft, αλλά μπορεί να βγάλει περισσότερους γύρους.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ