ΑΓΟΡΕΣ

Μαύρη Παρασκευή στα Χρηματιστήρια - Κάτω από τις 800 μονάδες η Αθήνα

Μαύρη Παρασκευή στα Χρηματιστήρια - Κάτω από τις 800 μονάδες η Αθήνα
AP Photo

Σε κατακόρυφη «βουτιά» εξελίχθηκαν οι διστακτικές κινήσεις που καταγράφηκαν στο Χρηματιστήριο Αθηνών (ΧΑ) τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης, με την ελληνική αγορά να ακολουθεί πλέον ξεκάθαρα το διεθνές πτωτικό κλίμα.

Παρά τις αρχικές απόπειρες να επανέλθει στις 820 μονάδες το ΧΑ έφτασε να κινείται κάτω από το επίπεδο των 800 μονάδων και προετοιμάζεται για ένα κλείσιμο εβδομάδας με έντονες απώλειες.

Συγκεκριμένα, στις 14:50 ο Γενικός Δείκτης Τιμών διαμορφώθηκε στις 798,10 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,39%, με τον τζίρο στα 32,88 εκατ. ευρώ.

Από τις μετοχές που ξεχώρισαν μέχρι στιγμής είναι αυτή της Ελλάκτωρ, (σ.σ. με πτώση 1,43% αυτή την ώρα) καθώς ως γνωστόν, χτες η εταιρεία ανακοίνωσε την έκδοση δύο ομολογιακών δανείων αξίας 500 εκατ. ευρώ και 275 εκατ. ευρώ , από τις ΕΛΛΑΚΤΩΡ και ΑΚΤΩΡ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΕΙΣ αντίστοιχα. Παράλληλα, ανακοινώθηκε και η επίτευξη συμφωνίας με ομολογιούχος για την πρόωρη αποπληρωμή του «ακριβού ομολόγου των 670 εκατ. ευρώ που είχε εκδώσει προ ολίγων ετών.

Στο ευρωπαϊκό μέτωπο, καταγράφονται ανάλογες απώλειες, καθώς οι επενδυτές αξιολογούν τις αποφάσεις των κεντρικών τραπεζών για αυξήσεις επιτοκίων. Σε αυτό το κλίμα, ο πανευρωπαϊκός χρηματιστηριακός δείκτης Stoxx 600 έχασε τις 400 μονάδες με πτώση 2,48% στις 389,72 μονάδες.

Να θυμίσουμε πως την απόφαση της Ομοσπονδιακής Τράπεζας των ΗΠΑ (Federal Reserve) να αυξήσει εκ νέου τα επιτόκια του δολαρίου κατά 75 μονάδες βάσης στο επίπεδο 3% με 3,25%, το οποίο αποτελεί υψηλό 14 ετών, ακολούθησαν χθες οι ευρωπαϊκές κεντρικές τράπεζες της Ελβετίας (SNB), της της Νορβηγίας (Norges Bank), αλλά και της Αγγλίας (BoE).

Σημειώνεται πως για τρίτο συνεχόμενο μήνα συρρικνώθηκε η δραστηριότητα του ιδιωτικού τομέα στην Ευρωζώνη με τον PMI της S&P Global έπεσε στο χαμηλότερο επίπεδο από το 2013, με φόντο τα επίπεδα ρεκόρ στον πληθωρισμό που συρρικνώνει τη ζήτηση και αναγκάζει ορισμένες εταιρείες να περιορίσουν την παραγωγή. Εξαίρεση αποτέλεσαν μόνο οι μήνες που είχαν επιβληθεί lockdown.

Στην αγορά συναλλάγματος, το ευρώ σημειώνει πτώση σε ποσοστό 0,62% έναντι του δολαρίου και διαμορφώνεται στα 0,9777 δολάρια.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ