SPONSORED ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ο Σταύρος Ξαρχάκος «εξερευνά» το δημοτικό τραγούδι: Ένα έργο-κληρονομιά για τη μουσική μας παράδοση

Ο Σταύρος Ξαρχάκος «εξερευνά» το δημοτικό τραγούδι: Ένα έργο-κληρονομιά για τη μουσική μας παράδοση

Την ανάγκη του ελληνισμού να ξεκινήσει νέα ταξίδια με αφετηρία την πολιτιστική του παράδοση, εκφράζει μία νέα κίνηση, μία νέα, τολμηρή προσέγγιση του δημοτικού μας τραγουδιού. Στο πλαίσιο του προγράμματος «200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι», με την καλλιτεχνική υπογραφή του Σταύρου Ξαρχάκου και την υποστήριξη της Lidl Ελλάς, το δημοτικό τραγούδι γίνεται το επίκεντρο μίας νέας καλλιτεχνικής έκφρασης.Με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης του 1821, όπου το δημοτικό τραγούδι διετέλεσε σημαντικό ρόλο, αυτό το κομμάτι της μουσικής κληρονομιάς των Ελλήνων έρχεται στο παρόν και ανακτά νέα ώθηση, ώστε να ταξιδέψει το μέλλον, στο «αύριο» των πολιτιστικών πραγμάτων της πατρίδας μας.

Το αποτέλεσμα ήδη έχει κερδίσει το ενδιαφέρον του κοινού, που από την 25η Μαρτίου μπορεί να ακούσει στη νέα ψηφιακή πλατφόρμα www.200xroniadimotikotragoudi.gr, επτά πολύ γνωστά δημοτικά τραγούδια μελοποιημένα«διαφορετικά» από σύγχρονους καλλιτέχνες, καθένας τους με διαφορετικό ρεπερτόριο. Ο σπουδαίος μουσικός Σταύρος Ξαρχάκος έχει τη γενική καλλιτεχνική επιμέλεια του εγχειρήματος, που θα ξεδιπλωθεί σε τρεις κύκλους και από το οποίο έχουμε δει, αυτή τη στιγμή, μόνο την αρχή. Στο τέλος της, αυτή η μελωδική διαδρομή στην εθνική μας μουσική παράδοση, θα έχει δημιουργήσει μία συλλογή από 63 δημοτικά τραγούδια που θα μπορούμε να απολαύσουμε όχι μόνο οι λάτρεις του συγκεκριμένου είδους, μα και όλοι οι Έλληνες, όσο διαφορετικά ακούσματα και αν έχουμε.

Έργο ποιοτικής αναγνώρισης για την πολιτιστική μας κληρονομιά

Ο Σταύρος Ξαρχάκος, στο συγκεκριμένο έργο, φιλοδοξεί να προσφέρει στον σύγχρονο ακροατή μία νέα ακουστική των δημοτικών τραγουδιών που όλοι οι Έλληνες γνωρίζουμε από τη μουσική μας παράδοση. Με «σφραγίδα ποιότητας» την καλλιτεχνική αξία του ίδιου του μουσικοσυνθέτη και την επιστημονική επιμέλεια του καθηγητή Λάμπρου Λιάβα, που έχει ως αντικείμενο την εθνομουσικολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, δημιουργείται μία συλλογή «διαμαντιών» της ελληνικής παράδοσης που μετασχηματίζεται, προοδευτικά, σε μέρος της σύγχρονης πολιτιστικής μας κληρονομιάς.

Για πρώτη φορά άλλωστε, επιχειρείται σε τέτοιο καλλιτεχνικό εύρος μία τόσο τολμηρή προσέγγιση της εθνικής μας πολιτισμικής παράδοσης του δημοτικού τραγουδιού, χωρίς πομπώδεις χειρισμούς και δημιουργικές ακρότητες: Οι καλλιτέχνες που συμμετέχουν στο πρόγραμμα επιχειρούν να επικαιροποιήσουν το δημοτικό τραγούδι ταυτόχροναως προς τη δημώδη μουσική και τον δημώδη στίχο, πάνταμε τον σεβασμό που εμπνέει αυτό το διαχρονικό έργο. Στόχος, άλλωστε, είναι η παραγωγή μιας νέας, άυλης, πολιτιστικής κληρονομιάς, που θα φέρει την υπογραφή ενός από τους σπουδαιότερους καλλιτέχνες της νεότερης ιστορίας του ελληνικού πολιτισμού - έναν «τίτλο» που επάξια κερδίζει με την πορεία του στα πολιτιστικά δρώμενα της Ελλάδας ο Σταύρος Ξαρχάκος.

Με τη συνδρομή καλλιτεχνών όπως η Δήμητρα Γαλάνη, αλλά και ο Παύλος Παυλίδης, οι NewYorkGypsyAll-Stars ή η Κατερίνα Πολέμη και άλλοι, το έργο αποκτά διακαναλικές ιδιότητες ως προς τα μουσικά ακούσματα και ενώνει τις Ελληνίδες και τους Έλληνες. Σημείο αναφοράς είναι, αδιαμφισβήτητα, η παράδοση του δημοτικού τραγουδιού, που μέσα από αυτή την προσπάθεια, επιχειρεί να φέρει ηθική ανάπτυξη στο έθνος, με τη σύνδεση παρελθόντος, παρόντος και μέλλοντος.

200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι: Τρεις κύκλοι δράσεων, μία σπουδαία συναυλία στο κλείσιμο

Το πρόγραμμα «200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι» έκανε πρεμιέρα ανήμερα την 25η Μαρτίου, με την ανάρτηση επτά δημοτικών τραγουδιών, σε μελοποίηση ισάριθμων δημιουργών. Αυτός ο πρώτος κύκλος του προγράμματος θα ολοκληρωθεί με 14 ακόμα μελωδίες που επίσης θα αποτελούν νέες μελοποιήσεις ή ανασκευές δημοτικών κειμένων και τραγουδιών. Τα πρώτα επτά τραγούδια που μπορούμε να απολαύσουμε στο www.200xroniadimotikotragoudi.grείναι τα εξής:

  1. Χελιδονάκι / Δήμητρα Γαλάνη - Θωμάς Κωνσταντίνου
  2. Του Χρόνη / Νεοκλής Νεοφυτίδης
  3. Σα δε θυμάσαι τα παλιά / Παύλος Παυλίδης
  4. Καλλιώρα να έχουν οι ελιές / Κατερίνα Πολέμη
  5. Ο Θάνατος και ο Ουρανός / Ταφ Λάθος
  6. Κάτω στου βάλτου τα χωριά / Palov&Mishkin

7. Κυρά Δασκάλα / New York Gypsy All-Stars

Στον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, κεντρικός άξονας είναι μία συναυλία - «μουσική κιβωτός» που θα δοθεί στο Θέατρο Γης στη Θεσσαλονίκη. Εκεί θα παρουσιαστούν άλλα 21 δημοτικά τραγούδια σε εκτέλεση που κατά το δυνατόν θα προσιδιάζειστην αυθεντική – ένα έργο με την επιμέλεια του Σταύρου Ξαρχάκου και του πανεπιστημιακού Λάμπρου Λιάβα και τη συμμετοχή του συγκροτήματος PolisEnsemble παρέα με τους Κατερίνα Παπαδοπούλου και τον Παναγιώτη Αγγελακόπουλου, υπό την επιμέλεια - ενορχήστρωση του Αλέξανδρου Καψοκαβάδη.

Θεόδωρος Βρυζάκης, «Το στρατόπεδο του Καραϊσκάκη στην Καστέλα» 1855, Λάδι σε μουσαμά, 145x178 εκ., Αθήνα, Εθνική Πινακοθήκη

Σε μία επίσης μεγάλη συναυλία, στο Ωδείο Ηρώδου Αττικού, ο Σταύρος Ξαρχάκος θα παρουσιάσει και θα διευθύνει ένα καινούργιο έργο του, στο πλαίσιο του τρίτου κύκλου του προγράμματος: Μια σουίτα για ορχηστρικό σύνολο, χορωδία και τραγουδίστρια την Ηρώ Σαΐα, για την οποία πηγή έμπνευσης αποτελούν 21 επίλεκτα δημοτικά τραγούδια.

Ο ίδιος ο Ξαρχάκος θα αναλάβει και τη Διεύθυνση Ορχήστρας υπό την ιδιότητα του Μαέστρου, ενώ θα πάρουν μέρος καταξιωμένοι μουσικοί από όλο το φάσμα του ρεπερτορίου.

Από το χθες για το αύριο

Με ένα έργο που φιλοδοξεί να αποτελέσει όχι μόνο «φόρο τιμής», αλλά παρακαταθήκη για το μέλλον της πατρίδας μας, η Lidl Ελλάς τιμά την επέτειο των 200 χρόνων από το ξέσπασμα της Ελληνικής Επανάστασης.

Η καλλιτεχνική υπόσταση του Σταύρου Ξαρχάκου αποτελεί την εγγύηση ποιοτικού αποτελέσματος που μέσω της μουσικής ενώνει τους απανταχού Έλληνες, θυμίζοντάς μας τη σπουδαιότητα της εθνικής μας κληρονομιάς. «Θέλει Αρετή και Τόλμη το... τραγούδι» δηλώνει ο ίδιος ο Ξαρχάκος και με αυτό το σύνθημα ξεκινάει μία δημιουργική προσπάθεια μέσω του δημοτικού τραγουδιού, που παραμένει «ζωντανό» ανά τους αιώνες.

Μία προσπάθεια που διαθέτει τα εχέγγυα για να παρακινήσει τους Έλληνες να μετατρέψουμε το 2021, τη χρονιά ορόσημο για το νέο ελληνικό κράτος, σε μία νέα αφετηρία για το μέλλον της πατρίδας μας. Οι ρίζες του ελληνισμού γίνονται νότες και οι μουσικές μελωδίες από τα 200 Χρόνια Δημοτικό Τραγούδι ενώνουν τους σύγχρονους Έλληνες, με όποιο τρόπο και αν αυτοχαρακτηριζόμαστε ως προς τα ακούσματά μας και την προσωπική μας ταυτότητα. Η μουσική που διηγείται την ιστορία του τόπου μας, η μουσική που διατρέχει γενιές και γενιές, μπορεί να είναι το μέσο που θα μας ταξιδέψει σε ένα ελπιδοφόρο και αισιόδοξο «αύριο»…