ΧΡΗΜΑ

Στα ύψη η τιμή του ελαιολάδου - Μικρές συσκευασίες προτιμούν οι καταναλωτές

Στα ύψη η τιμή του ελαιολάδου - Μικρές συσκευασίες προτιμούν οι καταναλωτές
Τι επισημαίνουν σχετικά με την αύξηση της τιμής του ελαιολάδου παραγωγοί και στελέχη της αγοράς στο CNN Greece. pixabay

Αντιμέτωποι με σημαντικές ανατιμήσεις στο ελαιόλαδο βρίσκονται οι καταναλωτές που έχουν δει την τιμή στο ράφι τον τελευταίο χρόνο να αυξάνεται τρεις φορές.

Όπως επισημαίνει στο CNN Greece ο κ. Γιώργος Κόκκινος, παραγωγός του συνεταιρισμού δυτικής Μεσσηνίας, ο σημαντικότερος λόγος για τον οποίο καταγράφεται αύξηση στην τιμή του είναι η μειωμένη κατά 47% φέτος παραγωγή της Ισπανίας εξαιτίας της ξηρασίας και των κλιματικών αλλαγών. Με τη συγκεκριμένη χώρα να αποτελεί μεγάλο προμηθευτή ελαιολάδου διεθνώς, η ζήτηση έχει αυξηθεί καθώς υπάρχουν συμβόλαια που πρέπει να τηρηθούν, κατά συνέπεια και οι τιμές στο ελληνικό προϊόν, όπως εξηγεί.

Έτσι σύμφωνα με τον κ. Κόκκινο οι τιμές του ελληνικού ελαιολάδου της περιοχής εμφανίζονται αυξημένες κατά 40%-50% σε σχέση με πέρσι. Ο ίδιος εκτιμά ότι εφόσον φέτος ομαλοποιηθεί η κατάσταση με την παραγωγή της Ισπανίας θα επηρεαστεί προς τα κάτω και η τιμή στο ελληνικό ελαιόλαδο.

Από την πλευρά του ο διευθυντής Αγροτικής Οικονομίας της περιοχής Τριφυλία-Κυπαρισσία, Αντώνης Παρασκευόπουλος επισημαίνει στο CNN Greece, ότι επιπλέον της κατάστασης με την Ισπανία καταγράφεται τον τελευταίο χρόνο σημαντική άνοδος και στο κόστος παραγωγής, αναφέροντας ενδεικτικά ότι η τιμή των λιπασμάτων είναι κατά 30% ακριβότερη.

Έλλειψη εργατικών χεριών

Έντονος εξάλλου είναι ο προβληματισμός των παραγωγών και για την έλλειψη εργατικού δυναμικού για τη συγκομιδή της ελιάς.

Η δυσκολία των παραγωγών τον τελευταίο χρόνο να βρουν εργατικά χέρια έχει οδηγήσει σε αύξηση των μεροκάματων με αποτέλεσμα από 40 ευρώ τα προηγούμενα χρόνια να διαμορφώνεται περί τα 50-60 ευρώ, σύμφωνα με τον κ. Παρασκευόπουλου αυξάνοντας ακόμη περισσότερο το κόστος συγκομιδής για τον παραγωγό και κατά συνέπεια την τιμή του προϊόντος.

Στροφή στις μικρότερες συσκευασίες

Σε όλα τα παραπάνω θα πρέπει να συνυπολογιστεί ότι μέχρι να φτάσει το λάδι στα ράφια των σούπερ μάρκετ, η τιμή του αυξάνεται περαιτέρω καθώς περνάει από μεταφορές, εμπόρους και μία σειρά από μεσάζοντες.

Οι αυξημένες τιμές στο ελαιόλαδο στο ράφι έχουν συνέπεια και στην κατανάλωση αν και πρέπει να επισημανθεί το γεγονός ότι στη χώρα μας αρκετοί καταναλωτές προμηθεύονται λάδι από εκτός των σούπερ μάρκετ είτε από δική τους οικογενειακή παραγωγή, είτε από συγγενείς φίλους και γνωστούς.

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μικρών και Μεσαίων Σούπερ Μάρκετ Ελλάδος Γιάννης Πηλίδης εξηγεί στο CNN Greece ότι οι καταναλωτές πλέον επιλέγουν να αγοράσουν πλέον μικρότερες συσκευασίες ελαιολάδου και κυρίως εκείνες του ενός λίτρου. «Με την τιμή του 5λιτρου να έχει φτάσει στα 30 ευρών αποφεύγουν πλέουν να αγοράζουν μεγάλες συσκευασίες, στις οποίες παρατηρείται μείωση πωλήσεων» επισημαίνει ο κ. Πηλίδης.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ