Τι είναι το STR και πώς βοηθά τους φοιτητές να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Τι είναι το STR και πώς βοηθά τους φοιτητές να κάνουν ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον

Οι αλλαγές που η τεχνολογία έχει φέρει στις ζωές μας τα τελευταία χρόνια είναι αναμφίβολα πολλές και διαδραματίζουν καταλυτικό ρόλο σε ό,τι έχει να κάνει με τον τρόπο που κινούμαστε, εργαζόμαστε και φυσικά, μαθαίνουμε.

Πράγματι, μία από τις πιο σημαντικές επιδράσεις της ψηφιακής επανάστασης σχετίζεται με τον τομέα της εκπαίδευσης. Χάρη στον κατάλληλο τεχνολογικό εξοπλισμό και τις καινοτόμες, digital επιλογές οι σύγχρονοι σπουδαστές στα κορυφαία πανεπιστήμια του κόσμου μπορούν πλέον να εκπαιδεύονται στο αντικείμενο που τους ενδιαφέρει σε πραγματικές συνθήκες. Το γεγονός αυτό είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον τους και δεν είναι τυχαίο ότι έχει αλλάξει τα δεδομένα στην εκπαιδευτική διαδικασία. Tο πρώτο ελληνικό STR (Simulated Trading Room) αποτελεί αναμφίβολα το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα και αυτός είναι ο λόγος που μπήκε κάτω από το «μικροσκόπιό» μας.

Ένα τεχνολογικό hub στην Αγία Παρασκευή

Τι είναι το STR και γιατί μας ενδιαφέρει; Αποτελεί καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα αφού βοηθά κάθε μέρα πολλούς φοιτητές να αποκτούν εφαρμοσμένη γνώση και να εξελίσσουν τις δεξιότητές τους. Πώς το επιτυγχάνει αυτό; Δίνοντάς τους την ευκαιρία να μάθουν πώς «συμπεριφέρονται» οι τράπεζες και τα χρηματιστήρια ανά τον κόσμο, αφού στην πραγματικότητα μιμείται τη λειτουργία των τραπεζικών και χρηματιστηριακών dealing rooms.

Πρόκειται για μια Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών η οποία είναι μοναδική, από άποψη μεγέθους και τεχνολογίας, σε εκπαιδευτικό ίδρυμα στην ΝΑ Ευρώπη. Η πρωτοποριακή αυτή αίθουσα βρίσκεται στην Αγία Παρασκευή και, συγκεκριμένα, στο Deree – The American College of Greece.

Mέσα στο STR οι φοιτητές και οι καθηγητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθούν πώς λειτουργούν οι παγκόσμιες αγορές χρήματος και κεφαλαίου.

Πέρα από την εντυπωσιακή μορφή και τη δυναμική του, η μοναδικότητα του Simulated Trading Room, που δημιουργήθηκε τον περασμένο Φεβρουάριο στο Deree, οφείλεται σε δύο ακόμη παράγοντες. Ο πρώτος αφορά στον προηγμένο και εντυπωσιακό τεχνολογικό εξοπλισμό του, με 25 θέσεις εργασίας και λογισμικά όπως Bloomberg, Thomson Reuters EIKON database, NASDAQ Morning Star, TRADEREX, Palisade, Rotman, STATA, SPSS, Matlab, και Eviews. Ο δεύτερος σχετίζεται με το γεγονός ότι σκοπός του STR δεν είναι μόνο να συμβάλει στην εκπαίδευση των σπουδαστών αλλά να χρησιμοποιηθεί και για την παραγωγή ερευνητικού έργου, στοιχείο ιδιαίτερα σημαντικό στη σημερινή συγκυρία.

Ένα μεγάλο βήμα προς το μέλλον

Τα οφέλη τα οποία οι φοιτητές του εκπαιδευτικού οργανισμού αποκομίζουν κάθε φορά που βρίσκονται στην ξεχωριστή Αίθουσα Προσομοίωσης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στην Αγία Παρασκευή είναι πολλά και αναμφίβολα ανοίγουν πόρτες στο μέλλον.
Το επιπλέον στοιχείο, όμως, που κέντρισε ακόμη περισσότερο το δικό μας ενδιαφέρον και σίγουρα συγκαταλέγεται στη λίστα με τα πλεονεκτήματα του STR αφορά στο ότι δεν απευθύνεται μόνο σε μία συγκεκριμένη μερίδα φοιτητών. Αποτελεί μέρος του ειδικού μαθήματος «Trading Simulation» και έχει ενταχθεί στα προγράμματα αρκετών ακαδημαϊκών κατευθύνσεων: από τα Οικονομικά και τα Χρηματοοικονομικά μέχρι το Μάρκετινγκ και τις Γραφικές Τέχνες. Αυτό σημαίνει πως θα προσφέρει σε πολλούς σπουδαστές ένα ανταγωνιστικό πλεονέκτημα στη διάρκεια της αναζήτησής τους στην εγχώρια και διεθνή αγορά εργασίας. Και το γεγονός αυτό ήδη καθιερώνει το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος ως ένα κορυφαίο και πρωτοποριακό τεχνολογικό hub στη χώρα μας.
Δεν υπάρχει αμφιβολία πως η δημιουργία της Αίθουσας Προσομοίωσης Χρηματοοικονομικών Συναλλαγών στην Αγία Παρασκευή και φυσικά οι γνώσεις και η μοναδική εμπειρία που προσφέρει στους φοιτητές, αποτελούν σημαντικά βήματα προς το μέλλον και αποδεικνύουν ότι σε ό,τι έχει να κάνει με την εκπαίδευση στην Ελλάδα, το «αύριο» είναι ήδη εδώ.