ΑΝΑΠΤΥΞΗ

Eurostat: Έπεσε στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Άνοδος στην Ευρωζώνη

Eurostat: Έπεσε στο 9,8% ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο - Άνοδος στην Ευρωζώνη
Τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της Eurostat εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα EUROKINISSI - Φωτογραφία αρχείου

Στο 9,8% διαμορφώθηκε ο πληθωρισμός στην Ελλάδα τον Οκτώβριο με πτώση σε σχέση με τον Σεπτέμβριο, ενώ για την Ευρωζώνη η τιμή του πληθωρισμού σημείωσε νέα άνοδο στο 10,7%, σύμφωνα με τα στοιχεία της Eurostat.  

Πιο αναλυτικά, όσον αφορά στην Ελλάδα τα στοιχεία για τις τιμές καταναλωτή της Eurostat εμφανίζονται μειωμένα συγκριτικά με ένα μήνα νωρίτερα, όταν ο πληθωρισμός στην χώρα μας είχε διαμορφωθεί στο 12,1%, σύμφωνα με την ευρωπαϊκή στατιστική υπηρεσία.

Μάλιστα, η Ελλάδα είναι μία από τις - μόλις - τρεις χώρες που κατέγραψαν επιβράδυνση στην Ευρωζώνη, σε μηνιαία βάση, κατά -1% στην Ελλαδα, στην Εσθονία -1,6% και στην Μάλτα -0,6%.

Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη σκαρφάλωσε για πρώτη φορά πάνω πάνω από το 10% και έφτασε στο 10,7% καταγράφοντας ρεκόρ, σε σχέση με το 9,9% που είχε καταγράψει τον Σεπτέμβριο.

Το υψηλότερο επίπεδο πληθωρισμού στην ευρωζώνη καταγράφουν τον Οκτώβριο η Εσθονία, (22,4%), η Λιθουανία (22%) και η Λετονία (21,8%).

Σύμφωνα με τα στοιχεία της στατιστικής υπηρεσίας το τρίτο τρίμηνο του 2022, το εποχικά προσαρμοσμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% τόσο στην ευρωζώνη, όσο και στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο. Το δεύτερο τρίμηνο του 2022, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,8% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,7% στην ΕΕ.

Ο πληθωρισμός στην Ευρωζώνη

Πιο αναλυτικά, η ενέργεια είναι αυτή που σημειώνει τη μεγαλύτερη ετήσια άνοδο στο 41,9% σε σύγκριση με το 40,7% τον Σεπτέμβριο, ακολουθούν τα τρόφιμα, ποτά και καπνικά προϊόντα με αύξηση 13,1% έναντι 11,8% του Σεπτεμβρίου.

Τα βιομηχανικά μη ενεργειακά αγαθά σημειώνουν αύξηση 6% έναντι 5,5% τον προηγούμενο μήνα και οι υπηρεσίες 4,4% έναντι 4,3% τον Σεπτέμβριο.

Ο πληθωρισμός τον Οκτώβριο

ΔΗΜΟΦΙΛΗ