ΔΙΕΘΝΗ

Bloomberg Economics: Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ύφεση 5% στην Ευρωζώνη

Bloomberg Economics: Το χειρότερο σενάριο προβλέπει ύφεση 5% στην Ευρωζώνη
Η βασική περίπτωση του Bloomberg Economics παρουσιάζει πτώση 1% του ΑΕΠ, με την ύφεση να ξεκινά το 4ο τρίμηνο του 2022 Pixabay

Στο 5% μπορεί να φθάσει η ύφεση στην Ευρωζώνη, στο χειρότερο σενάριο της Bloomberg Economics, αν και η βασική εκτίμηση αναφέρει ότι το ΑΕΠ της Ευρωζώνης θα μειωθεί κατά 1%, με την ύφεση να αρχίζει στο τέταρτο τρίμηνο.

Συγκεκριμένα, χρησιμοποιώντας ένα μοντέλο με παράγοντες την ευρωπαϊκή αγορά ενέργειας και την οικονομία της Ευρωζώνης, η βασική περίπτωση του Bloomberg Economics παρουσιάζει πτώση 1% του ΑΕΠ, με την ύφεση να ξεκινά το 4ο τρίμηνο του 2022, ενώ αν σημειώνεται πως αν οι επόμενοι μήνες έχουν ιδιαίτερα κρύο καιρό και τα 27 μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης δεν καταφέρουν να μοιραστούν αποτελεσματικά τις περιζήτητες προμήθειες καυσίμων, η ύφεση θα μπορούσε να φτάσει το 5%.

Όπως σημειώνει το Bloomberg, με μια ύφεση σε ολόκληρη την ήπειρο πλέον να δείχνει αναπόφευκτη, παραγωγοί, βιομηχανίες και νοικοκυριά κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για τους λογαριασμούς ενέργειας.

Μια τέτοια συρρίκνωση είναι περίπου τόσο βαθιά όσο η ύφεση του 2009. Και ακόμη κι αν αποφευχθεί αυτό το σενάριο, η οικονομία της ευρωζώνης εξακολουθεί να βρίσκεται καθοδόν να περάσει το 2023 υπομένοντας την τρίτη μεγαλύτερη συρρίκνωση από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο, με τη Γερμανία να είναι μεταξύ εκείνων που θα υποφέρουν περισσότερο, σημειώνεται.

«Η Ευρώπη οδεύει ξεκάθαρα σε μια πολύ βαθιά ύφεση», δήλωσε ο πρώην επικεφαλής οικονομολόγος στο ΔΝΤ, Maurice Obstfeld.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ