ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

Πώς ένα διεθνές πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ανοίγει την… πόρτα για την αγορά εργασίας

Πώς ένα διεθνές πρόγραμμα πρακτικής άσκησης ανοίγει την… πόρτα για την αγορά εργασίας

Δεν υπάρχει αμφιβολία πως σε ό,τι αφορά στις σπουδές εν έτει 2019, η διασύνδεση των εκπαιδευτικών ιδρυμάτων με την αγορά εργασίας αποτελεί το ζητούμενο για την πλειονότητα των σπουδαστών.

Μεταξύ άλλων, όμως, συνιστά και μία σημαντική παράμετρο την οποία λαμβάνουν σοβαρά υπόψη τους οι σύγχρονοι εργοδότες πριν από την πρόσληψη. Διότι όταν η επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκινά ήδη από την περίοδο των σπουδών, τα πλεονεκτήματα είναι πολλά.

Δεν είναι δύσκολο να αντιληφθεί κάποιος τη σημασία της πρακτικής άσκησης για την επαγγελματική εξέλιξη ενός νέου. Αρκεί να αναφέρουμε πως σύμφωνα με έρευνες, μία στις δύο εταιρείες σήμερα πιστεύει ότι η πρακτική διευκολύνει και ευνοεί την είσοδο του νέου στην αγορά και, παράλληλα, συμβάλλει στη γεφύρωση του talent gap, δηλαδή του χάσματος δεξιοτήτων ανάμεσα στις ανάγκες της αγοράς και την καταλληλότητα των υποψηφίων που αναζητούν εργασία.

Με τις απαιτήσεις στην αγορά εργασίας να έχουν αυξηθεί και τον ανταγωνισμό να βρίσκεται σε ιδιαίτερα υψηλά επίπεδα, ένα διεθνές πρόγραμμα πρακτικής άσκησης (internships) δίνει συνεπώς στον φοιτητή ένα σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα. Διότι αποτελεί ουσιαστικά το σημείο μετάβασής του από το ακαδημαϊκό περιβάλλον στον κόσμο της εργασίας και, ταυτόχρονα, τον βοηθά να εργαστεί στο αντικείμενο που τον ενδιαφέρει και να αποκτήσει πολύτιμη εργασιακή πείρα.

p1

Η σημασία της δικτύωσης και της εξοικείωσης με την αγορά εργασίας

Τι συμβαίνει όμως, στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα internships σήμερα; Υπάρχουν εκπαιδευτικά Ιδρύματα τα οποία συνδέονται σε ουσιαστικό επίπεδο με την αγορά εργασίας, προσφέροντας στους φοιτητές την απαραίτητη δικτύωση και περισσότερες ευκαιρίες πρόσληψης;

Η περίπτωση του Deree – The American College of Greece αξίζει σίγουρα την προσοχή μας. Διότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός πως οι απόφοιτοί του –και μάλιστα άνω του 61% από όσους αναζητούν εργασία– απασχολούνται ήδη μέσα στο πρώτο εξάμηνο από την αποφοίτησή τους. Η σύνδεση του Κολλεγίου με την αγορά εργασίας είναι ιδιαίτερα ισχυρή και εκτός από τις ακαδημαϊκές γνώσεις και τα soft skills που αποκτούν οι φοιτητές στη διάρκεια των σπουδών τους, το Deree προσφέρει δυνατότητες για πρακτική άσκηση σε πολυεθνικούς ομίλους και επιχειρήσεις στην Ελλάδα και σε όλο τον κόσμο, οι οποίες συχνά οδηγούν σε πρόσληψη.

Πράγματι, φοιτητές του Deree απασχολούνται σε ομίλους στην Ελλάδα και το εξωτερικό, όπως, μεταξύ άλλων, το Libra Group (που διαθέτει γραφεία και στις έξι ηπείρους), η Coca Cola, η Johnson & Johnson, η Imerys, η ΤΙΤΑΝ, η Diageo, ενώ ένα δίκτυο περισσότερων από 54.500 αποφοίτους σε όλο τον κόσμο, εγγυάται την ομαλή μετάβασή τους από τον ακαδημαϊκό κόσμο στον επαγγελματικό στίβο.

Οι ευκαιρίες για τις επιχειρήσεις και τα απαραίτητα soft skills

Η σύνδεση της αγοράς εργασίας με τα εκπαιδευτικά ιδρύματα, βέβαια, δεν ευνοεί μόνο τους σπουδαστές αλλά και τις ίδιες τις επιχειρήσεις, αποτελώντας μάλιστα για εκείνες μία πρόκληση, αφού έχουν να μάθουν πολλά από κάθε ασκούμενο που κάνουν δεκτό.

Για τη Senior Manager του Career Services, του γραφείου διασύνδεσης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος, Μαρίνα Περαντωνάκη, είναι ένας τρόπος να αντλήσουν οι επιχειρήσεις φρέσκιες ιδέες, να διατηρήσουν επαφή με τη νεότερη γενιά και «να βρουν ταλέντα για μελλοντικές θέσεις και να τους κρατήσουν». Και σύμφωνα με την ίδια, «μέσω των internships τα παιδιά μαθαίνουν τις βέλτιστες πρακτικές κάθε επαγγελματικού κλάδου, δημιουργούν ένα δίκτυο επαφών από νωρίς, ενώ έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν στην πράξη τι τους αρέσει και τι όχι, τόσο ως προς το αντικείμενο, όσο και ως προς τον χώρο εργασίας». Κυρίως όμως, καλλιεργούν δεξιότητες και γνώσεις χρήσιμες στην αγορά εργασίας. Αξίζει απλώς να σημειώσουμε πως στην αγορά εργασίας σήμερα υπάρχει μεγάλη ζήτηση για soft skills όμως, η προσφορά υποψηφίων που τις διαθέτουν είναι περιορισμένη. H ομαδικότητα, το πνεύμα συνεργασίας, οι επικοινωνιακές και διαπροσωπικές ικανότητες, λοιπόν, είναι soft skills που το Deree καλλιεργεί στους σπουδαστές του, μέσα από το student life, δηλαδή τη συμμετοχή και δραστηριοποίηση στα πολλά clubs και societies του Κολλεγίου.

Ο θεσμός των Career Days και η σημασία του

Και για να επιτευχθούν τα παραπάνω, το γραφείο διασύνδεσης του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος προετοιμάζει τους φοιτητές για την πρακτική τους, προσφέροντας καθοδήγηση σε κάθε στάδιο της διαδικασίας –από σύνταξη βιογραφικού, μέχρι συμβουλευτικές συνεδρίες και προσομοιώσεις συνεντεύξεων– και παράλληλα, διοργανώνει τα Career Days, έναν θεσμό που φέρνει σε επαφή τους φοιτητές με εκπροσώπους του επιχειρηματικού κόσμου.

Τι ακριβώς είναι τα Career Days; Πρόκειται για την κορύφωση των εργασιών του γραφείου Career Services, που έχει την ευθύνη της διοργάνωσης της μεγάλης επαγγελματικής έκθεσης που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Αμερικανικό Κολλέγιο Ελλάδος. Ο εξαιρετικά επιτυχημένος, ετήσιος θεσμός των Career Days έχει στόχο να βοηθήσει τους φοιτητές να συνδεθούν με την αγορά εργασίας και να τους εξασφαλίσει την πολύτιμη εμπειρία μίας συνέντευξης. Οι αριθμοί σε ό,τι αφορά στα Career Days «μιλούν» από μόνοι τους. Διότι το 2018 και μέσα σε μόλις τέσσερις ημέρες, φοιτητές και απόφοιτοι από όλες τις κατευθύνσεις συναντήθηκαν με τους μελλοντικούς εργοδότες τους και σχημάτισαν μία πρώτη εικόνα για πολλές προοπτικές καριέρας που ανοίγονται μπροστά τους, συμμετέχοντας σε συνεντεύξεις και εργαστήρια – πολλοί από αυτούς μάλιστα δέχτηκαν ήδη πρόσκληση για μία δεύτερη συνέντευξη.

p2

Όταν, λοιπόν, η επαγγελματική σταδιοδρομία ξεκινά ήδη από την περίοδο των σπουδών, έχει σίγουρα καθοριστική σημασία για τη εξέλιξη ενός φοιτητή και αποτελεί το απαραίτητο πέρασμα από τη φοιτητική ζωή στην επαγγελματική ενηλικίωση. Με το διεθνές πρόγραμμα πρακτικής άσκησης του Deree – The American College of Greece, η είσοδος στην αγορά εργασίας είναι σίγουρα πιο άμεση και ομαλή.