Πώς να αποκτήσεις πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου ανεξάρτητα από τους οικονομικούς σου πόρους
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς να αποκτήσεις πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου ανεξάρτητα από τους οικονομικούς σου πόρους

Μόρφωση. Αποτελεί ανθρώπινο δικαίωμα και στις περισσότερες περιπτώσεις συνιστά «διαβατήριο» για μια επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Η γνώση ανοίγει πράγματι πόρτες προς το μέλλον και, εν έτει 2018, η σημασία της εκπαίδευσης των νέων –και δη της ποιοτικής– είναι περισσότερο επίκαιρη από ποτέ, πόσο μάλλον στην Ελλάδα τού σήμερα.

Οι σπουδές υψηλού επιπέδου συνιστούν αναμφίβολα το ζητούμενο για κάθε φοιτητή, ενώ συχνά εγγυώνται άμεση επαγγελματική αποκατάσταση. Πώς, όμως, μπορούν οι νέοι σε μια χώρα –που ταλαιπωρείται επί σειρά ετών από την οικονομική κρίση– να ακολουθήσουν τις σπουδές που ονειρεύονται, ανεξάρτητα από τους οικονομικούς τους πόρους; Ποιος είναι ο τρόπος για να αποκτήσει κάποιος γνώσεις υψηλού επιπέδου και να σπουδάσει σε κορυφαία ιδρύματα; Υπάρχουν, άραγε, στην Ελλάδα ίσες ευκαιρίες για όλους τους νέους; Η απάντηση στην τελευταία αυτή ερώτηση είναι απόλυτα θετική. Υπάρχουν ίσες ευκαιρίες για εκπαίδευση υψηλού επιπέδου και στη χώρα μας. Το πρόβλημα είναι, ωστόσο, ότι πολλοί δεν τις γνωρίζουν. Επειδή, λοιπόν, η σωστή πληροφόρηση μπορεί σε πολλές περιπτώσεις να αποδειχθεί πολύτιμη, σίγουρα αξίζει να λάβει κάποιος υπόψη του πληροφορίες οι οποίες ενδέχεται να τον βοηθήσουν να κάνει ένα μεγάλο και πιο σίγουρο βήμα προς το μέλλον, ανεξάρτητα από την οικονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται.

Σημαντικά προγράμματα στήριξης τωννέων εν έτει 2018

Τα παραδείγματα των νέων που έχουν διαπρέψει χάρη σε υποτροφίες που έλαβαν από κάποιο κορυφαίο ίδρυμα είναι πολλά και σε κάθε περίπτωση αποδεικνύουν ότι η προσπάθεια επιβραβεύεται, ακόμη και αν δεν υπάρχουν πάντα οι απαραίτητοι πόροι.

Η έλλειψη πόρων δεν πρέπει να στέκεται εμπόδιο στην επιθυμία των νέων για μάθηση, γι’ αυτό είναι χρήσιμο να γνωρίζουμε τα διαθέσιμα προγράμματα. Ενδεικτικά, αξίζει να αναφέρουμε πως στη χώρα μας υπάρχει ένα σημαντικό Πρόγραμμα Οικονομικής Στήριξης το οποίο βοηθά τους νέους να ακολουθήσουν τα όνειρά τους, εξασφαλίζοντάς τους πρόσβαση σε εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

Πρόκειται για τις υποτροφίες και την οικονομική στήριξη που προσφέρει το Deree –The American College of Greece, ένας από τους σημαντικότερους εκπαιδευτικούς οργανισμούς στη χώρα, ο οποίος βοηθά τους νέους να δημιουργήσουν το δικό τους αύριο, παρά τις δύσκολες συνθήκες που επικρατούν στην αγορά εργασίας και φυσικά τα εμπόδια που κάθε ελληνική οικογένεια καλείται να υπερβεί.

Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι το 2017, το 91,53% των σπουδαστών που αιτήθηκαν κάποιου είδους οικονομική στήριξη από το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος, την έλαβαν. Ακόμη πιο σημαντικό, βέβαια, είναι το ότι για το 2018 και το 2019 το ίδρυμα προσφέρει 4,3 εκατομμύρια ευρώ μέσω ακαδημαϊκών και άλλων υποτροφιών καθώς και μέσω ενός εκτεταμένου προγράμματος οικονομικής ενίσχυσης.

Κάλυψηέως και 100% των διδάκτρων

Εκτός από σημαντικές μειώσεις στα δίδακτρα και εκπτώσεις για τους εισερχόμενους φοιτητές, το Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος προσφέρει και υποτροφίες που προέρχονται από κληροδοτήματα και οι οποίες καλύπτουν έως και το 100% των διδάκτρων. Το γεγονός αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, αν αναλογιστεί κάποιος τις δυσκολίες που περνούν σήμερα πολλές οικογένειες, οικογένειες που αναζητούν τρόπους να αποκτήσουν τα παιδιά τους εκπαίδευση υψηλού επιπέδου.

Επαγγελματική εμπειρία και ποιοτικές σπουδές

Στο εξωτερικό πολλά είναι τα ιδρύματα και τα κορυφαία πανεπιστήμια που βοηθούν τους νέους οι οποίοι αντιμετωπίζουν οικονομικές δυσκολίες να ξεκινήσουν και να ολοκληρώσουν τις σπουδές της επιλογής τους, προσφέροντάς τους τη δυνατότητα εργασίας. Η τάση αυτή φαίνεται, λοιπόν, πως ήρθε για να… μείνει και στην Ελλάδα και ήδη τα αποτελέσματα που καταγράφονται είναι ιδιαίτερα θετικά. Το γιατί μπορεί να το εντοπίσει κανείς στα οφέλη που ο ίδιος ο φοιτητής αποκομίζει μέσα από αυτήν τη διαδικασία.

Για παράδειγμα, το Deree προσφέρει στους σπουδαστές του την ευκαιρία να εργάζονται σε διοικητικά γραφεία του Κολλεγίου κατά τη διάρκεια των σπουδών τους βάσει ενός ελαστικού προγράμματος, ώστε να μπορούν να παρακολουθούν τα μαθήματά τους. Έτσι, έχουν την απαραίτητη οικονομική στήριξη και παράλληλα αποκτούν γνώσεις και πολύτιμη επαγγελματική εμπειρία.

Παράλληλες σπουδές και ευκαιρίες

Μία ακόμη σημαντική επιλογή που επιτρέπει σε πολλούς νέους να σπουδάσουν ανεξάρτητα από τους οικονομικούς τους πόρους σχετίζεται με τις παράλληλες σπουδές. Πρόκειται για ένα πρωτοποριακό και αναμφίβολα ενδιαφέρον για τα ελληνικά δεδομένα πρόγραμμα, το οποίο απευθύνεται σε αριστούχους φοιτητές των ελληνικών ΑΕΙ και ΑΤΕΙ που επιθυμούν να σπουδάσουν παράλληλα στο Deree και να αποκτήσουν μία υποειδίκευση ή και ένα ακόμα πλήρες πτυχίο.

Πώς ωφελούνται οι σπουδαστές αυτοί; Εκτός από τις πολύτιμες γνώσεις και δεξιότητες που τους προσφέρει ο συνδυασμός δύο εκπαιδευτικών συστημάτων, του ελληνικού και του αμερικανικού, οι αριστούχοι φοιτητές μπορούν να διεκδικήσουν υποτροφίες μέσω του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος το οποίο υποστηρίζει το εν λόγω πρόγραμμα. Αξίζει απλώς να αναφέρουμε πως για το έτος 2017-18 δόθηκαν 84 υποτροφίες σε φοιτητές του Προγράμματος Παράλληλων Σπουδών.

Η σημασία τωναθλητικών υποτροφιών

Τέλος, δεν γίνεται να μην αναφερθούμε εκτενώς στο κομμάτι του αθλητισμού και να υπογραμμίσουμε το γεγονός ότι οι άριστες επιδόσεις επιβραβεύονται σε κάθε επίπεδο και τομέα. Πράγματι, οι αθλητικές υποτροφίες του Αμερικανικού Κολλέγιου Ελλάδος δίνουν σημαντικές ευκαιρίες σε πολλά νέα παιδιά που ασχολούνται με τον αθλητισμό και ταυτόχρονα αναζητούν να λάβουν υψηλού επιπέδου εκπαίδευση.
Υπάρχουν, λοιπόν, ίσες ευκαιρίες στην εκπαίδευση την Ελλάδα του 2018 και οι επιλογές για να αποκτήσει ένας νέος πρόσβαση σε ποιοτική εκπαίδευση ανεξάρτητα από τους οικονομικούς του πόρους είναι πολλές. Το πλέον θετικό στοιχείο αναφορικά με τα προγράμματα οικονομικής στήριξης σπουδαστών είναι ότι έχουν δημιουργηθεί με βάση τις διάφορες ανάγκες των νέων και των οικογενειών τους.

Η έμφαση στις διαφορετικές ανάγκες και απαιτήσεις μπορεί να έχει εντυπωσιακά αποτελέσματα στη φοιτητική διαδρομή ενός νέου και να του εγγυηθεί μια σίγουρη και επιτυχημένη επαγγελματική πορεία. Με λίγα λόγια, μπορεί να τον βοηθήσει να κάνει το επόμενο μεγάλο βήμα προς το μέλλον, ένα μέλλον που εκείνος έχει επιλέξει.