SPONSORED ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ

‘My Career’ από την NN Hellas και το JA Greece

‘My Career’ από την NN Hellas και το JA Greece

Το καινοτόμο πρόγραμμα που φέρνει τους Έλληνες μαθητές πιο κοντά στην αγορά εργασίας.

Στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης, αλλά και της αβεβαιότητας, το να μπορέσει ένας νέος να ανακαλύψει τις ικανότητες και τα ταλέντα του και να καταφέρει να συνδεθεί ουσιαστικά με τη σύγχρονη αγορά εργασίας, είναι κάτι περισσότερο από σημαντικό.

Αλήθεια όμως, πόσοι μαθητές και μαθήτριες στη χώρα μας έχουν τη δυνατότητα να λάβουν πολύτιμες οδηγίες επαγγελματικού προσανατολισμού που μπορούν να τους βοηθήσουν να «ξεδιπλώσουν» τα ταλέντα τους και να αποκτήσουν ένα ισχυρό προβάδισμα στους πλέον σημαντικούς εργασιακούς και εκπαιδευτικούς τομείς του σήμερα;

Η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ευκαιριών, αποτελεί βασικό ζητούμενο στις μέρες μας και αυτός είναι ο λόγος που το καινοτόμο πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού My Career, κέντρισε το ενδιαφέρον μας και σίγουρα, αξίζει την προσοχή όλων μας.

Τι είναι το My Career και πώς έχει ήδη βοηθήσει περίπου 1700 νέους και νέες στην Ελλάδα;

Πρόκειται για ένα ψηφιακό πρόγραμμα που πραγματοποιείται από τον Μάιο του 2019 από το Σωματείο Επιχειρηματικότητας Νέων/ Junior Achievement Greece και την ΝΝ Hellas και παρέχει σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων την απαραίτητη γνώση σε πολλές καινοτόμες επαγγελματικές κατευθύνσεις, εστιάζοντας σε εκείνες που αφορούν στους τομείς STEM, δηλαδή την επιστήμη, την τεχνολογία, τη μηχανική και τα μαθηματικά.

Από τον Μάιο 2019 που ξεκίνησε μέχρι σήμερα, το πρόγραμμα My Career έχει υλοποιηθεί σε 328 σχολεία της Ελλάδας υποστηρίζοντας περίπου 1700 μαθητές. Στόχος του JA και της NN Hellas, η οποία στέκεται σταθερά στο πλευρό των νέων στηρίζοντας τη νεανική επιχειρηματικότητα, τη καινοτομία και την ενίσχυση των εκπαιδευτικών ευκαιριών, είναι να εφαρμοστεί το 2021 σε ακόμη 40 σχολεία σε όλη την Ελλάδα και να βοηθήσει ακόμη 1.700 μαθητές.

Το ενδιαφέρον στοιχείο με το συγκεκριμένο πρόγραμμα είναι ότι είναι απίστευτα ευέλικτο, δηλαδή μπορεί να προσαρμόζεται εύκολα στα δεδομένα που επικρατούν, όπως συνέβη και κατά τη διάρκεια των τελευταίων μηνών.

«Γεφυρώνοντας» την απόσταση μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας

Πώς μπορεί να βοηθήσει, λοιπόν, τους νέους το συγκεκριμένο πρόγραμμα και γιατί η συμβολή του κρίνεται ιδιαίτερα σημαντική σήμερα, δηλαδή στην εποχή της ψηφιακής μετάβασης;

Ουσιαστικά, αξιοποιεί τις νέες τεχνολογίες και δίνει έμφαση στους βασικούς πυλώνες που σχετίζονται με τον επαγγελματικό προσανατολισμό, όπως η αυτογνωσία, ο ελεύθερος χρόνος, οι ανάγκες της αγοράς εργασίας, η παροχή πληροφόρησης για σπουδές και επαγγέλματα, καθώς και η λήψη ορθών αποφάσεων. Το My Career, μέσα από μία βιωματική μαθησιακή διαδικασία, βοηθάει τους νέους να γνωρίσουν τον τομέα με τον οποίο θα ήθελαν να ασχοληθούν επαγγελματικά στο μέλλον, να ανακαλύψουν ταλέντα και δυνατότητες που δεν ήξεραν ότι διέθεταν ή να γνωρίσουν άγνωστους για εκείνους μέχρι σήμερα τομείς, στους οποίους ενδεχομένως αξίζει να επενδύσουν, τόσο σε επίπεδο σπουδών, όσο και επαγγελματικής εξέλιξης.

Μέσα από test αυτογνωσίας και επαγγελματικών ενδιαφερόντων, πρόσβαση σε πληροφορίες σχετικά με μία ευρεία γκάμα επαγγελμάτων, ενημερωτικά βίντεο εθελοντών εργαζομένων της NN Hellas ως προς την επαγγελματική τους πορεία, καθώς και έρευνες σχετικά με τις ανάγκες της αγοράς εργασίας, το πρόγραμμα επιτρέπει επί της ουσίας στους νέους να προσδιορίσουν πιο εύκολα το αντικείμενο των σπουδών, που θα τους βοηθήσει να ακολουθήσουν επαγγελματική πορεία που τους ταιριάζει. Πάνω από όλα όμως, «γεφυρώνει» την απόσταση που υπάρχει ακόμη μεταξύ εκπαίδευσης και αγοράς εργασίας.

Το πρόγραμμα, λοιπόν, διεξάγεται κανονικά και τώρα, παρά τα νέα δεδομένα στη ζωή μας.

Ας ελπίσουμε, λοιπόν, ότι το 2021 ακόμη περισσότερα σχολεία στη χώρα μας θα κάνουν μέρος των προγραμμάτων τους το My Career και ότι ακόμη περισσότεροι μαθητές θα μπορέσουν να ανακαλύψουν τις ικανότητες και τις κλίσεις τους και να συνδεθούν ουσιαστικά με τη σύγχρονη αγορά εργασίας. Ας αποτελέσει η στήριξη της νεανικής επιχειρηματικότητας, της καινοτομίας και της ενίσχυσης των εκπαιδευτικών ευκαιριών, μέλημα όλων μας, όπως αποτελεί εδώ και χρόνια μέλημα του Junior Achievement Greece και της NN Hellas, πάνω στις αξίες της οποίας στηρίζεται, άλλωστε, το ίδιο το πρόγραμμα. «Νοιαζόμαστε, Είμαστε ξεκάθαροι, Δεσμευόμαστε», λοιπόν, για ένα καλύτερο μέλλον και για τους νέους μας.

Για περισσότερες πληροφορίες: Χριστίνa Λαμπριανάκη, eLearning Specialist & Educational Program Manager

e-mail επικοινωνίας: christina.lamprianaki@jagreece.org