ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Φάκελος Βουβωνοκήλη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Φάκελος Βουβωνοκήλη: Όσα πρέπει να γνωρίζετε

Η βουβωνοκήλη αποτελεί τη συχνότερη μορφή κήλης, με προτίμηση εμφάνισης στο ανδρικό φύλο. Ενδεικτικό της μεγάλης συχνότητάς της, είναι το ότι οι επεμβάσεις αντιμετώπισής της στο δυτικό κόσμο ξεπερνούν τις 15.000.000 ετησίως.

Η κήλη αυτή εμφανίζεται στο κατώτερο σημείο του κορμού (άνω τμήμα του μηρού), στη βουβωνική περιοχή και μπορεί να εντοπιστεί δεξιά, αριστερά ή αμφίπλευρα. Δημιουργείται όταν κάποιο ενδοκοιλιακό σπλάγχνο, πιο συχνά λίπος ή τμήμα του εντέρου, προβάλλει μέσω του βουβωνικού πόρου, ενός δυνητικά αδύναμου σημείου του κατώτερου κοιλιακού τοιχώματος.

Τι συμπτώματα εμφανίζει η βουβωνοκήλη;

Σε πρώιμα στάδια της πάθησης, ο ασθενής μπορεί να μην παρουσιάζει συμπτώματα, εκτός από ένα πιθανό αίσθημα καψίματος στη βουβωνική περιοχή. Η διόγκωση της βουβωνικής περιοχής (εμφάνιση ενός εξογκώματος), που συνήθως εξαφανίζεται όταν το άτομο ξαπλώνει, αποτελεί το πιο χαρακτηριστικό σύμπτωμα της βουβωνοκήλης.

Η περίσφιξη του περιεχομένου της κήλης αποτελεί την πιο επικίνδυνη επιπλοκή της, καθώς τίθεται σε κίνδυνο η βιωσιμότητα του σπλάγχνου. Η αδυναμία ανάταξης της κήλης, ο πόνος και η ερυθρότητα της περιοχής και συμπτώματα όπως ναυτία, εμετός, ταχυκαρδία και πυρετός απαιτούν άμεσης ιατρικής αντιμετώπισης.

Ποιοι άνθρωποι παρουσιάζουν συχνότερα βουβωνοκήλη;

Η βουβωνοκήλη προκαλείται συχνά εξαιτίας της αυξημένης πίεσης ενδοκοιλιακά, με αποτέλεσμα να εμφανίζεται συχνότερα σε άτομα που σηκώνουν πολλά βάρη ή που ασχολούνται με βαριές χειρωνακτικές εργασίες. Επιπλέον, παχύσαρκα άτομα, χρόνιοι καπνιστές με βήχα, έγκυες γυναίκες ή άτομα με χρόνια δυσκοιλιότητα αποτελούν «υποψήφιους» της πάθησης.

Σύγχρονη χειρουργική θεραπεία βουβωνοκήλης

Η θεραπεία της βουβωνοκήλης είναι μόνο χειρουργική. Η ελάχιστα επεμβατική χειρουργική προσέγγιση αποτελεί την καλύτερη επιλογή στην αντιμετώπιση των κηλών, προσφέροντας πληθώρα πλεονεκτημάτων, έναντι των κλασικών ανοιχτών χειρουργικών τεχνικών. Κάθε κήλη ανεξαρτήτως λίγων ή πολλών συμπτωμάτων, χρήζει άμεσης χειρουργικής αντιμετώπισης, προς αποφυγή εμφάνισης επικίνδυνων επιπλοκών.

Ενδοσκοπική Χειρουργική Τεχνική ΤΕΡ

Η ενδοσκοπική χειρουργική τεχνική ΤΕΡ (Totally Extraperitoneal Preperitoneal repair) αποτελεί τη διεθνώς προτεινόμενη τεχνική αντιμετώπισης της βουβωνοκήλης (ετερόπλευρης ή αμφοτερόπλευρης), σύμφωνα με τον εξειδικευμένο γενικό χειρουργό, Χαρ. Σπυρόπουλος. Όπως ο ιατρός αναφέρει, «Η επέμβαση πραγματοποιείται με την εκτέλεση 3 μικροτομών που δεν ξεπερνούν τα 5 χιλιοστά η καθεμία, μεταξύ των μυών του κοιλιακού τοιχώματος και όχι σε επαφή με τα σπλάγνα. Ο ιατρός εισάγει το λαπαροσκόπιο, στο οποίο υπάρχει κάμερα συνδεδεμένη με οθόνη υψηλής ευκρίνειας, προσφέροντας λεπτομερή εικόνα της περιοχής. Πραγματοποιείται ανάταξη της κήλης και ακολούθως αποκατάσταση του χάσματος με τοποθέτηση βιοσυμβατού πλέγματος, δημιουργώντας έτσι ένα νέο ισχυρό τοίχωμα».

Πλεονεκτήματα Τεχνικής ΤΕΡ

Σύμφωνα με τον Δρ. Σπυρόπουλο, «Η τεχνική ΤΕΡ και ειδικά η τροποποίηση που ο ίδιος χρησιμοποιεί, όπου δεν τοποθετεί ράμματα και καθηλωτικά υλικά, προσφέρει πολλά πλεονεκτήματα και οφέλη στον ασθενή. Αποτελεί μία ανώδυνη και αναίμακτη τεχνική, η οποία προσφέρει οριστική αντιμετώπιση της πάθησης, αποτρέποντας τις υποτροπές. Το αισθητικό αποτέλεσμα είναι άριστο, χωρίς σημάδια ή ουλές, ενώ ο μετεγχειρητικός πόνος είναι μηδαμινός. Η αποκατάσταση μετά την επέμβαση είναι άμεση, ενώ ο ασθενής μπορεί την ίδια κιόλας ημέρα να επιστρέψει σπίτι του και να επανέλθει σε κάθε δραστηριότητα ή άθληση εντός 3 ημερών.»

Εξειδίκευση στην Τεχνική ΤΕΡ

Η τεχνική ΤΕP είναι τεχνικά απαιτητική. Η επιλογή του κατάλληλου γενικού χειρουργού είναι ιδιαίτερα σημαντική για την αντιμετώπιση της πάθησης. Ο γενικός χειρουργός, Χαρ. Σπυρόπουλος, έχει πολυετή εμπειρία και εξειδίκευση στην ελάχιστα επεμβατική τεχνική ΤΕΡ. Συμμετέχει ενεργά σε ελληνικά και διεθνή ιατρικά συνέδρια και forum, φροντίζοντας για τη συνεχή επικαιροποίηση στην εφαρμογή όλων των αναθεωρημένων κατευθυντήριων οδηγιών χειρουργικής αντιμετώπισης της κήλης.

Η βουβωνοκήλη μπορεί πλέον να αντιμετωπιστεί οριστικά και ανώδυνα, χωρίς επιπλοκές ή μακροχρόνια απουσία από καθημερινές δραστηριότητες ή εργασία. Οι σύγχρονες χειρουργικές τεχνικές επιτρέπουν την άμεση αποκατάσταση του ασθενούς.

Συμβουλευτείτε τον ιατρό και απαλλαγείτε οριστικά από την πάθηση.

Στοιχεία Επικοινωνίας

Charalampos Spyropoulos

Δρ. Χαράλαμπος Σπυρόπουλος

https://esurgery.gr/

Λ. Πεντέλης 2, 152 34, Χαλάνδρι & Λ. Μεσογείων 264, 15562, Χολαργός
210 68 33 193
info@esurgery.gr