ΑΓΟΡΕΣ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πτωτικό σερί στο ρεύμα - «Βουτιά» στα 58,44 ευρώ

Χρηματιστήριο Ενέργειας: Πτωτικό σερί στο ρεύμα - «Βουτιά» στα 58,44 ευρώ
Η αυριανή τιμή είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρωπαϊκή Ένωση Φωτογραφία Αρχείου ΑΠΕ-ΜΠΕ

Με σημαντική πτώση συνεχίζεται το πτωτικό σερί στην χονδρεμπορική τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας για τρίτη διαδοχική ημέρα στο Χρηματιστήριο Ενέργειας, φτάνοντας τα 58,44 ευρώ, μεταξύ των χαμηλότερων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Συγκεκριμένα, η αυριανή τιμή είναι από τις χαμηλότερες στην ΕΕ, καθώς στην πλειονότητα των χωρών διαμορφώνεται σε επίπεδα άνω των 130 ευρώ ανά μεγαβατώρα.

Με την ολοκλήρωση της σημερινής συνεδρίασης, η μέση τιμή για το ηλεκτρικό ρεύμα για την Πέμπτη 19/1 διαμορφώνεται στα 58,44 ευρώ, μειωμένη κατά 33% σε σχέση με τη σημερινή ημέρα, ενώ από το περασμένο Σάββατο, η τιμή έχει μειωθεί κατά 75%. Σημειώνεται πως η προηγούμενη φορά που η τιμή είχε πέσει στα 100 ευρώ ήταν τον Αύγουστο του 2021, πριν δηλαδή την έναρξη της ενεργειακής κρίσης.

Όπως φαίνεται από το ενεργειακό μείγμα, η πτώση οφείλεται κατά κύριο λόγο στη μεγάλη συμμετοχή των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κατά 54,57% για την Πέμπτη, με μεγάλη διαφορά από τις εισαγωγές, οι οποίες αποτελούν το 15,66% του συνόλου, ενώ το φυσικό αέριο κάλυψε μόλις στο 9,39% του μείγματος.

Υπενθυμίζεται πως από τα 204,4 ευρώ τη μεγαβατώρα τη Δευτέρα η τιμή έπεσε στα 132,48 την Τρίτη για να «κλειδώσει» στα 86,77 ευρώ την Τετάρτη.

Ευεργετικά για το πορτοφόλι των καταναλωτών έχει λειτουργήσει η χαμηλή για την εποχή ζήτηση, η οποία οφείλεται κυρίως στις υψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν μέχρι στιγμής στο μεγαλύτερο τμήμα της Ευρώπης και της Ελλάδας.

Πτώση με ώθηση από το φυσικό αέριο

Όπως αναφέρουν στελέχη της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας, ο αντίκτυπος της πτώσης των τιμών του φυσικού αερίου θα γίνει αισθητός τον επόμενο μήνα και συγκεκριμένα στα τιμολόγια Φεβρουαρίου του ηλεκτρικού ρεύματος.

Και αυτό γιατί το κόστος το ρεύματος στην Ελλάδα υπολογίζεται με βάση τα προθεσμιακά συμβόλαια του προηγούμενου μήνα και όχι τις τιμές της spot αγοράς.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μας μέχρι στιγμής έχει απωλέσει τα οφέλη από τη ραγδαία πτώση των τιμών του φυσικού αερίου των τελευταίων ημερών, γεγονός που έχει ως αποτέλεσμα να συγκαταλέγεται ανάμεσα στις ακριβότερες ως προς τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος.

Η εικόνα αυτή όμως αναμένεται να αντιστραφεί από το Φεβρουάριο, καθώς η Ελλάδα θα καρπωθεί τα οφέλη από την πτώση, ανεξάρτητα από το τι θα κάνουν οι διεθνείς αγορές ενέργειας. Σε κάθε περίπτωση πάντως, αξίζει να σημειωθεί ότι με τιμή ρεύματος στα 86,77 ευρώ η Ελλάδα αύριο θα συγκαταλέγεται ανάμεσα στις φθηνότερες χώρες πανευρωπαϊκά. Γεγονός που με τη σειρά του επιβεβαιώνει τη σημασία της ανάπτυξης Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας αλλά και της πραγματοποίησης επενδύσεων που θα μειώσουν την εξάρτηση της ηλεκτροπαραγωγής της χώρας από το φυσικό αέριο και ευρύτερα από τα ορυκτά καύσιμα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ