ΧΡΗΜΑ

Σούπερ μάρκετ: Tα προϊόντα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο 9μηνο

Σούπερ μάρκετ: Tα προϊόντα με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στο 9μηνο
Πώς διαμορφώθηκαν οι πωλήσεις στα σούπερ μάρκετ το 9μηνο Ιανουαρίου-Σεπτεμβρίου 2022 σύμφωνα με την εταιρεία μετρήσεων IRI. pixabay

Αυξημένος κατά 4,5 % ήταν ο τζίρος των σούπερ μάρκετ το 9μηνο του  2022 σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρσι σύμφωνα με τα στοιχεία της εταιρείας μετρήσεων IRI.

Η αύξηση αυτή οφείλεται ωστόσο στις ανατιμήσεις καθώς σε επίπεδο όγκου πωλήσεων σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία καταγράφεται μείωση 1,4%.

Συνολικά στα ταχυκίνητα αγαθά που πωλούνται στο σούπερ μάρκετ καταγράφηκε αύξηση μεσοσταθμικά 5,5%. Και τρεις μεγάλες κατηγορίες προϊόντων εμφάνισαν αυξήσεις, συγκεκριμένα 5,5% τα τρόφιμα, 7,4% τα προϊόντα προσωπικής υγιεινής και 6,8% τα είδη σπιτιού.

Οι μεγαλύτερες ανατιμήσεις

Στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων η μεγαλύτερη αύξηση τιμών εμφανίζεται στα μαγειρικά είδη - συμπληρώματα με 10,8%, στα προϊόντα ατομικής υγιεινής με 10,5%, στα γαλακτοκομικά με 9,3%, στα προϊόντα για τον καθαρισμό σπιτιού με 7%, στα προϊόντα φροντίδας σπιτιού με 6,9%, τα κατεψυγμένα τρόφιμα με 6,8% και τα τυποποιημένα τρόφιμα με 5,1%.

Αντίστοιχα πάντως στα προϊόντα με την μεγαλύτερη μείωση πωλήσεων ανά τεμάχιο παρατηρείται πτώση 6,3% σε καθαριστικά και απορρυπαντικά, 5,6% σε αλκοολούχα ποτά, 5,5% στα υπόλοιπα προϊόντα φροντίδας σπιτιού, 4,9% στα κατεψυγμένα τρόφιμα, 4,8% σε προϊόντα ατομικής περιποίησης και ομορφιάς. Παράλληλα μείωση 4,6% εμφανίζουν οι πωλήσεις των γαλακτοκομικών και 4,5% των προϊόντων ατομικής υγιεινής.

Οι μοναδικές κατηγορίες που δεν εμφάνισαν μείωση πωλήσεων ήταν εκείνες των συσκευασμένων τροφίμων, των σνακ και των μη αλκοολούχων ποτών.

Συνολικά οι πωλήσεις των σούπερ μάρκετ διαμορφώθηκαν στα 6,27 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο του 2022 από 6 δισ. ευρώ την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι τον Σεπτέμβριο καταγράφηκε το μεγαλύτερο χάσμα των τελευταίων μηνών μεταξύ των πωλήσεων σε αξία και των πωλήσεων σε όγκο ενώ ο τζίρος μόνο για τον Σεπτέμβριο αυξήθηκε κατά 11,1%.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ