Όταν δύο εκπαιδευτικά συστήματα λειτουργούν προς όφελος του φοιτητή
ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Όταν δύο εκπαιδευτικά συστήματα λειτουργούν προς όφελος του φοιτητή

Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος αυτή την εποχή χιλιάδες νέοι αναζητούν τις πλέον συμφέρουσες εκπαιδευτικές λύσεις, προκειμένου να κάνουν το δικό τους βήμα προς το μέλλον. Τα εκπαιδευτικά ιδρύματα στα οποία θα επιλέξουν να ξεκινήσουν ή να συνεχίσουν τις σπουδές τους, καθώς και τα ακαδημαϊκά προγράμματα τα οποία θα παρακολουθήσουν, θα διαδραματίσουν αναμφίβολα καθοριστικό ρόλο στη μετέπειτα επαγγελματική τους πορεία.

Πώς, όμως, μπορεί ένας νέος να κάνει την κατάλληλη επιλογή για εκείνον; Ποιες είναι οι επιλογές που αξίζει να κάνει ένας φοιτητής και οι οποίες θα μπορέσουν να λειτουργήσουν σίγουρα προς όφελός του; Μια νέα τάση στην εκπαίδευση που «κερδίζει» όλο και περισσότερους νέους αφορά στις παράλληλες σπουδές.

Οι αυξημένες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας, ο έντονος ανταγωνισμός στους εργασιακούς τομείς και οι τεχνολογικές εξελίξεις που συνεχώς «τρέχουν», δημιουργούν νέες ανάγκες και αλλάζουν τα δεδομένα για τους φοιτητές τού σήμερα. Προκειμένου να αντεπεξέλθουν, λοιπόν, στις αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης εργασιακής πραγματικότητας, οι νέοι προσπαθούν να βρουν τρόπους προκειμένου να αποκτήσουν περισσότερες γνώσεις και εμπειρία στο μικρότερο δυνατό χρονικό διάστημα. Αυτός είναι ο λόγος που ένα πρόγραμμα παράλληλων σπουδών αποτελεί σήμερα μια ιδιαίτερα δημοφιλή επιλογή και στη χώρα μας.

Τα οφέλη ενός συνδυασμένου προγράμματος σπουδών

Με δύο εκπαιδευτικά συστήματα να λειτουργούν προς όφελός του –το αμερικανικό και το ελληνικό– ο φοιτητής αποκτά ένα σημαντικό προβάδισμα σε σχέση με άλλους συνομήλικούς του. Κάθε άλλο παρά τυχαίο είναι, λοιπόν, το γεγονός ότι κάθε χρόνο, όλο και περισσότεροι φοιτητές των ελληνικών δημόσιων ανώτατων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων επιλέγουν να δώσουν περισσότερη αξία στην εκπαίδευσή τους, φοιτώντας παράλληλα στο Deree – The American College of Greece. Εκεί, πραγματοποιείται ένα πρόγραμμα παράλληλων σπουδών που δίνει τη δυνατότητα σε φοιτητές και φοιτήτριες ΑΕΙ και ΑΤΕΙ να σπουδάσουν παράλληλα στο Deree είτε για ένα ακόμη πλήρες πτυχίο, είτε για μία υποειδίκευση (minor).

Για παράδειγμα, ένας φοιτητής της Νομικής ή σχολών του Πολυτεχνείου μπορεί να σπουδάσει παράλληλα Marketing στο Deree ή ένας φοιτητής Διοίκησης Επιχειρήσεων μπορεί να πάρει από το Deree πτυχίο Ψυχολογίας. Κάθε φοιτητής επιλέγει τον δικό του συνδυασμό, ανάλογα με τις ανάγκες και τα ενδιαφέροντά του. Αξίζει ακόμη να σημειώσουμε πως το Deree προσφέρει 26 σύγχρονα προγράμματα σπουδών (majors) για την απόκτηση πτυχίου Bachelor και 44 minors, για την απόκτηση μίας υποειδίκευσης, ενώ οι αριστούχοι φοιτητές των ελληνικών πανεπιστημίων μπορούν να διεκδικήσουν μία υποτροφία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.

Μέσα από ένα ευρύ πρόγραμμα υποτροφιών και οικονομικής στήριξης, αλλά και χάρη στο ελαστικό ωράριο μαθημάτων και τη δυνατότητα μεταφοράς ακαδημαϊκών μονάδων από το δημόσιο πανεπιστήμιο, ο φοιτητής έχει τη δυνατότητα να σπουδάσει ταυτόχρονα σε δύο εκπαιδευτικά ιδρύματα και να αποκομίσει στο έπακρο τα οφέλη των παράλληλων σπουδών.

Παράλληλες σπουδές και ένταξη στην αγοράεργασίας

Τα οφέλη της συμμετοχής σε ένα πρόγραμμα παράλληλων σπουδών είναι πολλά. Για την πλειονότητα των φοιτητών, βέβαια, τρία είναι τα πιο σημαντικά σημεία. Πρώτον, κάνοντας παράλληλες σπουδές στο Deree, ένας νέος μαθαίνει πώς να λειτουργεί σε ένα διεθνές περιβάλλον. Δεύτερον, στο πλαίσιο της παράλληλης φοίτησής του, μπορεί να ταξιδέψει στο εξωτερικό μέσω του προγράμματος Study Abroad και να παρακολουθήσει μαθήματα για ένα ακαδημαϊκό εξάμηνο ή και περισσότερο, σε ένα από τα περισσότερα από 65 πανεπιστήμια σε όλο τον κόσμο, με τα οποία συνεργάζεται το Deree. Τρίτον, η απόκτηση επαγγελματικής εμπειρίας ήδη από την εποχή της φοίτησης στο Deree, μέσα από την πρακτική άσκηση σε κορυφαίες εταιρείες και επιχειρηματικούς ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Δεν υπάρχει αμφιβολία, λοιπόν, πως η συνδυασμένη γνώση και η έκθεση και στα δύο εκπαιδευτικά συστήματα εφοδιάζουν τον φοιτητή με δεξιότητες και γνώσεις που τον βοηθούν να δημιουργήσει τον μελλοντικό του εαυτό και διευκολύνουν την ένταξή του στην αγορά εργασίας τόσο σε τοπικό, όσο και σε διεθνές επίπεδο. Και αυτό, στις μέρες μας, είναι εξαιρετικά σημαντικό.