ΧΡΗΜΑ

Ανατιμήσεις χωρίς τέλος στη βενζίνη – Νέες αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα

Ανατιμήσεις χωρίς τέλος στη βενζίνη – Νέες αυξήσεις την επόμενη εβδομάδα
«Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ» τονίζει στο CNN Greece η πρόεδρος της Ένωσης Bενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα.

Δεν έχουν τέλος οι αυξήσεις στην τιμή της βενζίνης, με στελέχη του κλάδου υγρών καυσίμων να εμφανίζονται απαισιόδοξα σχετικά με το πότε θα έρθει η αποκλιμάκωση των τιμών.

«Δεν βλέπουμε φως στο τούνελ, δεν περιμένουμε τίποτα καλό» τονίζει χαρακτηριστικά στο CNN Greece η πρόεδρος της Ένωσης Bενζινοπωλών Αττικής, Μαρία Ζάγκα, εξηγώντας ότι όλα τα τιμολόγια φτάνουν κάθε εβδομάδα στα πρατήρια, με αυξημένες τιμές.

Η μέση τιμή πανελλαδικά της αμόλυβδης, σύμφωνα με το Παρατηρητήριο Τιμών Υγρών Καυσίμων έχει φτάσει πλέον τα 2,430 ευρώ το λίτρο. Στην Αττική η μέση τιμή διαμορφώθηκε στα 2,403 ευρώ, ωστόσο οι οδηγοί βρίσκουν βενζίνη ακόμη και πάνω από τα 2,50 ευρώ.

«Φράγμα», που έχει ήδη σπάσει ήδη σε αρκετά νησιά της χώρας με την τιμή εκεί, να οδεύει ολοταχώς προς τα 3 ευρώ το λίτρο, σε κάποιες περιοχές. Ενδεικτικά, η μέση τιμή στον νομό Κυκλάδων είναι στα 2,646 ευρώ το λίτρο ενώ από την περασμένη εβδομάδα σε κάποια νησιά του νομού, είχε ξεπεράσει και τα 2,80 ευρώ.

Κι ενώ οι καταναλωτές αδυνατούν να παρακολουθήσουν τις διαρκείς αυξήσεις, περιορίζοντας όσο είναι δυνατό τις μετακινήσεις τους προκειμένου να συγκρατήσουν τις δαπάνες για καύσιμα, από την πλευρά τους οι πρατηριούχοι εξηγούν πως «είμαστε ο τελευταίος τροχός της αμάξης» σ' αυτό το ράλι ανόδου των τιμών.

Στο πλαίσιο αυτό, η κ. Ζάγκα διατυπώνει και μία πρόταση προς την κυβέρνηση, ώστε η αλλαγή της τιμής της βενζίνης να γίνεται μια φορά την εβδομάδα, κάθε Τετάρτη, ώστε να φαίνεται η συνολική αύξηση που φτάνει στους πρατηριούχους και έτσι μην θεωρούνται οι ίδιοι ως «υπαίτιοι» των αυξήσεων που βλέπουν οι καταναλωτές στα βενζινάδικα.

«Δεν μας καλύπτει η απόφαση της ΑΑΔΕ για τα πρόστιμα»

Από την πλευρά της η ΑΑΔΕ, σε μία προσπάθεια να καταπολεμήσει τα κρούσματα νοθείας στα καύσιμα που φαίνεται να αυξάνονται ταχύτατα το τελευταίο διάστημα, προχωρά σε αυστηρές κυρώσεις, προειδοποιώντας παράλληλα τους παραβάτες με «λουκέτο» στις επιχειρήσεις τους από 10 έως 90 ημέρες καθώς και δημοσιοποίηση των ονομάτων τους.

Μία απόφαση πάντως, που σύμφωνα με την κ. Ζάγκα «δεν καλύπτει» τους επαγγελματίες του κλάδου, οι οποίοι ζητούν να υπάρξει «κάθαρση» προκειμένου οι οδηγοί να αγοράζουν καλής ποιότητας καύσιμα.

«Δεν μας καλύπτει η απόφαση της ΑΑΔΕ, καθώς όσα πρατήρια παρανομούν, πληρώνουν το πρόστιμο, κλείνουν για μερικές μέρες και επανέρχονται. Εμείς θέλουμε να παίρνουν την άδεια σε όποιον εντοπίζεται να παρανομεί» τονίζει η πρόεδρος της Ένωσης Bενζινοπωλών Αττικής στο CNN Greece.

H ίδια άλλωστε έχει ήδη επιστήσει άλλωστε την προσοχή στους καταναλωτές να αποφεύγουν βενζινάδικα που πωλούν σε πολύ χαμηλές τιμές, κάτω από τον μέσο όρο, και να είναι υποψιασμένοι σχετικά με την ποιότητα των καυσίμων τους. «Να προσέχουν τα πολύ φθηνά πρατήρια γιατί κάποιοι επιχειρούν να "χτυπήσουν" εκεί που πονάει ο κόσμος», όπως σημείωνε.

Έρχεται το Fuel Pass 2

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ετοιμάζεται για την επέκταση του μέτρου της επιδότησης στα καύσιμα. Σύμφωνα με όσα έχουν επισημάνει αρμόδιοι υπουργοί, θα προβλέπεται μάλιστα αύξηση του ποσού της επιδότησης αλλά και του αριθμού των δικαιούχων. Σε μία προσπάθεια να βοηθηθούν οι οδηγοί, οι οποίοι δυσκολεύονται να αντεπεξέλθουν στις συνεχείς αυξήσεις των τιμών.

Οι οριστικές αποφάσεις σχετικά το Fuel Pass 2, αναμένεται «κλειδώσουν» αλλά και να ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ