ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

PNOE: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για ιατρική συσκευή που δημιουργήθηκε από ελληνική startup

PNOE: Παγκόσμιο ενδιαφέρον για ιατρική συσκευή που δημιουργήθηκε από ελληνική startup

Όταν η τεχνολογία συναντά την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία τότε το αποτέλεσμα είναι κάτι περισσότερο από πρωτοποριακό και αυτό ισχύει σίγουρα στην περίπτωση της ENDO Medical Inc., της ελληνικής startup εταιρείας που κατάφερε να «κατακτήσει» τη Silicon Valley της Καλιφόρνια.

Πίσω από την ENDO Medical Inc. βρίσκονται δύο νέοι Έλληνες επιστήμονες, ο Πάνος Παπαδιαμάντης και ο Απόστολος Ατσαλάκης. Με όραμα, σκληρή δουλειά και τις κατάλληλες γνώσεις, η δυναμική αυτή δυάδα κατάφερε να δημιουργήσει το 2016 την PNOĒ®, μια πρωτοποριακή συσκευή για τον ιατρικό κλάδο με μοναδικό στόχο να κάνει προσιτή την τεχνολογία ανάλυσης της ανθρώπινης αναπνοής σε ένα ευρύτερο κοινό.

Παγκόσμιο ενδιαφέρον για την PNOĒ®

Πώς, όμως, μια ελληνική startup εταιρεία κατάφερε να προσφέρει σημαντικές καινοτομίες στους τομείς της υγείας και της διατροφής και να προσελκύσει παγκόσμιο ενδιαφέρον; Εξέχουσες μορφές της διεθνούς ιατρικής επιθυμούν να μάθουν περισσότερα αναφορικά με τις ποικίλες εφαρμογές τεχνολογίας της Endo Medicine, ενώ αυτήν την περίοδο οργανώνονται επιστημονικές μελέτες σε παγκόσμιο επίπεδο αναφορικά με το πού θα χρησιμοποιηθεί η συγκεκριμένη τεχνολογία για να ερευνηθούν τα οφέλη της σε τομείς όπως η θεραπεία του καρκίνου, η πρόληψη αλλά και θεραπεία του διαβήτη, η ασφαλέστερη παραμονή ασθενών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, η θεραπεία της χρόνιας αποφρακτικής πνευμονοπάθειας καθώς και πολλές ακόμη ιατρικές εφαρμογές μείζονος σημασίας. Μάλιστα, αξίζει να σημειωθεί πως η εταιρεία έχει εξασφαλίσει χρηματοδότηση για την εμπορευματοποίηση της τεχνολογίας της, ενώ παράλληλα διατηρεί ισχυρούς δεσμούς συνεργασίας και με τη NASA.

Ο λόγος για το έντονο αυτό ενδιαφέρον εντοπίζεται στην ίδια τη φύση της PNOĒ®. Πρόκειται για μια φορητή, χαμηλού κόστους και υψηλής ακρίβειας συσκευή, η οποία σε 10 μόλις λεπτά αναλύει την ανθρώπινη αναπνοή και επιτρέπει την παρακολούθηση της απόδοσης του πνευμονολογικού και καρδιοαγγειακού συστήματος.

ππ

Το δεδομένα που προκύπτουν από την ανάλυση, που είναι γνωστή ως Καρδιοπνευμονική Δοκιμασία Άσκησης (CPET), είναι απολύτως χρήσιμα για τη διαμόρφωση του βέλτιστου και εξατομικευμένου πλάνου διατροφής και άσκησης του ατόμου που υποβάλλεται σε αυτή. Συγκεκριμένα, η PNOĒ® αναλύει μια σειρά βιοδεικτών και εξάγει συμπεράσματα σχετικά με τη διατροφή και άσκηση που πρέπει να ακολουθεί κάθε άνθρωπος σε καθημερινή βάση, εκτελώντας παράλληλα μια γενική ανάλυση του πνευμολογικού και καρδιοαγγειακού συστήματος. Στις μέρες μας, αντίστοιχες δυνατότητες παρέχονται αποκλειστικά από ιατρικές συσκευές κόστους άνω των 30.000 δολαρίων.

Αν αναλογιστεί, λοιπόν, κάποιος το γεγονός ότι μέχρι σήμερα, ένα τυπικό check-up δεν επιτρέπει μία απόλυτα ολοκληρωμένη εξέταση του καρδιολογικού, πνευμονολογικού και μεταβολικού συστήματος καθώς και ότι το γνωστό Test Κόπωσης είναι σε θέση να εντοπίσει μόνο ένα μικρό ποσοστό των καρδιακών νοσημάτων, μπορεί να κατανοήσει τη σημασία που έχει η δημιουργία και η χρήση της PNOĒ®.

π

Η τεχνολογία της PNOĒ® «εκδημοκρατίζει τεχνικές και μετρήσεις»

Σύμφωνα με τον Πάνο Παπαδιαμάντη, έναν εκ των δύο ιδρυτών της ENDO Medical Inc. και του εταιρικού σχήματος PNOĒ®, «η τεχνολογία που έχουμε αναπτύξει εκδημοκρατίζει τεχνικές και μετρήσεις που στο παρελθόν ήταν προσβάσιμες μόνο σε νοσοκομειακό περιβάλλον». Όπως σημειώνει ο κ. Παπαδιαμάντης, ο οποίος ολοκλήρωσε το μεταπτυχιακό πρόγραμμα σπουδών Management Science and Engineering στο πανεπιστήμιο Stanford και κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής του σταδιοδρομίας, ασχολήθηκε με την ίδρυση και ανάπτυξη νεοφυών επιχειρήσεων με τεχνολογικό προσανατολισμό και έχει συμπεριληφθεί στη λίστα “Forbes under 30” για την Ευρώπη, «η μέτρηση της PNOĒ® επιτρέπει την πλήρη και ολοκληρωμένη αξιολόγηση του καρδιακού, πνευμονολογικού και μεταβολικού συστήματος ενός ανθρώπου, με ένα εύκολο σε διαδικασία και σύντομο σε χρονική διάρκεια test 10 λεπτών».

«Ένα άρτιο προϊόν για την παγκόσμια αγορά»

Από την πλευρά του ο έτερος συνιδρυτής της PNOĒ®, Απόστολος Ατσαλάκης, με εμπειρία στον χώρο των νεοφυών εταιριών, μεταπτυχιακές σπουδές στον τομέα Νανοτεχνολογίας του Cambridge, δίνει έμφαση στις εκτεταμένες δοκιμές του προϊόντος επί ελληνικού εδάφους με τη συμμετοχή καταξιωμένων Ελλήνων επιστημόνων. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, «στο πλαίσιο των δοκιμών της PNOĒ® είχαμε την ευκαιρία να συνεργαστούμε με ελληνικές εταιρείες, ασφαλιστικούς οργανισμούς και νοσοκομειακές μονάδες εγνωσμένου κύρους». Ο κ. Ατσαλάκης, ο οποίος ξεκίνησε το διδακτορικό του με υποτροφία -από το τμήμα της Βιοτεχνολογίας του Cambridge και τον οργανισμό Engineering and Physical Sciences Research Council και αποφάσισε να το διακόψει για να ιδρύσει την PNOE, τονίζει πως «καθοριστική είναι η συμβολή των 10 εξειδικευμένων επαγγελματιών, που η εταιρεία απασχολεί στους τομείς της Κλινικής Διατροφολογίας, της Αναπνευστικής και Καρδιοαγγειακής Λειτουργίας, της Μηχανολογίας, της Ηλεκτρολογίας, των Ηλεκτρονικών Υπολογιστών και του Βιομηχανικού Σχεδιασμού, με την υποστήριξη των οποίων είμαστε σε θέση να έχουμε ένα άρτιο προϊόν για την παγκόσμια αγορά».

Με όραμα ένα καλύτερο «αύριο»

Όραμα και στόχος της ENDO Medical Inc. είναι η δημιουργία ενός καλύτερου «αύριο» για όλους. Το σίγουρο είναι πως το επόμενο διάστημα περιμένουμε να ακούσουμε ακόμη περισσότερα ευχάριστα νέα από την startup και τους ιδρυτές της. Ήδη από τις αρχές του 2017, λειτουργεί στην Αθήνα η εταιρεία PNOĒ που αποτελεί τον βραχίονα της ENDO Medical Inc. στην Ευρώπη, με την εταιρεία να διατηρεί σήμερα στην ελληνική πρωτεύουσα ένα πλήρως εξοπλισμένο κέντρο Έρευνας και μία 10μελή ομάδα για τους σκοπούς ανάπτυξης της ομώνυμης συσκευής.

ΔΗΜΟΦΙΛΗ